Türkiye'den kovulan Newmont'in başı Peru'da dertte

Máxima Acuña, Bergama'dan kovulan ünlü altın şirketi Newmont Madencilik tarafından evi basılan Perulu çiftçi kadın, dünya çapında imza kampanyası başlattı. Ünlü şirketin 10 milyar dolarlık yatırımı tehlikeye düşünce etekleri tutuştu..

15 Şubat 2015 Pazar 00:48
Türkiye'den kovulan Newmont'in başı Peru'da dertte






Türkiye'den kovulan Newmont'in başı Peru'da dertte

Türkiye'de altın madeni işletmeciliğinde siyanürlü arıtmaya kalkmasıyla tepkileri üzerine çeken Newmont Madencilik bu kez Peru'yu karıştırdı. Bergama altın madenlerini Koza Grubu'na satarak kaçmak zorunda kalan Newmont Madencilik, Peru'da bir çifçinin evinin basılması yüzünden ülkenin gündemine oturdu. Beş kıtada tartışmalı altın sahalarını işleten Newmont Madencilik küçük bir çiftçi ailesine yönelik şiddet saldırılarından sorumlu tutuluyor. Geçtiğimiz Aralık ayında meydana gelen saldırıların ardından Máxima Acuña komşuları küresel altın devine karşı hukuk mücadelesi başlattı.
Altın devi Newmont görevlilerinin evlerine sopalarla saldırdığını öne süren Perulu köylüler 'Yanlarında yerel polis teşkilatının adamları da vardı, evimizin içine sopalarla girdiler, topraklarımızı şirketin altın sahasına terk etmemizi istiyorlar. Direneceğiz, ne köyümüzü terkedeceğiz ne de toprağımızı vereceğiz. Dünyanın her yerinde Newmont Madencilik çetelerine karşı açılan hukuk davalarında da tanıklık yapacağız' diyerek ülke gündemine oturmayı başardı.

Peru'ya 10 milyar dolarlık yatırım yapan Newmont Madencilik patronlarına karşı direnen Máxima Acuña adlı köylü kadının başlattığı hukuk savaşında çok sayıda avukat ve STK destek oluyor. ction.sumofus.org sitesinde açılan imza kampanyası için Türk STK'larından ve çevre örgütlerinden de destek bekleniyor...
Son Güncelleme: 15.02.2015 00:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.