BÖLGE İHRACATI 1 MİLYAR DOLARI AŞTI

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Eylül ayı ihracat rakamlarını Isparta’da açıkladı.

01 Ekim 2013 Salı 00:00
BÖLGE İHRACATI 1 MİLYAR DOLARI AŞTI






Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Eylül ayı ihracat rakamlarını Isparta’da açıkladı.
Teras Park’ta düzenlenen toplantıya, Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ve birliğe üye ihracatçılar katıldı. Dünyadaki yoğun rekabete rağmen Türkiye ihracatının büyüme trendini sürdürdüğünü belirten Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Eylül ayında Türkiye ihracatının yüzde 11.1 artışla 12 milyar 555 milyon dolara yükseldiğini kaydetti. 2013 yılı ilk dokuz aylık döneminde toplam ihracatın yüzde 5.62 artışla 120 milyar doları aştığını ifade eden Satıcı, şöyle konuştu: “Bu dönemde ihracatta en yüksek payı sırasıyla otomotiv, hazır giyim, kimyevi maddeler, çelik, elektrik ve elektronik sektörleri oldu. İlk dokuz aylık döneminde en çok ihracat yapılan ülkeler Almanya, ikinci sırada Irak ve peşinde Birleşik Krallık, Rusya Federasyonu ve İtalya geliyor. Irak pazarı son dönemde yaşanan kargaşa nedeniyle ikinci sırada. Bizim 2013 öngörülerimizde Irak en çok ihracat yaptığımız pazar olacaktı.”
BÖLGE İHRACATI 1 MİLYAR DOLARI GEÇTİ
Isparta, Antalya ve Burdur illeri ihracatından oluşan ve 2012’de yüzde 17’lik rekor bir artışla kapatılan birlik ihracatının 2013 yılı ilk dokuz ayında da büyüdüğünü ifade eden Satıcı, şunları söyledi: “Bu dönemde bölge ihracatı yüzde 21.30 artışla 1 milyar 89 milyon dolar olarak gerçekleşti ve birliğimiz yılı doldurmadan 1 milyar dolar hedefini aşmış oldu. Yine bölge ihracatı eylül ayında yüzde 27.7’lik artışla 114 milyon 814 bin dolar olarak gerçekleşti.”
MADEN SEKTÖRÜ REKOR KIRDI
Eylül ayı içinde 114 milyon dolarlık bölge ihracatının 48.9 milyon dolarını sanayi, 38 milyon dolarını tarım, 27 milyon dolarını madenciliğin karşıladığını belirten Satıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eylül ayında en fazla ihracatını gerçekleştirdiğimiz ilk beş ürün grubu madencilik, yaş sebze, deri, kimya ve ağaç orman ürünleridir. En çok ihracatın gerçekleştirildiği ülkeler Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri. İlk dokuz ayda 145 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. İlk 9 ayda bölge ihracatının 468.5 milyon doları tarım, 438 milyon doları sanayi, 182 milyon dolarını madencilik sektörü oluşturdu. Bu dönemde bölge ihracatında yaş sebze meyve en çok ihracat yapılan ürün grubu. Bunu maden, toprak sanayi ürünleri, kimyevi maddeler izliyor. Maden sektörü son yıllarda ihracatta ciddi bir artış sağladı. Yılın ilk 9 ayında maden sektöründe yüzde 77.27’lik bir artış sağladık.Bu bir rekor”
ISPARTA’DAN 200 MİLYON DOLAR İHRACAT BEKLİYORUZ
Isparta’nın dünya gül yağı üretiminin yüzde 60’ını karşıladığını belirten Satıcı, gül yetiştiriciliği yanında hububat, endüstri bitkileri ve hayvancılığın önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Özellikle kültür alabalıkçılığı yetiştiriciliğinin gelişmiş olduğuna dikkat çeken Satıcı, sözlerini şöyle tamamladı: “Isparta maden açısından önemli bir potansiyele sahip ve maden sektöründe en önemli payı kükürt alıyor. Ülkemizin kükürt rezervlerinin yüzde 80’i Isparta’da. Isparta’nın bölge ihracatına katkısı her geçen yıl artıyor. 2013 yılı ilk dokuz ayında Isparta’dan 143.5 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Sene sonunda 200 milyon dolar ihracat rakamı bekliyoruz. Isparta, 90 farklı ülkeye ihracat yapıyor.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.