NATO delik deşik edilmiş kripto sistemine talip olmuş...

Tübitak'ın geliştirdiği SIR algoritmalı yazılım sistemleri, A400M Atlas uçağına monte ediliyormuş!

09 Eylül 2014 Salı 08:13
NATO delik deşik edilmiş kripto sistemine talip olmuş...






NATO delik deşik edilmiş kripto sistemine talip olmuş...

Kriptolu telefonlarımız bile dinlenmiş ama olsun. Star Gazetesi'nde bugün yer alan habere göre polis teşkilatının bile devletin zirvesinin kriptolu telefonlarını dinlediği, ortam kaydı yaptığı bir ülkeden NATO üyeleri kriptolu yazılım almak için sıraya girmiş.

NATO, TÜBATAK'ın geliştirdiği SIR sistemi'ne tabi olmuş. Tübitak'ın geliştirdiği SIR algoritmalı yazılım sistemleri, A400M Atlas uçağına monte ediliyormuş!

UÇAK GELELİ İKİ AY OLDU NE ÇABUK TAKTINIZ?

Habere konu olan kripto sistemi geçtiğimiz Haziran ayında TSK envanterine katılan A400M uçağına takıldığı iddia edilen bilgisayar kripto sistemi.  Türkiye’nin aldığı A400M ATLAS uçağı için TÜBİTAK’ın geliştirdiği kripto sistemi NATO’nun da dikkatini çekti. Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, Belçika, Lüksemburg da aynı sistemi almak için TÜBİTAK’ın kapısını çaldı.


TÜBİTAK’ın Türkiye’nin satın aldığı A400M ATLAS askeri uçakları için geliştirdiği yer bilgisayarı ile uçaktaki kontrol bilgisayarı arasında uçuş bilgilerinin kriptolu bir şekilde taşınmasını ve aktarımını sağlayan sistemi Türkiye dahil NATO üyesi 8 ülke kendi askeri uçaklarında kullanmak için istedi.

Türkiye’nin onayı ile TÜBİTAK da ilk parti sistemi NATO uçaklarına entegre edilmek üzere gönderdi. TÜBİTAK’ta görevli Türk bilimadamları tarafından geliştirilen sistem birçok ülkenin uçaklarında görmek istediği cihazlar arasına girdi.

Airbus tarafından üretilen en gelişmiş A400M ATLAS askeri dev kargo uçaklarında kullanılmak için tasarlanan cihazı almak için NATO ülkeleri Türkiye’nin kapısını çaldı.

Sistemin diğer uçaklarda da kullanımı için anlaşmalar yapılırken TÜBİTAK sistemin seri üretimine geçti. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu NATO üyesi 8 ülkenin kullanacağı yeni nesil Airbus A400M askeri nakliye uçağının elektronik aksamını geliştiren EADS Cassidian firmasına ilk parti cihaz gönderildi.

Yer bilgisayarı ile A400M kontrol bilgisayarı arasında uçuş bilgilerinin kriptolu bir şekilde taşınmasını ve aktarımını sağlamak için TÜBİTAK tarafından tasarlanan ‘DTM veri transfer cihazını’ kullanacak olan NATO üyesi 8 ülke şunlar: Türkiye, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, Belçika, Lüksemburg.

SİSTEMİN ÇALIŞMASI

DTM cihazı, TÜBİTAK tarafından geliştirilmiş NATO onaylı SIR (kriptolu bellek) ile arayüz uyumlama cihazı olan Interface Adaptorden (IA) oluşuyor. DTM cihazı, SIR’da güvenli bir şekilde saklanan gizli uçuş verilerini Ethernet arabirimi üzerinden uçağın kontrol bilgisayarına aktarıyor. Benzer şekilde cihaz, uçağın kontrol bilgisayarında bulunan uçuş raporlarını güvenli bir şekilde SIR’da saklıyor ve USB arabirim üzerinden yer bilgisayarına aktarma yapıyor.

SIR NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?

Peki gerçekten böyle bir sistem var mı? Türk mühendisleri ya da TÜBİTAK gerçekten böyle bir yazılım yaptı mı? İşin o kısmı tam olarak bilinmiyor. Ancak TÜBİTAK'ın yaptığı güçlü algoritmalarla korunabilen bir taşınabilir bellek üretimi doğru. 8 GB'lık bu bellek kritik bilgileri taşıma ve depolama için üretiliyor. Acil silme özelliğiyle USB bellek dünyasına farklı bir ivme kazandıran Türk yapımı SIR depolama cihazının standard usb belleklerden ayıran özelliği ise üzerindeki şifreleme tablosu.

KRİPTOLU USB BELLEK CİHAZI

SIR, kendisine yüklenen verinin tamamını donanımsal yapısıyla şifreleyerek güvenli saklayantek kullanıcıya hizmet veren bir kriptolu USB bellek cihazıdır. 2GB/4GB/8GB bellek veri taşıma kapasiteleri bulunan cihaz, 10 MB/s okuma-yazma hızına sahiptir.

Cihaz, içeriğindeki flash belleğe yüklenen verinin güvenliğini sağlamaktadır. Verinin, cihazın bağlandığı bilgisayardan okunması veya yazılması sırasında güvenliğinin sağlanması koruma kapsamı dışındadır.

Kriptolu USB Bellek Cihazı, tek bir kullanıcıya hizmet vermektedir. Başka bir kullanıcı kendi kartını kullanarak cihazın içerisindeki şifreli veriye ulaşamaz. Acil silme ve kurcalama anahtarı gibi bir çok güvenlik önlemine sahiptir. Cihazın durumu, sesli uyarıcı ve üzerindeki kırmızıyeşil çift renkli ışıklı göstergeler ile, cihaz girişi , kullanıcı girişi, kullanıcı kartı aktif USB bağlantı lambaları ile gözlemlenebilmektedir.



Ayrıca cihazda bulunan yazma-koruma anahtarıyla, istenildiğinde cihaza veri yazılması engellenebilir. Cihaz, gücünü USB bağlantı arabirimi üzerinden elde eder; başka herhangi bir güç bağlantısına ihtiyaç duymaz. Kriptografik anahtarların bellekte, güç olmadığında da saklanabilmesi için pil bulunmaktadır. Bu pil, cihaz bilgisayara bağlandığında USB bağlantı arabirimi üzerinde şarj edilir ve tam olarak şarjlı olması durumunda içerisindeki veriyi 6 aya kadar sorunsuz saklayabilir.

Cihaz COMSEC, EMC, EMI ve TEMPEST güvenliğine yönelik kırmızı siyah ayrımına dayanan mimari göz önüne alınarak tasarlanmıştır. Kasası, darbelere dayanıklıdır.

Son Güncelleme: 09.09.2014 08:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.