Klimalar hakkında bilinmesi gerekenler, Klima sınıfları, klima enerji sınıfları

Klimalar hakkında bilinmesi gerekenler, Klima sınıfları, klima enerji sınıfları, klimalar neye göre sınıflandırılır?

23 Temmuz 2014 Çarşamba 07:34
Klimalar hakkında bilinmesi gerekenler, Klima sınıfları, klima enerji sınıfları






KLİMALARDA SEZONSAL VERİMLİLİK KRİTERLERİ İLE  ENERJİ SINIFLARI DEĞİŞTİ

 

Artık İstanbul için A sınıfı olan bir klima  Antalya için A sınıfı olmayabilir

 

Enerji tüketimini ve karbondioksit emisyonunu 2020 yılına kadar yüzde 20 azaltmak ve yenilenebilir enerji kullanımını yüzde 20 artırmak amacıyla bir dizi önlem alan Avrupa Birliği, 2013 yılı başında klimalar için Sezonsal (Mevsimsel) Verimlilik kriterlerini uygulamaya başladı. Aynı yolda ilerleyen Türkiye de 2014 yılının Ocak ayı itibariyle klimalarda Sezonsal Verimlilik kriterlerine göre belirlenmiş yeni enerji sınıflarına geçiş yaptı. Peki, yeni düzenleme ile neler değişiyor?

 

Klimaların performansı gerçeğe en yakın şekilde sınıflandırılıyor

Kapasitesi 12 kilovatın altında olan klimalar için performans ölçüm metotları değişti ve Sezonsal Verimlilik kriterleri tanımlandı. Daha önce geçerli olan Nominal Verimlilik değerleri yani ısıtma ve soğutma için belirlenen standart birer değer ile cihazların kullanıldığı iç ve dış dizayn şartlarına göre saha performansları arasında ciddi farklar oluşabiliyordu. Çünkü gerçek hayatta yaşadığımız ortamın ısısı her zaman değişebiliyor ve bizler farklı sıcaklık derecelerine ihtiyaç duyuyoruz. Oysaki bir önceki verimlilik hesapları ısıtma için sadece +7°C; soğutma için +35°C sabit dış hava sıcaklığı kabul edilerek hesaplanıyordu. Yeni hesaplama yönteminde ise ısıtma modu için -7°C, +2°C, +7°C, +12°C sıcaklıktaki tüketim değerleri, soğutma modu için  +20°C, +25°C, +30°C, +35°C sıcaklıklarındaki tüketim değerleri de hesaba dahil ediliyor.

Dolayısıyla önceden geçerli olan nominal değerler cihazların verimliliğini ölçmede yetersiz kalırken, Sezonsal Verimlilik değerleri ürünün performansını gerçeğe en yakın şekilde sınıflandırıyor. Böylece klimalar tüm ısıtma ve soğutma sezonu boyunca farklı hava sıcaklıklarında da tasarruflu ve performanslı çalışacak şekilde geliştiriliyor.

 

 

3 farklı iklim bölgesine göre klimaların enerji performans sınıfları belirlenecek

Yeni düzenleme ile Türkiye, ısıtma sezonu için iklim haritası çıkarılarak 3 farklı iklim bölgesine ayrıldı. Yeni sınıflandırma sistemine göre örneğin, İstanbul için A sınıfı olan bir klima Antalya için A sınıfı olmayabilir. Bu nedenle tüketiciler klima alırken bulundukları bölgenin iklim şartlarına uygun özellikteki klimaları tercih ettikleri zaman hem maksimum verim elde ediyor hem de enerji tasarrufu sağlıyor.

Kapalı ve bekleme konumundaki enerji tüketimi de hesaplanıyor

Sezonsal Verimlilik cihazın kapalı konumda veya bekleme konumunda tükettiği enerjiyi de dikkate alıyor. Küçük olduğu düşünülerek göz ardı edilen bu miktar aslında tüm sezon düşünüldüğü zaman enerji verimliliğine katkı sağlıyor. 

 

A+++ enerji verimliliğinin en üst sınıfını ifade ediyor

Enerji sınıfları ölçeği, A, A+, A++, A+++ gibi yeni ölçüm kriterlerine göre yeniden düzenlendi. Pazarda en üst enerji sınıfında yer alan mevcut bir ürün ile yeni sistemin en üst sınıfı A+++ kategorisine giren bir ürün arasında enerji tüketimi ve dolayısıyla kullanıcının masrafları açısından büyük farklar oluşabiliyor. Yeni nesil tüm Mitsubishi Electric klimalar da Sezonsal Verimlilik kriterlerine göre A, A+, A++ ve A+++ enerji sınıflarında yer alıyor.

 

Enerji verimliliği yüksek inverter klimalar öne çıkıyor

Yeni düzenleme ile inverter klimalara olan talep artıyor. Bunun sebebini şöyle açıklayabiliriz; Bir önceki tebliğde, A sınıfı iki klimadan inverter olan ile olmayan arasında bir elektrik tüketim farkı olduğu halde, tüketici bu farkı cihazı kullanmadan bilmiyordu. Dolayısı ile tüketici “Enerji verimli bir cihaz aldım, hem de fiyatı düşük” diyerek inverter olmayan bir klimayı tercih edebiliyordu. Ancak benzer koşullarda komşusunun inverter kliması ile mukayese ettiğinde farkı kullanımda görüyor ve daha fazla enerji gideri ödediğini fark ediyordu. Şimdi bu durum doğrudan etiketlemeye yansıyor. Çünkü yeni kriterler ürün performanslarının daha iyi ayrışmasını sağlıyor. Böylece yeni tebliğ ile düşük enerji verimlilik sınıfında yer alan ürünlerin pazara sürülmesi engellenmiş olacak.

 

INVERTER KLİMA NEDİR, NASIL ÇALIŞIR, NEDEN TASARRUFLU VE KONFORLUDUR?

 

Inverter kontrol, tüm yıl boyunca ekonomik kullanım ve maksimum konfor sağlayan bir kontrol teknolojisi. Bir klimanın inverter özellikte olması, iç ortamda değişen ısıtma veya soğutma ihtiyaçlarını karşılamak için inverter kompresörün devir hızını otomatik olarak azaltıp arttırması anlamına geliyor. Bu sayede klima, sadece ihtiyaç duyulan ısıtma veya soğutma yüklerini karşılayacak kadar enerji tüketmiş oluyor.

 

Geleneksel klimaya göre daha az enerji tüketen inverter klima, durma-çalışma sayısını minimuma indiriyor

Inverter klimalar ile soğutma ya da ısıtma yapmak inverter özelliği olmayan klimalara göre daha tasarruflu. Geleneksel (on/off ya da sabit hızlı)  klimalarda, ortam sıcaklığı ayarlanan sıcaklığa geldiğinde klima çalışmasını durduruyor. Ortam sıcaklığında, ayar sıcaklığından sapmalar meydana geldiğinde ise klima yeniden çalışmaya başlıyor. Bu sırada ortam sıcaklığı sürekli değişiyor ve bu da konforsuz bir ortama neden oluyor. Ayrıca klimaların ilk çalışması sırasında tükettikleri enerji, sürekli çalışmaları sırasında tükettikleri enerjiden çok daha fazla. Durma-çalışma (on/off) sayısı arttıkça, klimanın enerji tüketimi de artıyor. Inverter klimalar, ortam sıcaklığı ayar sıcaklığına yaklaştıkça kapasitesini otomatik olarak kısmaya başlıyor, tam tersi durumda yani ayar sıcaklığından uzaklaştıkça ise kapasitesini arttırıyor. Bu sistem durma-çalışma sayısını minimuma indiriyor.

Aşırı ısıtma ve soğutmanın önüne geçiyor, istenen sıcaklığa daha hızlı ulaşıyor, ortam sıcaklığını sabitliyor

Tüm bunlara ek olarak inverter klimalar, geleneksel (on/off ya da sabit hızlı) klimalarla karşılaştırıldığında istenen sıcaklığa daha hızlı ulaşıyor. Aynı zamanda oda içindeki sıcaklık dalgalanmaları engellenerek ortam sıcaklığının sabit kalması sağlanıyor.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.