Danimarka'dan itiraf hazırlığı, Türkiye'ye gerçeği söyleyelim

Avrupa Birliği içinde tek Kilise Bakanlığı'na sahip olan Danimarkalı politikacıların tartışmasında Türkiye hedef tahtasına konuldu. Savunma Bakanı 'Artık Türkiye'yi AB'ye almayacağımızı kesin bir dille söyleyelim' derken 'Askeri yardımları durduralım' diyenlere de rastlandı.

01 Aralık 2014 Pazartesi 08:53
Danimarka'dan itiraf hazırlığı, Türkiye'ye gerçeği söyleyelim






Danimarka'dan itiraf hazırlığı, Türkiye'ye gerçeği söyleyelim

Danimarka'da İslam ve Türkiye karşıtı söylemler giderek yükseliyor. Sosyalist Halk Partisi'nin hükümet ortaklığından çekilmesinin ardından daha çok muhafazakar hristiyan oylara göz diken Radidal Parti ile Sosyal Demokrat Parti, islam ve Türkiye düşmanlığının dozunu artırıyor. Avrupa'da Kilise Bakanlığı bulunan tek kabineye sahip Danimarkalı siyasiler Türkiye'nin AB üyeliğine asla izin verilmeyeceğinin kesin olarak söylenmesini istiyor.

Danimarka ile Türkiye arasındaki gazeteci öldürmekle suçlanan zanlının Türkiye’de kaybolmasını krize dönüştüren Kopenhag fırsattan istifade, “Türkiye’nin AB’ye asla üye olmayacağını artık söylemeliyiz” dedi.

Geçen yıl Danimarkalı gazeteci Lars Hedegaard’ı öldürme teşebbüsünde bulunan, kaçtıktan sonra Atatürk Havalimanında yakalanan İslami örgüt üyesi H.B.’nin serbest bırakılarak IŞİD’e teslim edildiği iddiası Ankara-Kopenhag hattında krize yol açtı. Ancak Danimarka’nın geçen hafta konuyu AB gündemine taşıması krizi farklı bir boyuta taşıdı. Konunun AB gündeminde yanlış bir yöne çekilmesine tepki gösteren AB Bakanı ve Baş müzakereci Volkan Bozkır’a Danimarka’dan yanıt geldi. Bakan Bozkır Stockholm’de Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, "Lars Hedegaard’a saldıran kişinin Türkiye’de serbest bırakılması konusunda Danimarka’nın Türkiye’ye baskı yapması doğru değil. Türkiye baskılara boyun eğmez.

TÜRKİYE ASKERİ YARDIM MI ALIYOR?

Bu arada Danimarkalı politikacılar haddini aşan sözlere imza atıyor. Nikolai Willusmen ülkesinin Türkiye'ye askeri yardımları durdurmasını istedi. Ancak bu ülkenin Türkiye'ye nasıl bir askeri yardım yaptığı, ya da bu ülkeden Türkiye'nin nasıl bir askeri yardım kabul ettiği tam olarak bilinmiyor. Danimarka kendi iç politikasında bir gündem yarattı, medyanın da baskısı ile bu konuyu gündemde tutuyor" demişti. Bakan Bozkır ayrıca zanlının, mahkeme tarafından serbest bırakıldıktan sonra kayıplara karıştığını ve Türk Hükümeti'nin bu konuda yapabileceği başka bir şey kalmadığını söylemişti. Bakan Bozkır’ın sözleri üzerinde Danimarka Savunma Bakanı Nicolai Wammen, Türkiye’nin bir şeyler sakladığını öne sürerek “muhtemelen zanlı IŞİD ile rehine değişiminde kullanıldı" dedi. Danimarka Halk Partisi Sözcüsü Sören Espersen ise "Danimarka’nın AB’ye gitme ve AB’yi konuya dahil etme zamanı gelmiştir. Türkiye’ye hiçbir zaman AB’ye tam üye olamayacağı açık bir şekilde anlatılmalıdır. Bu iş burada bitmelidir” ifadesini  kullandı. Birlik Listesi Sözcüsü Nikolai Villumsen de Türkiye’ye yaptığı tüm askeri yardımların durdurulmasını istedi. 
Son Güncelleme: 01.12.2014 09:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.