TPAO'ya KKTC'de yeni ruhsat verildi

09 Temmuz 2012 Pazartesi 22:09
TPAO'ya KKTC'de yeni ruhsat verildi








KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) Güzelyurt bölgesinin kuzeyinde petrol aramaları için yeni bir ruhsat verdiğini açıkladı. Bu açıklama Türkiye ile KKTC'nin Akdeniz ortak çıkar havzası oluşturma konusunda ciddi bir adım olarak görüldü.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, amacın, arama faaliyetlerinden istenilen düzeyde sonuç alınabilmesi ve ülke sınırları dahilindeki jeolojik yapının tam olarak tariflendirilebilmesine yönelik olduğunu bildirdi.

Atun, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

"Bilindiği üzere Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile Bakanlığımız arasında 2 Kasım 2011 tarihinde imzalanan anlaşma gereği, KKTC karasahamızda 1, Ekonomik Münhasır Sınırlar içerisinde de 7 olmak üzere toplam 8 ruhsat alanında ortak arama ve üretim anlaşması imzalanmıştır. Anlaşma gereğince TPAO tarafından H no;lu ruhsat içerisinde Türkyurdu-1 arama kuyu sondajı 26 Nisan 2012 tarihinde başlamış ve 2250 metre derinliğe kadar inilmiştir."

Türkyurdu-1 arama kuyusu sondajı sonrasında elde edilecek verilerin, kuyunun bulunduğu Mesarya bölgesindeki teknik bilgilerin edinilmesinin yanı sıra, bu yıl ve gelecek yıllarda ülkede gerçekleşecek sismik çalışmalarla edinilecek bilgilerin değerlendirme ve yorumlama aşamasında bölge adına bir kaynak oluşturmasın hedeflendiğini belirten Atun, "Zira bu çerçevede yılsonunda ülkemiz sınırları içerisinde de geniş ölçekte sismik çalışmaların başlatılması planlanmaktadır" ifadesini kullandı.

Sunat Atun, Güzelyurt bölgesinin kuzeyinde yeni ruhsat alanı verilmesinin amacının, arama faaliyetlerinden istenilen düzeyde sonuç alınabilmesi ve ülke sınırları dahilindeki jeolojik yapının tam olarak tariflendirilebilmesine yönelik olduğunu kaydetti.

"Bu çerçevede Bakanlığımız tarafından TPAO'ya söz konusu alanda çalışmalar yapılabilmesi adına yeni bir ruhsat verilmiştir" diyen Atun, şöyle devam etti:

"Yapılacak çalışmalarla bir taraftan Mesarya;nın doğusunda sondajlı arama çalışmaları yapılarak bölgenin jeolojik bilgiler ile birlikte hidrokarbon potansiyeli hakkında verilere ulaşılması amaçlanırken, diğer yandan da aynı amaç ve hedef doğrultusunda aynı alanın batı uzantısında bir tariflendirme yapılarak, ülkemiz sınırları içerisinde, adanın bir bütün olarak değerlendirilme olasılığı yaratılacaktır."

Sunat Atun, yeni ruhsatın verilmesiyle ülkenin doğu ve batısında yapılacak çalışmalardan elde edilecek bilgilerin, sismik çalışmaların da temelini oluşturacağını belirtti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.