Roma´da diyalog rüzgarı esti; İtalyan senatör Hizmet´e teşekkür etti

07 Aralık 2012 Cuma 12:01
Roma´da diyalog rüzgarı esti; İtalyan senatör Hizmet´e teşekkür etti






ROMA (CİHAN)- İtalya´da faaliyet gösteren Tevere Enstitüsü´nün başkent Roma´da tertip ettiği dostluk yemeğine farklı kesimlerden üst düzey katılım gerçekleşti. Birçok ülkenin Vatikan nezdindeki büyükelçileri, milletvekilleri, çok sayıda diplomat, akademisyen, sanatçı, dernek başkanı ve gazetecinin katıldığı gecede diyalog rüzgarı esti. Gecede konuşma yapan İtalya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Senatör Paolo Amato, Fethullah Gülen´den büyük övgüyle bahsetti.

2007 yılından bu yana Roma merkezli olarak faaliyet gösteren Tevere Enstitüsü´nün yıllık 6. Dostluk Yemeği programı, Palazzo Brancaccio´da gerçekleştirildi. Geceye Türkiye, Avustralya, Endonezya, Japonya, İsrail, Uruguay, Kamerun, Slovakya, Macaristan, Karadağ gibi ülkelerin Vatikan nezdindeki büyükelçileri, Türkiye ve Azerbaycan'ın İtalya temsilcileri, KKTC Roma temsilcisi, İtalyan Demokrat Parti Milletvekili Laura Froner, çok sayıda akademisyen, dernek başkanı, gazeteci ve sanatçı olmak üzere 200´ü aşkın seçkin davetli iştirak etti.

İTALYAN SENATÖR: SİZDEN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK DEĞER VAR

Açılış konuşmasında Tevere Enstitüsü´nün faaliyetlerinden bahseden Başkan Mustafa Cenap Aydın, Roma şehrinin imparatorluk döneminden bu yana hep hoşgörü kenti olduğunu ve dışarıdan gelen herkese gönülden bağrını açtığını ifade etti.

Daha sonra kürsüye davet edilen Senatör Paolo Amato, geceyi tertip eden Tevere Enstitüsü´ne teşekkür etti. Amato, İtalyan politikacıların ve İtalyan kültürünün tanımasını istediğim, çok ilgi çeken bir Türk düşünürünün etkisindeyim. İsmi Fethullah Gülen. İnanıyorum ki Tevere Enstitüsü´ndeki arkadaşlarımızı çok daha yakından tanımalıyız diye konuştu. Tevere Enstitüsü´nün çalışmalarını devam ettirmesini ve bilmedikleri şeyleri keşfetmelerini sağlamasını isteyen Amato, Çünkü bizim size verebileceğimiz az değer varsa da sizden öğreneceğimiz değerlere çok ihtiyacımız var dedi.

Demokrat Parti Milletvekili Laura Froner ise Tevere Enstitüsü´ne teşekkürlerini sunduktan sonra Ben ve Senatör Amato her ne kadar bir süredir işbirliği içinde olsak da çok farklı iki partiyi temsil ediyoruz. Bu bile diyaloğun potansiyelini, kapasitesini anlamaya yeter. Hepimizin diyalog kapılarını açık tutmamız gerektiğini düşünüyorum dedi. Froner, bu ortamın benzerini kendi çalışma ortamlarında, evlerinde, evlerinin dışında, ülkelerinde ve ülkelerin dışında da sağlamak gerektiğini; ancak bu şekilde kardeşlik duygularını besleyerek aynı dünya üzerinde beraberce yaşanabileceğini vurguladı.

Türkiye´nin Vatikan nezdindeki büyükelçisi Prof.Dr.Kenan Gürsoy da İtalyanca yaptığı konuşmada bu tip buluşmaların insan yaradılışına has özellikleri yeniden keşfetme olanağını sağladığını kaydetti.

ABDULLAH AYMAZ: BU ZORLARDAN ZOR İŞ, HER ŞEYE DEĞER

Gecenin önemli misafirlerinden Zaman Gazetesi yazarı Abdullah Aymaz da dünyayı bir huzur ve barış adası yapabilmek için diyalogdan başka çarenin olmadığının altını çizdi. Aymaz, İnsan bilmediğinin düşmanıdır. Birbirimizi bilmek ve tanımak için bir araya gelmek mecburiyetindeyiz. Bazıları bunun çok zor olduğunu; hatta su bulmak için kazma- kürek ile değil iğne ile kuyu kazmak kadar zor olduğunu söylüyorlar. Eğer iğne ile değil de saç kılları ile bile bu kuyu kazılıp ab-ı hayat bulunacaksa bu zorlardan zor iş mutlaka yapılmalıdır dedi.

Hz. Musa (a.s.) ile görüşen Hızır´ın ab-ı hayat denilen ölmezlik suyuna ve ölümsüz bir hayata kavuştuğunun söylendiğine değinen Aymaz, Bizim kazacağımız bu diyalog kuyusundan ölmezlik, huzur ve barış suyu çıkacağı ve insanların öldürücü düşmanlık ve savaşlardan kurtulacağı için her şeye, her emeğe değer dedi.

VATİKAN ELÇİSİ MCCARTHY: GÖZ KAMAŞTIRAN, ANLAMLI BİR GECE
Programda, Roma´da eğitim hayatını devam ettiren Gülbahar Günay´ın mini kanun konserini ilgiyle dinleyen misafirlerden bazılarının kanunu görmek için sanatçının yanına kadar gelmesi dikkat çekti.

Senatör Paolo Amato, Milletvekili Laura Froner ve Büyükelçi Kenan Gürsoy´un birlikte Dostluk Pastasını kesmeleri ile oluşan güzel enstantanenin ardından misafirlere Osmanlı geleneği olarak diş kiralarının verilmesiyle gece son buldu.

Program sonunda görüşlerini beyan eden Vatikan nezdindeki Avustralya Büyükelçisi John McCarthy, Bu büyüleyici şehirde göz kamaştıran bir gece yaşadık. Dinlerarası diyalog adına Roma gibi konunun kalbi olan bir yerde çok anlamlı bir geceydi. dedi. Dinlerarası diyaloğun birçok temsilcisiyle tanışma imkanı bulduğunu dile getiren McCarthy, Tevere Enstitüsü´ne şükranlarını dile getirdi.

SENATÖR AMATO´DAN TÜRKİYE´YE `HİZMET´ TEŞEKKÜRÜ

Senatör Paolo Amato ise program ve organizasyon hususunda ayrıca şu görüşleri beyan etti: Mükemmel bir geceydi. Yemekler çok güzeldi, ki biz İtalyanlar için bu çok önemlidir; ama asıl güzel yemek, manevi gıda idi. Çünkü arkadaşlık, dostluk, anlayış ve diyalogla dolu bir geceydi. Buraya gelen herkes şuna tanıklık etmiş oldu: `Tanışmak, konuşmak adına bir araya gelmenin kimseye bir zararı yok.´ Bu açıdan Tevere Enstitüsü´ndeki arkadaşlara topyekun teşekkür ediyorum. Ayrıca Türkiye´ye de çok teşekkür ediyorum, bu kadar mükemmel çocukları dünyanın her yerine gönderdikleri için. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.