Prof.Dr.Karslı “Türkiye'nin 1982 anayasasından kurtulması lazım.”

Başkanlık sistemi tartışmalarının devam ettiği şu günlerde Prof. Dr. Abdurrahim Karslı,” Türkiye’nin 1982 anayasasından kurtulması lazım. Toplum dikkate alınarak bir anayasa hazırlanmalı.” ifadelerini kaydetti.

08 Aralık 2015 Salı 16:15
Prof.Dr.Karslı “Türkiye'nin 1982 anayasasından kurtulması lazım.”






iyigunler.net’in başkanlık sistemine dair sorularını yanıtlayan Karslı, ” Şahsen yeni bir anasaya istiyorum Türkiye’nin 1982 anayasasından kurtulması lazım. Toplum dikkate alınarak bir anayasa hazırlanmalı. Sistem değişikliği kolay bir iş değildir bu zaman ister. Başkanlık sistemini tam bilmeyen bir halkta, üst kesimde başkanlık sistemini elde etseniz ne olur? Çözüm sistem değiştirmek değil evvela hukuka uyma mantığı önemli.” dedi.

Karslı açıklamalarını şöyle sürdürdü:
 
“1982 anayasası döneminde öğrenciydim. O zamanda talebeyken de muhalefet olan, dergi dağıtan hayır diyenlerdendim. O zamandan beri de kanaatim değişmedi. Evet yeni bir anayasa olmalı. Ama nasıl bir anayasa olmalı ? Toplumun ihtiyaçları nazara alınmalı. Bütün toplumla konuşarak bir konsensus halinde anayasa olmalı. ”
 
– Sistem olarak nasıl bir anayasa olmalı ?
 
“Sistem olarak nasıl olmalı derseniz, biz Osmanlıdan beri parlamenter sistemin sıkıntılarını görerek, sıkıntılarını bertaraf etmeye çalışarak, alışarak uygulamaya gelen bir yapıdan geliyoruz. Şimdi alışılmış bildiğimiz bir sistemi terk edip birden bire sistem değişikliği yapmak çok kolay bir iş değil. Bu bir zaman ister, emek ister, çalışma ister.”
 
– Başkanlık sistemi hakkında yeterli bilgi ve birikime sahip miyiz ?
 
“Hep söyledim yine söylüyorum; Bakanlar kurulu dahil, mecliste ki milletvekilleri dahil oturun bir çoğumuzu imtihan edin Başkanlık Sistemiyle ilgili çokta bir şey söyleyemeyiz. Şimdi bunu anlatamayacağımız, söyleyemeyeceğimiz bir üst aydın kesimde, bunu anlatamayacağımız bir halkta Başkanlık Sistemi elde etseniz ne olur parlamenter sistem elde etseniz ne olur. Diyeceksiniz ki bu sistemde tıkanıklıklar yok mu ? Evet var. Bu sistemde ciddi sıkıntılar var doğru. Özellikle seçim mevzuatıyla ilgili, siyasetle ilgili tıkanıklıklar var. Siyasi partiler kanunu değişmeli, seçim kanunu değişmeli. Evet sistemde usulsüzlükler var, anayasa bizim için tadil edilmeli ama çözüm sistem değiştirmek mi ? Hayır. Bütün bu sıkıntılı mevzuat değişmeli ama ben Başkanlık Sistemi’ne karşıyım.”
 
– Başkanlık sistemine neden karşısınız ?
 
” Başkanlık sisteminin uygulandığı çok ülke var. Başarıyla uygulandığı 2 ülke var. Biri ABD diğeride Yarı Başkanlık Sistemi olan Fransa. Başkanlık sisteminin başarıyla uygulandığı bu 2 ülkede temeli vardır. ABD’de herkes sistemde müttefiktir. Fransa ise o noktaya gelmek için kan dökmüştür, yıllarca bedel ödemiştir. Türkiye’de ise biz sistemde müttefik değiliz. Türkiye’de biz dinde bile müttefik değiliz.Herkesin anladığı sistem farklı. İttifak edemediğimiz bir sistemde kime göre Başkanlık Sistemi kuracaksın. Lakin parlementer sistemde aksaklıklar ve tıkanıklıklar giderildiğinde götürülebilecek bir sistem. Ama başkanlık sistemi öyle değil.”
Son Güncelleme: 06.02.2017 19:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.