TÜRKİYE BEYAZAY DERNEĞİ, ENGELLİLERİN YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEK

Türkiye Beyazay Derneği Kilis Şubesi Başkanı Hatice Canan Ketrez, derneklerinin temellerinin 1 Kasım 1988 tarihinde İstanbul’da bir grup görme engelli genç tarafından atıldığını, tüzel kimliğine ise 7 Mart 1992 yılında kavuşarak, Beyazay Görme Engellile

05 Ekim 2013 Cumartesi 00:00
TÜRKİYE BEYAZAY DERNEĞİ, ENGELLİLERİN YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEK






Türkiye Beyazay Derneği Kilis Şubesi Başkanı Hatice Canan Ketrez, derneklerinin temellerinin 1 Kasım 1988 tarihinde İstanbul’da bir grup görme engelli genç tarafından atıldığını, tüzel kimliğine ise 7 Mart 1992 yılında kavuşarak, Beyazay Görme Engelliler Derneği adını aldığını söyledi.
Kilis Şubesi Başkanı Hatice Canan Ketrez, 2007 yılında kamu yararına çalışan dernek statüsüne kavuşması ile birlikte köklü bir değişim sürecini de başlattığını belirterek, “Derneğin ismi Türkiye Beyazay Derneği olarak değiştirildi. Hedef kitlesine görme engellilerin yanı sıra tüm engel grubunu da katarak hizmet alanını genişletti. ‘İmkan verin, imkansızı isteyin’ anlayışıyla engellilerin eğitimi konusunda çalışmalarını sürdüren derneğimiz, engellilerimizin eğitim alanındaki eksikliklerinin farkında olarak 1 Eylül 1992’de Türkiye’de ilk defa görme engellilere yönelik bilgisayar laboratuarını açarak, kurs sonucunda yüzlerce engelli vatandaşımızın bilişim dünyası ile tanışmasını sağladı. Beyazay; ‘Eğitim Her Engeli Aşar’ projesinin yanı sıra, ‘Körlüğün Geleceği’, ‘Sınır Tanımayan Engelliler Turkuaz’, ‘Özürlü Kariyeri’, ‘Mobilişi(ti)m ve Kitap Sevenler’ projelerini de yürütüyor. Değişen şartlara paralel olarak yurt genelinde yürüttüğü projelerin yanı sıra, AB kapsamında uluslararası proje çalışmalarını da faaliyetleri arasına katmış bulunmaktadır” dedi.
Hedeflerini her geçen gün biraz daha büyüten Beyazay, sınır aşan hizmetleri ile Kosova ve Tataristan’daki engellilerin de umut ışığı olduğunu kaydeden Ketrez, şunları söyledi:
“Buralarda yaşayan engellilere malzeme ve eğitim desteği sağlayan Beyazay, hizmette sınır yoktur anlayışı ile yurtdışında şube açma çalışmalarına da devam etmekte. Dünya çapında faaliyet gösteren bir organizasyon olma yolunda ilerleyen Beyazay, ürettiği ve hayata geçirdiği projelerle engellilerin umut kaynağı olmak, eğitim ve yaşam kalitelerini yükseltmek için çalışıyor. Dünyamızın engelsiz insanlara göre şekillenmiş olması nedeniyle, bu durum engellilerimizin bazı sorunlar yaşamasına neden oluyor. Ama sizlerin de bildiği gibi sorunlar çözülmek için vardır. Önce bunun farkında olmamız gerekiyor. Engellilerimizin günlük hayatta karşılaşmış oldukları en büyük problem, sahip oldukları engeller değil; engelliliğin oluşturduğu farklılığı bahane eden toplumun, engellilere karşı geliştirdiği tutumlardır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da engelli vatandaşlarımız toplumumuzun ayrılmaz birer parçası olmaya devam edecekler. Engellilik, doğuştan olabileceği gibi, daha sonradan da oluşabilecek, her insanın başına gelebilecek doğal bir olaydır. Bu yüzden hepimiz birer potansiyel engelli vatandaş adayı olduğumuzu hatırımızda tutmalıyız. Her insanın ayrı bir dünya olduğu gerçeğini aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Unutmayalım ki bir insana yapılan hizmet, bütün bir insanlığa yapılan hizmete eşdeğerdir. Engellilerimizin çoğu kendilerine sunulan haklarını tam olarak bilmemektedirler. Biz engellilerimizi; sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere katmak, hayatın kenarına değil tam ortasına yerleştirmek istiyoruz. Burada sorunlarımızla her zaman ilgilenip, çözüm konusunda bizlere her zaman destek olan herkese teşekkür ediyorum. Başta Milletvekili ve Genel Başkanımız Lokman Ayva olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu şubenin ilimizde vereceği eğitimler, Kilis’imize ışık tutacaktır.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.