Hacker saldırıları online izlenebiliyor

Google, hackerların faaliyetlerin online yayınlamaya başladı. Site ziyaretçilerine anlık olarak saldırıya uğrayan ülkeler gösteriliyor

06 Aralık 2013 Cuma 00:49
Hacker saldırıları online izlenebiliyor






 

İnternet tarihi kadar eski olan hack girişimleri artık online olarak izlenebiliyor. Google tarafından geliştirilen online suç izleme sitesi sessiz sedasız yayına girdi. Türkiye’ye yönelik siber saldırılar Gezi olaylarının patladığı haziranda dünya rekoru kırdı. Hacker’ların neredeyse hepsi ülke içinden saldırdı.
İŞTE SALDIRI ANI Daha önce varlığı bir türla kabul edilmeyen ve hackerların yakalanmasında önemli verileri sahip olduğu düşünülen  www.digitalattackmap.com artık herkese açık. Sistem yoğun saldırı gelen ülkeleri, saldırının kaynağını canlı olarak yayınlıyor. Aynı adresten anlık izlemenin yanısıra geçmişe dönük hack saldırılarını görüntülemek te mümkün. Sıradan kullanıcılar hack girişimlerini sadece izlerken, ABD ve anlaşma yapan ülkelere saldırı düzenleyen grupların detaylı bilgileri ulaştırılıyor.  Siber saldırılar konusunda uzmanlığıyla bilinen Arbor Networks’ün verilerini paylaşan sitede, hem ülkelerin içindeki hem de ülkeler arasındaki saldırılar net olarak görülebiliyor. Saldırının kaç ‘server’ kaynağından yapıldığı, ne tür bir  saldırı olduğu ve kaç dakika sürdüğü gibi bilgilerin yer aldığı sitede her geçen ay saldırıların giderek arttığı fark ediliyor.

EN ÇOK RESMİ SİTELER ETKİLENDİ

31 Mayıs’ta başlayan Gezi olayları haziranda tüm Türkiye’ye yayıldı. O tarihlerde Cumhurbaşkanlığı, İstanbul Valiliği, RTÜK, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Ankara Emniyet Müdürlüğü, AK Parti, Mersin ve Adana Valiliği, Resmi Gazete, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri’nin resmi internet siteleri saldırıya uğramıştı.
Yayınlanan haritalara göre Türkiye, 20 Kasım tarihinde de ülke içinden saldırıya maruz kalıyor. 21 Ekim tarihinde kaynağı belirsiz olan bir ülkeden Türkiye’ye 16 dakika süren bir siber saldırı tespit ediliyor. 24 Ekim tarihinde ise Türkiye’den Çin’e 53 farklı kaynaktan düzenlenen ve yaklaşık 5 dakika süren bir saldırı söz konusu.

TÜRKİYE’DEN FRANSA’YA SALDIRI

27 Kasım tarihinde ise Türkiye’den Almanya’ya yönelik 8 dakika süren güçlü bir siber saldırı daha gerçekleşiyor. 2 Aralık tarihinde de 10 dakikaya yakın bir süreyle Türkiye’den Çin’e ve Fransa’ya yönelik siber saldırılar geldiği anlaşılıyor.

SİYASİ KRİZDEKİ ÜLKELER HEDEF

Haritada Türkiye’ye ilişkin ilginç ayrıntılar mevcut. Tüm dünyada geçtiğimiz Haziran ayında en çok siber saldırının gerçekleştiği ülke Türkiye. Gezi olaylarının zirve yaptığı Haziran ayında Türkiye’de gerçekleşen siber saldırıların kaynağının neredeyse tamamı ülke içinde gözüküyor. Haritada dikkat çekici olan bir diğer nokta ise ABD, Rusya, Çin, Romanya, Almanya, Fransa, Brezilya, İsrail, İsveç, Danimarka, Güney Kore ve Mısır’ın en çok siber saldırıya maruz kalan ve siber saldırı yapılan ülkeler olması. 2 Haziran tarihinden itibaren şablonlarla istatistikleri ortaya koyan sitedeki bir başka ilginç ayrıntı ise ülkelerde iç gerilim ve siyasi krizler yaşandığında o ülkelere saldırıların bir anda zirve yapması.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.