12 kız öğrenci ateşe tutunmuş; Halı kaplı ahşap tavan üstlerine çökmüş

Lise ve dengi okul öğrencisi kız çocuklarının kaldığı yurt binasında çıkan yangında can veren 12 kişinin isimleri belli oldu. Facianın neden olduğu yurt binasında gün ağırınca dehşetin izleri de ortaya çıktı

30 Kasım 2016 Çarşamba 07:42
12 kız öğrenci ateşe tutunmuş; Halı kaplı ahşap tavan üstlerine çökmüş






12 kız öğrenci ateşe tutunmuş; Halı kaplı ahşap tavan üstlerine çökmüş

Adana yurt binasında yangın, Türkiye'yi yasa boğan Adana Aladağ'da kız öğrenci yurdunda çıkan yangın sonrası kamuoyunda tepki sabaha kadar sürdü. Gözü yaşlı aileler çocukları için hastaneler önünde bir umutla beklerken, yangın faciasının yaşandığı yurt binasında incelemeler sürüyor.




Adana'nın Aladağ ilçesinde çıkan yangında 12 kişiye mezar olan yurttaki facianın izleri, gün ağarınca ortaya çıktı.

Aladağ ilçesinde ortaöğretim öğrencilerinin kaldığı kız yurdunda dün akşam saatlerinde elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen yangında dört katlı binanın ahşap olan üst kısmı en çok hasarı gördü. Binanın halıyla kaplı üst katı kül olurken, çatısının da çöktüğü görüldü.
12 kişinin hayatını kaybettiği 24 kişinin yaralandığı olayda facianın enkazı günün ağarmasıyla birlikte ortaya çıktı.
Yangınla ilgili soruşturma sürüyor.

TABURCU EDİLİNCE GÖZALTINA ALINDI

Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında gözaltı kararı verilen yurt görevlileri Gülsüm Çelik ile Sümeyye Tanrıveri'nin Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki tedavileri tamamlandı. Yurtta kalan ve dumandan etkilenen 2 kadın görevli taburcu edildikten sonra polis tarafından gözaltına alındı.

Gülsüm Çelik ile Sümeyye Tanrıveri, polis eşliğinde ifadelerinin alınması için Aladağ'a ilçesine götürüldü. Böylece yangında ilgili gözaltına alınanların sayısı 7'ye yükseldi, gözaltı kararı verilen 1 görevlinin ise tedavisi sürüyor.

7 KİŞİNİN TEŞHİSİ YAPILDI

Öte yandan ölenlerle ilgili yapılan otopsi çalışması ise devam ediyor, 7'sinin teşhisi yapıldı, 5 kişi için DNA sonucu bekleniyor. Eğitmen Fatma Canatan'ın cenazesinin Mersin'in Çamlıyayla İlçesi'nde toprağa verileceği bildirildi.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Adana Aladağ'da 12 kişinin ölümüne yol açan kız yurdu yangınında cevap bekleyen sorular bulunuyor. Cevap verilmesi istenen sorular şöyle sıralanıyor:

* Yangın saat kaçta çıktı, itfaiyeye ilk bilgi kim tarafından saat kaçta verildi? Orman İdaresi ve Belediye itfaiyeleri saat kaçta intikal etti? İtfaiye iddia edildiği gibi 1.5 dakikada intikal ettiyse atlayan öğrenciler için branda açıldı mı?
* Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, yangın merdiveni kapısının kilitli olduğunu söylemişti. Spekülasyonlar saatlerce sürdüğü halde yetkililer neden 'kilitli olmadığı' açıklamasını 12 saat geciktirerek açıkladı?
* Özel yurtlar yönetmeliği 25. maddesinde öngörülen 'nöbetçi yönetici' o anda binada var mıydı?
* Aynı yönetmeliğin öngördüğü yılda 2 kez mülki amirlik denetimlerinden biri Haziran'da yapılmış. 2016'nın bitmesine bir ay kaldığı halde ikinci denetim neden gecikti?
*  Yurtta yangın tüpü var mıydı? Çoğu küçük yaştaki çocuklara yangın tüpü eğitimi verildi mi, kullanabildiler mi?
* Yurt sahibi derneğin yöneticileri neden ortaya çıkmıyor?
* Yurt Müdürü Cumali Genç'in yangında ölen 4 yaşındaki kızı Sare Betül Genç neden bu yurtta bulunuyordu?
* Yurt binasında elektrik sayacı çalışması ehliyetli bir firma tarafından mı, ne zaman yapıldı?

MİNİK SARE BABASINI ZİYARETE GELMİŞ

Yangında ölen Yurt Müdürü Cumali Genç'in kızı  Sare Betül Genç'in annesi Ayşe Genç ile birlikte yangından kısa süre önce yurdu ziyarete geldiği ortaya çıktı.
Yangında kızını kaybeden ancak kendisi yaralı kurtulan Ayşe Genç'in ise hastanede tedavisi sürüyor. Yaralı anne ile gözaltına alınan baba Cumali Genç'in, kızları ve diğer çocukların ölümüyle büyük üzüntü yaşadığı bildirildi.



BAŞBAKAN YARDIMCISI KAYNAK: SORUMLULAR HAKKINDA...

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Adana'da kız öğrenci yurdundaki yangınla ilgili olarak, "İlk verilen bilgiler, bu yangının trafodaki elektrik kontağından çıktığı... Çıkması muhtemel diyorlar" dedi.

Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Adana'nın Aladağ ilçesinde 12 kişinin hayatını kaybettiği kız öğrenci yurdunda çıkan yangında yaralananları tedavi gördükleri Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'nde ziyaret etti. Hastane yetkililerinden yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi alan Kaynak, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Aladağ’da çok acı bir olayı hep beraber yaşadıklarını ifade eden Kaynak, "Akşam 19.30 sıralarında bir yangın neticesinde bir yurtta 12 vefat var 10’u çocuk 2’si yetişkin. 24 yaralı var, yangının çıkış nedeniyle ilgili Aladağ Belediyesi hemen duruma vaziyet etmiş ve yarın bir keşif yaptırılacağını ifade ettiler. İlk verilen bilgiler, bu yangının trafodaki elektrik kontağından çıktığı... Çıkması muhtemel diyorlar. Ahşap kaplama ve yalıtım var bunlar tutuşmuşlar. Çocuklarımızın bir kısmı atlayarak ayaklarında kırıklar var bir kısmının dumandan etkilenerek rahatsızlıkları" dedi.

Yangında hayatını kaybedenlerin adli tıp kurumundaki otopsilerinden sonra kendi defnedilecekleri yere gönderileceğini söyleyen Kaynak, "Olay bütün yönleriyle bir taraftan yargı tarafından araştırılmaya başlanmıştır bir yandan da yangın tertibatları bakımından gerekli araştırmalar ayrıca yapılacaktır. Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından izin verilmiş bir yurt. O bakanlığımız kendi çalışmalarını ayrı yapacaktır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız piskososyal destek yönünden zaten olayın ilk anından itibaren 32 görevlisiyle sahada. Biz hem yaralananların hem de hayatını kaybeden çocuklarımızın ailelerinin yanında olacağız. Neticede olaya sebebiyet veren her neyse bu ortaya çıkacaktır ve sorumlularla ilgili işlemler yapılacaktır" diye konuştu.


 
Son Güncelleme: 30.11.2016 16:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.