Doç. Dr. Özbulut: Türkiye´de son 10 yılda 25 bin kişi intihar etti

12 Aralık 2012 Çarşamba 16:06
Doç. Dr. Özbulut: Türkiye´de son 10 yılda 25 bin kişi intihar etti






AFYONKARAHİSAR (CİHAN)- Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özbulut, son 10 yılda Türkiye'de toplam 25 bin kişi intihar sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. Doç. Dr. Özbulut, Türkiye'deki intihar istatistiklerine de değinerek, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) intihar istatistiklerine göre en yüksek intihar oranlarının, Doğu Anadolu ve Ege bölgesinde görüldüğünü belirtti.

Doç. Dr. Ömer Özbulut, Afyonkarahisar Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) öğrencilerine ve personeline `İntihar´ konulu seminer verdi. İntiharın demografik, akut ve kronik yaşam olayları, beden sağlığı, psikiyatrik hastalıklar, önceki intihar girişimleri ve intihar düşüncelerinin ifadesi, çocukluk travmaları, inanç, gibi risk faktörlerinin bulunduğunu anlatan Özbulut, İntihar olgusunun gerçekleşmesinde genellikle üç etmenin rol oynadığı kabul edilir. Bunlardan ilki, intihar kavramına karşı toplumun grup olarak geliştirmiş olduğu tutum, ikincisi kişinin kendi dışından gelen zorlamalar, üçüncüsü ise, bu etmenlerin bireyin karakteri ve kişiliğiyle etkileşimidir. dedi.

İNTİHARI ÖNLEME ADINA NELER YAPILMALI?

Doç. Dr. Özbulut, intiharın önlenmesiyle ilgili olarak da intihar ile ilgili topluma özgü gerekli çalışmalar yapılması gerektiğini, elde edilen sonuçların topluma aktarılarak, alanda çalışan profesyonellerin yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Özbulut, şunları söyledi: Günlük çalışmalarında intihar riski taşıyan bireylerle karşılaşma potansiyeli taşıyan personel (öğretmenler, cankurtaranlar, polisler, din adamları) eğitilmelidir. Sağlık sektöründe çalışan profesyonellerin eğitilmesinin yanı sıra intihar araçlarına (silah, ilaçlar, kimyevi maddeler) ulaşılmasını engelleyen düzenlemelerin yapılması da intiharın önlenmesine yönelik uygulamalar arasında yer almaktadır.

İntiharı önlemenin tümüyle olası gözükmediğini ancak alınacak önlemler ve eğitim çalışmaları ile oranları azaltmanın mümkün olduğunu dile getiren Özbulut, elinde bir silah olan ya da yüksekten bir yerden atlamakla tehdit eden bir kişiye karşı iletişimi açık tutarak ve sürdürmenin kurtuluşa giden yol olduğun dile getirdi.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.