Yerköy Ziraat Odası Başkanı Yılmaz: Açıklanan buğday fiyatı tatmin etmedi

17 Temmuz 2011 Pazar 15:12
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Yılmaz: Açıklanan buğday fiyatı tatmin etmedi






Yozgat Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan buğday taban fiyatının çiftçiyi tatmin etmediğini söyledi.Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, konuyla ilgili açıklamasında, Türkiye'nin önemli tahıl merkezlerinden Yozgat'ta hububat hasat döneminin devam ettiğini kaydetti. Yılmaz, Çiftçimizin merakla beklediği hububat taban fiyatı maalesef çiftçilerimizin beklentisi yönünde olmadı. Hükümetimiz, buğday taban fiyatını ton başına 605 lira olarak açıkladı. Fakat bu fiyat, birinci sınıf buğday için açıklandı. Bölgemizde bu fiyattan çiftçimiz buğdayını satamıyor. Çiftçimiz, buğday fiyatı açıklanmadan buğdayını tüccara kilosunu 530 ile 540 kuruş arasında satarken, şimdi bu fiyata satamıyor. Yani şu an çiftçi, TMO ve tüccara açıklanan fiyatın çok altında satmak zorunda kalıyor. Kısacası çiftçimiz çok sıkıntı içerisindedir. dedi.Bölgede yer yer dolu ve yağmur zararı olduğunu ve çiftçinin devletten yardım beklediğini ifade eden Yılmaz, İlimizde yer yer etkili olan dolu ve yağmurlar hububat alanlarında zarara neden oldu.

Çok sayıda çiftçimiz, tarlasını sigorta yaptıramadığından dolayı perişan olmuş durumdadır. Sürekli bizlere gelerek sıkıntılarını milletvekillerimize ve Tarım Bakanlığımıza iletmemizi istiyorlar. Bölgemizde yüzde 60 oranında hasat tamamlanmış durumda. Tarım Bakanlığımız, buğday fiyatını açıklamada geç kaldı. Çünkü Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hasat sezonu tamamlanmasına rağmen açıklanmadı. Çiftçimiz zor durumda, bu konuda hükümetimizden yardım bekliyoruz. diye konuştu.Yerköy'ün Orhan Köyü'nde çiftçilik yapan Talip Bozkurt isimli vatandaş da hükümetin açıklamış olduğu buğday taban fiyatının kendilerini tatmin etmediğini belirterek, "Buğday fiyatı açıklanmadan önce yaklaşık 20 ton buğdayı, tonu 535'TL'den sattım.

Önceki gün açıklanan buğday fiyatından sonra ben ve diğer çiftçilerimiz götürdükleri buğdayın tonunu 500TL'den ve altında ancak satabilmektedir. Geçen sene aldığımız gübrenin tonu 700 ile 800 TL iken bu sene gübrenin tonu bin 600 ve bin 700 TL arasında satılmaktadır. Ancak bu fiyat ekime doğru daha da artacaktır. Bunun yanı sıra sürekli artan mazot fiyatları ve diğer giderler ile hükümetimizin buğdaya verdiği fiyatla, bizler nasıl emeğimizin karşılığını alacağız.

Devletimizden, bu açıklanan fiyatı ve TMO'nun bizim sertifikalı tohumluk kullanarak ektiğimiz birinci sınıf buğdayımızı, kilosunu 50 kuruştan almasını doğru bulmuyoruz. Başbakanımızdan ve Tarım Bakanlığımızdan yardım bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bir başka çiftçi Ömer Yaşar ise aynı sıkıntıları dile getirerek, şöyle dedi: Biz çiftçiler olarak, girdi maliyetlerinin yüksek olması, hükümetimizin açıklamış olduğu fiyatla kurtarmamız mümkün değil. Ben, çiftçi, Bağkur emeklisiyim, aldığım aylıkla buğdayımı ekebiliyorum. Eğer maaşım olmasa tarlamı ekemeyeceğim. Devletimizin bu konuda bizlere yardımcı olmasını bekliyoruz. 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.