Akdoğan : “Seçim kaybederlerse sandalyelerini başkalarına bıraksınlar”

Ünsal TURAN / KOPENHAG, ()-Danimarka’da 2007 yılında meclise girmeyi başaran ilk Türk ve göçmen asıllı kadın olma özelliğini taşıyan Sosyal Demokrat Yıldız Akdoğan üçüncü kez meclise girmeyi başardı. Kutlamaları cevaplamakta...

21 Haziran 2015 Pazar 16:10
Akdoğan : “Seçim kaybederlerse sandalyelerini başkalarına bıraksınlar”






Ünsal TURAN / KOPENHAG, ()-Danimarka’da 2007 yılında meclise girmeyi başaran ilk Türk ve göçmen asıllı kadın olma özelliğini taşıyan Sosyal Demokrat Yıldız Akdoğan üçüncü kez meclise girmeyi başardı. Kutlamaları cevaplamakta güçlük çeken Akdoğan ilk mesajını ’ya verdi.

Danimarka’da 18 Haziran Perşembe günü yapılan genel seçimlerde meclise girmeyi başaran Sosyal Demokrat Yıldız Akdoğan’ın evi çiçek bahçesine döndü. Çeşitli partilerden çeşitli bölgelerde aday gösteriler 11 Türk aday arasından seçilme başarısını gösteren tek Türk Yıldız olan Akdoğan, telefon ve sosyal medya üzerinden gelen kutlama mesajlarına cevap vermekte güçlük çektiğini, başta yakınları olmak üzere Danimarkalı ve Türk sevenlerinin buketlerle evini ziyaret ederek kendisini kutladıklarını söyledi. Akdoğan kazandıktan sonra ilk mesajını ’ya verdi. Akdoğan: “Bütün bana oy verenlere destek olanlara teşekkür ederim. Tek kelimeyle çok mutluyum. Çünkü çok emek verdim ve sonucu çok güzel oldu” dedi.

Parti başkanı ve başbakan Schmidt’in her iki görevden de istifa etmesini değerlendiren Akdoğan :“Danimarka’da seçim kaybeden görevini bir başkasına bırakabiliyor. Benim parti başkanım da bir başkasına devretti. Yeni genel başkanımız da çok iyi bir politikacı. Kendisi benim düğünümde de bulunmuştu. Başarılı olacağından şüphem yok. Türkiye’deki siyasetçilere mesajım, bence seçim kaybederlerse sandalyelerini başkalarına bıraksınlar. Ama onlar adeta koltuklarına yapışıyorlar. Özellikle parti liderleri bırakmak istemiyor. Demokrasi için, partinin gelişmesi için hiç de sağlıklı değil. Onun için Danimarka’daki politikacıları, örneğin benim parti başkanımı örnek alsınlar” dedi.

Mecliste çalışmalara başladıktan sonraki hedefinin ne olacağını anlatan Akdoğan: “Hedefim iyi bir muhalefet yaratmak. Hükümet çalışmaları başladı. Sağ partiler çoğunluğu ele geçirdiler ama sadece bir milletvekili fark var. Çok çalışırsak onlara baş ağrısı oluruz çoğunluğu ele geçiririz. Benim de amacım bu zaten” dedi.

Aşırı Sağ Danimarka Halk Partisinin oylarını ve milletvekili sayısını ikiye katlamasını değerlendiren tecrübeli politikacı: “Aşırı sağ oylarını ikiye katladı. Demokrasiye saygım var. Demokrasi kuralları böyle. Kaybetmek de var kazanmakta var. Ama aşırı sağ partinin kazanması birinci nedeni Liberal Parti Başkanının iyi olmaması, diğeri ise uyum konusu üzerine çok gitmeleri ve bizim partilerimizin onlara alternatif olmayıp çok fırsat vermemiz. Terör olayı ve radikal dincilerin etkisi de çok oldu. Mesela Selafistler, seçim kampanyası sırasında Müslümanlara oy vermeyin diye çağrıda ve tehditlerde bulundular. Oy pusulalarını yakıp görüntüleri sosyal paylaşım sitelerinde paylaştılar. Tabi ki onların aşırı sağın güçlenmesinde etkisi çok oldu” dedi. Yıldız Akdoğan seçimlerde 4 bin 284 tercihli oy aldı. Diğer Türk adaylar arasında Özkan Ekiz ise yedek listede birinci sıradan seçildi. Bölgesinden seçilen politikacının istifa etmesi durumunda parlamentoya girme şansını elde etti.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.