Çin'in ilk Nobel alan yazarı Mo, villa ve Mercedes hediyesini reddetti

17 Ekim 2012 Çarşamba 13:56
Çin'in ilk Nobel alan yazarı Mo, villa ve Mercedes hediyesini reddetti






PEKİN (CİHAN)- Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk Çinli yazar Mo Yan, kendisine verilen villa ve bir lüks otomobil hediyesini reddetti.

Roman yazarı Mo Yan'in hayranları ise Çinli işadamlarını Nobel ödülü üzerinden fayda sağlanmasına karşı çıkıyor. Ödülü kazandığının açıklanmasının ardından Mo'ya tebrikler yağdı ancak, bunlardan ikisini çok ''abartılı'' hediyeler oluşturuyordu.

İlk hediye sözünü işadamı Chen Guangbiao verdi. Çinli zengin'' Mo Yan'in aldığı ödülün parasıyla Pekin'de bir ev satın almak istediğini duydum. Pekin'in merkezindeki 13 mülkümden iki villayı seçebileceğini söyledim. Böylelikle Nobelli yazarın, ev endişesi yerine, etnik kültürün içeriğini destekleyecek daha güzel hikâyeler yazarak zaman geçirmesini istedim.'' dedi.
LED bağlantılı ürünler üreten bir şirketin sahibi Pei Laifeng ise Mo'ya bir Mercedes-Benz marka lüks araç hediye etti. '' Mo'ya ne kadar gurur duyduğumu göstermek için bir araba hediye etmek istedim'' diyen Pei, bu teklifin sosyal paylaşım sitelerinde ''şaşırtıcı bir şekilde'' tartışmaya neden olduğunu kaydetti.
Mo'nun kitabını okuyan bir okuru ise Çinli işadamlarının Mo'nun ödülü üzerinden çıkar sağlamaya çalışmasının doğru olmadığını söyledi ve ''Mo'nun başarısını gölgelemek isteyenlere izin verilmemeli'' diye konuştu.
Fudan Üniversitesi'nden Profesör Xie Jing ise genç yazarlara ilham vermenin, şirketlerin kazanç yapmalarına yardımcı olmaktan daha önemli olduğunu dile getirdi. Xie, söz konusu işadamlarının belki iyi niyetle hareket ettiklerini ve sadece Mo'yu kutlamak istediklerini de kaydetti.

Resmi Xinhua Haber Ajansı'na konuşan Mo, 1.2 milyon dolarlık Nobel ödülüyle Pekin'de bir daire almak istediğini söylemişti. Mo bu parayla Pekin'de ancak 120 metrekare büyüklüğünde bir ev satın alabiliyor.
Mo, üç nesildir 91 metrekarelik evde yaşadıklarını ve daha büyük bir evde oturmak hayalinde olduğunu dile getirdi.
Ailesi, asıl adı Guan Moye olan Mo Yan'in villa ve Mercedes tekliflerini kibarca reddettiğini açıkladı.

KİTAPLARI ÇİN'İN LİSELERİNDE OKUTULACAK
Öte yandan Çin Eğitim Bakanlığı, ilk defa Çinli bir yazarın Nobel Edebiyat Ödülü kazanması vesilesiyle, gençlere modern Çin Edebiyatını sevdirmek için Mo'nun kitaplarını liselerde okutturacak. Mo Yan'in 1985 yılında yayımlanan ''Şeffaf Havuç'' adlı kitabının büyük Çin yazarları Lao She ve Lu Xun ile birlikte Çin'deki liselerde okuma kitabı olarak yer almasının Mo'ya verilmiş büyük bir onur olduğu ifade edildi. Şeffaf Havuç, kırsal kesimde yaşayan sıradan Çinlilerin iç dünyasını anlatıyor.
Çin'deki 25 milyon lise öğrencisinin okuma kitaplarında, modern eserlerden sadece Yu Hua'nın ''On Sekizinde Evden Ayrılmak'' adlı metni bulunuyor.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.