Sabancı, Alman enerji devi E.ON ile ortak oluyor

04 Aralık 2012 Salı 15:09
Sabancı, Alman enerji devi E.ON ile ortak oluyor






İSTANBUL (CİHAN)- Enerjisa'da Sabancı Holding ile yüzde 50 ortaklığı olan Avusturyalı Verbund, hisselerini Alman E.ON'a devrediyor. Yeni ortağı ile bölge ülkelerde elektrik yatırımlarını artırmayı hedefleyen Enerjisa, doğalgaz ithalatı ve ticareti yapmayı da planlıyor.

Sabancı Holding ve E.ON ortaklığı basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Toplantıya Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, E.ON CEO'su Johannes Teyssen ve Verbund Yönetim kurulu üyesi Dr. Günter Rabensteiner katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da konuk olduğu toplantıda Enerjisa'nın üretim ile dağıtım rakamlarını açıklayan Güler Sabancı, Şirketin 1.700 MW'ı faal, 2.000 MW'ı yapım halinde toplam 5.000 MW'ı aşan üretimi bulunuyor. Dağıtımından da da 3,5 milyon firma yararlanıyor. dedi.

Verbund'un yüzde 50 payının E.ON'a devrinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Sabancı, şunları aktardı:

Bu yeni dönemde E.ON ile iddialı hedefler belirledik. Bu hedefler önemli olup 2020'de 8.000 MW ile Türkiye'de tüketilen elektriğin minimum yüzde 10'unu üretmeye ve elektrik dağıtımında 6 milyonu aşkın müşteriye hitap etmeye dayanıyor. Öte yandan Alman ortağımız ile bölge ülkelerde elektrik sektörüne odaklanarak yatırım imkanlarını ele alacağız. Türkiye'de büyüyen bir oyuncu olarak doğalgaz ithalatı ve ticareti de yapacağız.

E.ON CEO'su Johannes Teyssen ise Enerjisa'nın kendileri için önemli bir adım olduğunu ifade etti. Sabancı'nın yeni ortağı olarak Türkiye'ye ve enerji sektörüne önemli katkılar sunacaklarını belirten Johannes Teyssen, şöyle devam etti:

Enerji sektörü hakikaten büyük ve çekici. Ekonomiye paralel büyüyor. 2015'e daha liberal olma yolunda ilerliyor. Büyük bir talep var. Yani Türkiye yatırım yapmak için mükemmel bir yer. E.ON doğalgazda deneyimli bir Avrupa şirketi. Dağıtım ağında önemli bir yeri var. Sabancı ile ortaklığımız yenilenebilir ve konvansiyonel kaynaklara dayalı olacak. Biz, burada enerji üretimi, dağıtımı, satımı ve yakıt tedariki ile ilgili yetilerimizi sunacağız. Enerjisa daha evvel iyi adımlar attı onun için ortaklıktan umutluyuz. Enerjisa'nın da E.ON gibi yatırımlarını büyütmeye odaklandığını ama çevreciliği elden bırakmadığını memnuniyetle görüyoruz. Tabii bu ortaklığın Türkiye için yararlı olacağı kanaatindeyiz. Bu ülke kuşku yok E.ON için iyi bir ortaktır.

Teyssen, E.ON'un 5 sene evvel Rusya'ya girdiğini, devreye aldığı santrallerle ülkenin en etkin operatörü olduğunu kaydederken, Şu an Türkiye'yi yeni ortağıımız, yeni vatanımız olarak görüyoruz. E.On Türkiye'de bütün sektörden yararlanacak, Enerjisa ile iyi bir yere gelecektir. dedi.

Gazetecilerin, Türkiye'ye nükleer enerji yatırımı yapacakmısınız? sorusuna Johannes Teyssen, Ülkede nükleer enerji yatırımlarımız bulunmuyor. Fırsatların yenilenebilir ve konvansiyonel enerjide olduğunu görüyoruz. cevabını verdi.

Verbund Yönetim Kurulu üyesi Dr. Günter Rabensteiner de hisse devrinin dengelemeye bağlı bir proses olduğunu anlattı. Rabensteiner, paylarını E.ON'a bırakmalarında hidro ve rüzgar enerji alanında Avrupa'ya odaklanma planlarının etkin olduğunu vurguladı. Türkiye'den ayrılmalarının söz konusu olmadığını bildiren Rabensteiner, Bilecik'te bulunan 700 MW santralin ortağı olduklarını, burayı 2016'ya dek işleteceklerini duyurdu.

Enerji Bakan Taner Yıldız, E.ON'u yeni yatırımından dolayı tebrik ederken, Enerjide özel sektörün payı 10 sene evvel yüzde 34 idi, şu an yüzde 60 seviyelerinde. E.ON da Türkiye'ye girdiğinde bunu yüzde 75'i bulur. tahmininde bulundu. E.ON'un Türkiye'de iyi bir büyüme alanı bulacağına temas eden Yıldız, bunu enerji üretim ve dağıtımında alınan aşamalara bağladı. Yıldız, Türkiye'nin jeotermal ve yenilenebilir kaynaklarını artırmayı hedeflediğinden, bunda E.ON'un yatırımlarının önemli rol oynayacağından söz etti.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.