Danimarka Başbakanı Schmidt: Österbro'daki saldırı, terör saldırısıdır

Ünsal TURAN/ KOPENHAG,(Danimarka),() - DANİMARKA'nın başkenti Kopenhag'ın Österbro semtinde İsveçli Karikatürist Lars Vilks ve Fransa Büyükelçisi Francois Liberay'ın da katıldığı 'İfade özgürlüğü ve Avrupa'da artan Radikalizm'...

15 Şubat 2015 Pazar 00:55
Danimarka Başbakanı Schmidt: Österbro'daki saldırı, terör saldırısıdır






Ünsal TURAN/ KOPENHAG,(Danimarka),() - DANİMARKA'nın başkenti Kopenhag'ın Österbro semtinde İsveçli Karikatürist Lars Vilks ve Fransa Büyükelçisi Francois Liberay'ın da katıldığı 'İfade özgürlüğü ve Avrupa'da artan Radikalizm' konulu konferansa yapılan silahlı saldırının terör saldırısı olduğunu açıklandı.
Saldırıyla ilgili tartışmalara son noktayı Başbakan Schmidt ve Gizli Servis PET koydu. Gizli Servis PET ve Başbakan Helle Thörning Schmidt saldırının bir terör saldırısı olduğunu söylediler. 3 polisin yaralandığı ve 40 yaşında bir sivilin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili bir kişinin arandığını bildiren polis, görgü tanıklarını Bellahoj polis karakoluna götürerek ifadelerini aldı. Saldırının gerçekleştiği Krudttönden 'barut fıçısı' salonuna gelen Başbakan Helle Thörninig Schmidt saldırıyı kınayarak, "Danimarka bugün kötü bir şiddet olayından birini yaşadı. Österbro semtindeki saldırı siyasi bir saldırıdır ve böyle olunca da terör saldırısıdır. Duygularım olayda yaralanan ve ölenin yakınlarıyla birlikte. Polis tüm ülkede saldırgan veya saldırganları yakalamak için harekete geçti, elimizdeki tüm imkanlar seferber edildi. Ülkemiz en üst düzeyde alarmdadır" dedi.
Adalet Bakanı Metti Frederiksen de Danimarka halkının birbirine kenetlendiğini belirterek, saldırının planlanmış bir terör saldırısı olduğuna şüphe olmadığını söyledi.
SALDIRI SÜPRİZ OLDU 
Polis bir şahsın resmini yayınlayarak şüpheli olarak arandığını, kesin zanlı demek için erken olduğunu bildirdi. Gizli Servis PET tarafından yapılan açıklamada, 'Lars Vilks Danimarka'da daha önce defalarca bulundu, ama hiçbir saldırı olmamıştı. Bu nedenle yapılan bu saldırı biraz sürpriz oldu. Saldırının gerçekleştiği salonda hem gizli servis elemanlarımız hem de resmi polis olmasına rağmen saldırı beklenmedik bir anda meydana geldi diyebiliriz. Saldırının önceden planlandığı ortada' denildi.
Saldırganların kaçtıkları aracın, olaya yakın Svenemölle istasyonu yakınında terk edildiğini bildiren polis, aranan saldırganların tam eşgalinin belirlenemediğini, ancak görgü tanıklarının ifadelerine göre koyu renkli giysili, yaklaşık 180-185 boylarında 25-30 yaşlarında olduğunu bildirdi.
Emniyet Müdürü Jörgen Skov, vurulan üç polisten ikisinin gizli servis PET elamanı birinin ise resmi polis olduğunu belirterek, saldırı esnasında PET elamanlarının saldırgana silahla cevap vermesi sayesinde büyük bir katliamın önlendiğini, saldırganların binaya giremediklerini söyledi. 
Siyasi parti temsilcileri saldırıyı kınarken, Karikatürist Kurt Westergaard, "Önce Paris şimdi Kopenhag. Terör kapımıza geldi. Bundan böyle bu endişelerle yaşamak zorunda kalacağımız için tabi ki benim düşüncelerim nefret dolu. Lars Vilks güçlü bir adamdır bunu da atlatacaktır. Ne yazık ki bir başka masum insan öldü" dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.