Davutoğlu ve Bosnalı Bakan'dan, Suriye'ye Bosna Hersek benzetmesi

17 Ekim 2012 Çarşamba 21:43
Davutoğlu ve Bosnalı Bakan'dan, Suriye'ye Bosna Hersek benzetmesi






Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumdzija ile bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Ahmet Davutoğlu, gazetecilerin sorularını cevaplamadan önce yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'in NATO üyeliğine desteklerinin süreceğini yineledi. Davutoğlu, ayrıca Bosna Hersek'teki demokratik seçimleri ve gelişmeleri övdü. Konuk bakan Zlatko Lagumdzija da desteklerinden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Ardından iki bakan, gazetecilerin sorularını cevapladı. İki bakana ilk olarak Bosna'da büyük bir katliam yapan ve Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan 'Sırp kasabı' lakaplı Radovan Karaciç'in açıklamaları soruldu.

Konuk Bakan Zlatko Lagumdzija, Bakın bir itirafta bulunacağım. Karaciç'in hiçbir açıklaması bundan böyle beni şaşırtamaz. diye cevapladı. Bosna'da savaşın yıldönümünde sokaklara her ölen Bosnalı için kırmızı sandalyeler konulduğunu hatırlatan Bosnalı Bakan, Bu suçlunun ne kadar vahim bir şey işlediğini işte bu sandalyeler açıklamakta. Çok büyük heyecanla Lahey Mahkemesi'nin kararını beklemekteyim. dedi.

Savaş ortasında bombadan nasibini alan bir hükümet başkanı olduğunu hatırlatan Zlatko Lagumdzija, Şimdi duydum ki Karaciç Saraybosna'ya atılan her bombadan üzüntü duyuyormuş. Benim kırmızı sandalyem olmadı, şehit olmadığım için ama 12 defa ameliyat oldum. Hem o sandalyede olması gereken insanlar hem de bugün yaşayanlar adına Lahey Mahkemesi gerekeni yerine getirmeli. diye konuştu.

Bosna Hersek ile Suriye arasında da benzerlik kuran Lagumdzija, İşte bugün Suriye'deki katliama müsaade edenlere Karaciç'in bu sözlerini hatırlatmak lazım, izin verdiğinizde işte böyle olur diye. Şam'da oturanlar bugün kendisini iyiliksever olarak görmekteler. Radovan'a bakarak örnek alsınlar, eğer onu görmüyorlarsa ayna karşısına geçip kendilerine baksınlar. ifadelerini kullandı.

Davutoğlu da soruya cevaben, Zalimler eğer işledikleri zulmün farkında bile değillerse, aslında zihniyetlerinin zulümle bezenmiş olduğunu ortaya koyarlar. Bu o zaman bir hata suç olmaktan çıkar zihniyetin bir parçası haline gelir. dedi

Davutoğlu, şöyle devam etti: Hepimiz o yılların, Karaciç'in masumların kanına girdiği yılların şahidiyiz. Karaciç'in zalimlerin yaptığı atışlarla öldürdüğü birçok insanın çocukları, kardeşleri benim öğrencim oldu, şehit haberlerini bizzat ben verdim. Karaciç'in bu ifadeleri kırmızı sandalyede olması gerekirken olamayanların aziz hatırlarına en büyük hakarettir. Karaciç'in bu riyakârane ifadelerine karşı Bosna Hersek halkı vakur bir şekilse hak ettiği cevabı verdi. Saraybosna bugün dimdik ayaktadır ama Karaciç Lahey'de ifade vermektedir. Aslında en güzel cevap da bugün Lagumdzija'nın bugün Bosna Hersek Dışişleri Bakanı olarak Bosna Hersek bayrağı önünde Bosna Hersek'i temsil ediyor olmasıdır. Çünkü o kurşunlarla yaralanan bir savaş kahramanıdır. Saraybosna kahramanı olarak, bir gazi olarak Türk halkının nezdindeki itibarı da çok büyüktür. Tarihin bir kuralı var; zalimler gider zulme karşı vakur bir şekilde ayakta duranlar daha sonraki tarihi yazarlar. Suriye kıyaslamasına da tamamen katılıyorum. Nasıl Başçarşı'nın o güzel kütüphanelerin camilerin vurulması yüreğimizi yakmışsa 90'lı yılarda Halep'te Kebir Camii'nin, Emevi Camii'nin havadan ve karadan bombalanması da aynı şekilde yüreğimizde büyük bir ateş yakıyor. Suriye'de yaşananları en iyi belki de Bosna Hersekliler anlar. Bu kıyası bu yüzden tamamen destekliyor ve doğru buluyorum.

Davutoğlu'na ayrıca BM ve Arap Ligi'nin Suriye temsilcisi Lakhtar Brahimi'nin, Kurban Bayramı'nda ateşkes önerisi de soruldu.

Davutoğlu, soruyu şöyle cevapladı: Brahimi'nin cumartesi günü İstanbul'da yaptığı görüşmede ele aldığımız ateşkes konusuna destek veriyoruz. Azerbaycan'da görüşmemizde İran tarafı da desteğini ifade ettiler. Bugün öğleden sonra Nebil Arabi ile görüştüm. O da teklifi Arap Ligi olarak desteklediklerini ifade etti. Arap Ligi bütün olarak açıklamayı düşünüyor. İran Dışişleri Bakanı ile görüştüm ve bu konuda Arap Ligi'nin tutumunu aktardım. İran'ın destek olması hususunu dile getirdim. O da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın destek beyanında bulunduklarını ifade ettiler. Arap Ligi, Türkiye ve İran bu konuda destek beyanında bulundular. Bir gün daha bir saat dahi Suriye'de akan kan duracaksa yapmayacağımız fedakârlık yoktur. Ama ateşkes olması için havadan saldırıların derhal durdurulması gerekiyor. Umarım taraflar ateşkes konusunda mutabakat sağlarlar. Muhtemelen Cuma günü Arap Ligi ülkeleri destek açıklamalarında bulunacaklar.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.