Emekliye çifte maaş nasıl verilecek?

2. emeklilik mümkün mü? Hükümet kararlı. Yargıtay eski bir davayı 'Aynı kurumdan çift maaş alınmaz' gerekçesiyle iptal etti. Sistem arayışları sürüyor

09 Eylül 2014 Salı 08:26
Emekliye çifte maaş nasıl verilecek?






Emekliye çifte maaş nasıl verilecek?


Ahmet Davutoğlu Hükümetinin en çok tartışılan ekonomik hedeflerinden biri olarak gündeme giren ikinci emeklilik konusunda Yargıtay aykırı karar verse de formül arayışları sürüyor. Hükümet programında yer alan tamamlayıcı emeklilik ya da  ikinci emeklilik sistemine göre, emeklilikte ikinci bir maaş imkanı ortaya çıkacak.


İKİNCİ MAAŞ İÇİN DEVLET KATKISI OLACAK

İkinci emeklilik sistemin ipuçlarını geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik verdi. Ancak konu henüz taze. Fikir olarak orjinal gibi görünse de uygulamalar nüfus ve çalışan oranı açısından küçük ülkeler görülüyor. Şimdilik sistemde net olan tek husus var o da devlet katkısı..

PRİMLERİ KİM ÖDEYECEK?

İkinci emeklilik için ödenmesi gereken primlerin kim tarafından ödeneceği konusunda Çelik, "İşçiişveren boyutuyla ele alınmıyor, aynı zamanda devletin de katkısı olacak bireysel emeklilik gibi" diye konuştu. Çelik, "Çalışmalarımızı hızlı biçimde tamamlayıp vatandaşlarımıza ek gelir elde etme imkanı sağlamış olacağız" ifadesini kullandı. Sistem hayata geçtiğinde, tamamlayıcı emeklilik için de prim yatırılacak. Emekli olunduğunda, emekli aylığının yanı sıra bir maaş daha verilecek. Ancak prim ödemelerinin ne kadar olacağı, kimler tarafından yapılacağı, devlet katkısının tutarı gibi detaylar henüz açıklanmadı. Çalışmaların tamamlanmasıyla her şey netleşecek. Tamamlayıcı emeklilik sistemi pek çok ülkede var. Bazı ülkelerde zorunlu, bazılarında sektörel olarak uygulanıyor.

DİĞER ÜLKELER NASIL UYGULUYOR?

İşte tamamlayıcı emeklilik sistemi ya da ikinci emekliliği uygulayan dünyadaki bazı örnekler:

FİNLANDİYA'DA 3 YILDIR UYGULANIYOR

2011'den itibaren kazanç ve prime odaklı tamamlayıcı emeklilik sistemini devreye soktu. ŞİLİ: Özellikle düşük gelir gruplarındaki çalışanların emeklilikte yeterli emekli aylığı alabilmesi için 2008'de bu sistemi hayata geçirdi.

DANİMARKA'DA ZORUNLU

Tamamlayıcı emeklilik sistemi zorunlu. Öte yandan ülkede hem mesleki, hem kolektif tamamlayıcı emeklilik sigortası uygulanıyor. Yani toplu iş sözleşmesi ile belirli mesleklerde ve sektörlerde çalışanlar için işveren ve sendika destekli tamamlayıcı emeklilik sigortası uygulanabildiği gibi, bireyler sigorta şirketleri vasıtasıyla prim oranını kendisi belirleyerek de tamamlayıcı emeklilik sahibi olabiliyor.

İTALYA'DA MESLEKLERDE UYGULANIYOR

Mesleki tamamlayıcı emeklilik sigortası uygulanıyor. Ancak bu zorunlu değil. Gönüllü tamamlayıcı emeklilik sistemine katılımın az olması nedeniyle 2007'de tamamlayıcı emekliliğe yönelik devlet teşviği artırıldı.

İSVİÇRE'de sadece mesleklerde

Mesleki sistem olarak uygulanıyor
Son Güncelleme: 09.09.2014 08:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.