Müezzinoğlu: Diş hekimlerinden hizmet alma gibi bir düşüncemiz yok

       Özgür ALTUNCU - Özkan ARSLAN/İSTANBUL, () SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Diş hekimlerinden ağız diş sağlığı alanında hizmet almayı normalde muayenehane düzeyinde almayı düşünmüyoruz....

07 Mayıs 2015 Perşembe 16:50
Müezzinoğlu: Diş hekimlerinden hizmet alma gibi bir düşüncemiz yok






 

 

 


 Özgür ALTUNCU - Özkan ARSLAN/İSTANBUL, () SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Diş hekimlerinden ağız diş sağlığı alanında hizmet almayı normalde muayenehane düzeyinde almayı düşünmüyoruz. Sağlık Bakanı olarak ben onu doğru da bulmuyorum" dedi. Bakan Müezzinoğlu, "Ama tıp merkezlerinden nasıl hizmet alıyorsak, ağız diş sağlığı merkezleri 5-6 üniteli, 24 saat hizmet verebilecek yapılar oluşturulursa, Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanlığı'yla bunu görüştüm, ancak o zaman düşünebiliriz" diye konuştu.

Bakan Mehmet Müezzinoğlu, Ülker tarafından 3. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi kapsamında düzenlenen "Beslenme Alışkanlıklarında Büyük Dönüşüm" toplantısına katıldı. Toplantı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'de 2030 yılında obezitenin artacağına ilişkin raporunu değerlendirdi.

OBEZİTEYLE MÜCADELE
Halen Türkiye nüfusunun üçte bir fazla kilolu, üçte bir sağlıklı kilolu, üçte bir de obez olduğunu söyleyen Bakan Müezzinoğlu, "Önümüzdeki 5 yıldaki hedefimiz, yüzde 50'yi sağlıklı kitle haline getirmek. Sağlıklı yaşam kültürünün teşviki diye de bir hükümet projesi var. Özellikle sağlıklı beslenme, bir de hareketli yaşam diye. Sağlıklı yaşamın bir ayağı sağlıklı beslenme. Kötü alışkanlıklardan uzak durma. Diğeri de hareketli yaşam. 1 metre bisiklet yolu yapan belediyelerimize, önümüzdeki 1 yıl içinde 1 milyon bisiklet projemiz var. Bu yıl 100 bin bisikleti dağıtmış olacağız. İlk kademede de üniversitelerimize öğrenci sayılarıyla orantılı olarak bisikletleri dağıtacağız. Buradaki amacımız şu; yani bir kültüre dönüşsün. Anneler, çocuklar, aileler, bu yürüyüş olabilir, yüzme olabilir, değişik aktiviteler olabilir, otobüsten bir durak önce inmek olabilir, 3 kat asansör kullanmamak olabilir... Birçok konuda öncelikle toplumu bilinçlendirmemiz lazım" diye konuştu.
Türkiye'nin sigarayla ilgili başarılarından söz eden Bakan Müezzinoğlu, "İnanıyorum ki oboziteyle ilgili bu hedeflere hep birlikte sahiplenerek ulaşacağız" dedi.

SOLARYUM MERKEZLERİNE DÜZENLEME
Solaryuma getirilen kısıtlamalarla ilgili soruya da Mehmet Müezzinoğlu, "Solaryumun sağlıkta, tedavide bir şeyi yok. Onunla ilgili bakanlığımız gerekli düzenlemeleri yapar. Teknik olarak şu tedbir diyecek durumda değilim" yanıtını verdi.

ÖZEL DİŞ MERKEZLERİNİN SGK KAPSAMINA ALINMASI
Özel sağlık merkezlerinde diş tedavisinden SGK'lıların da yararlanmasıyla ilgili bir proje olup olmadığına ilişkin soruya da yanıt veren Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, şunları söyledi:
"Bizim için ağız, diş sağlığı önemli. 2002'de iktidara geldiğimizde Türkiye genelinde toplam diş ünite sayısı kamuya ait 1500 civarındaydı. Şu anda biz 7 bin 800'lere çıktık  ve yıl sonu itibariyle 10 bin rakamını bütün Türkiye genelinde hedefliyoruz. Ağız Diş Sağlığı Merkezlerini neredeyse bütün ilçelerimize yapıyor pozisyonuna geldik. Altyapılar ve projeleri kurduk. Bu diş sağlığı merkezi sayısı 34'lerden şu anda 160'lara çıkardık. Bir tane ağız diş sağlığı hastanesi varken, şu anda bitmiş hizmet yapan 6 tane ağız diş sağlığı hastanemiz var. Bu yıl sonu itibariyle bu rakam 10'u geçecek. Kamu olarak biz ağız diş sağlığında güçlü bir noktaya, vatandaşımızın kolay ulaşabileceği, modern, ileri teknolojileri kullanabileceği bir hizmeti önce kendimiz sunmayı planlıyoruz. Diş hekimlerinden ağız diş sağlığı alanında hizmet almayı normalde muayenehane düzeyinde almayı düşünmüyoruz. Sağlık Bakanı olarak ben onu doğru da bulmuyorum. Ama tıp merkezlerinden nasıl hizmet alıyorsak, ağız diş sağlığı merkezleri 5-6 üniteli, 24 saat hizmet verebilecek yapılar oluşturulursa, Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanlığı'yla bunu görüştüm, ancak o zaman düşünebiliriz. Yoksa, 'Ben sabahtan muayenehanemi açıyorum. 2'ye kadar duruyorum. Cumartesi Pazar yokum, ama benimle anlaşma yapın' denirse, bunu doğru bulmuyorum. Vatandaşımız gittiği adreste, Cumartesi de olsa, Pazar da olsa ağız diş sağlığı konusunda sağlık hizmeti alabilmeli. Biz o anlamda vatandaşımızı doğru adreslerle ve dinamik yapılarla, fiziki mekanları projelendirilmiş uygun yerlerde o hizmeti alabiliriz. Ama şu anda diş hekimlerimizde öyle bir altyapı da ne yazık ki yok." 

(FOTOĞRAF)
 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.