Doğal bitki ve ürünlerin zararı var mı?

Yıllardır çok sayıda hastalığa karşı kullandığımız şifa verdiğini inandığımız çoğu bitkinin zarar verdiği ortaya çıktı.

19 Aralık 2013 Perşembe 02:45
Doğal bitki ve ürünlerin zararı var mı?






 

Doğal ürünlerin zararı var mı?

Bu habere doğal, organik yiyecek, içecek, besin takviyesi, alternatif tıpçılar fena bozulacak. Yıllardır çok sayıda hastalığa karşı kullandığımız şifa verdiğini inandığımız çoğu bitkinin zarar verdiği ortaya çıktı. Üstelik bu konuda Sağlık Bakanlığı vatandaşları uyarın bir de liste yayınladı. Aralarında Yulaf, Kırmızı biber, Sarmısak ve at kestanesi gibi pek çok bitki ve ürünün yer aldığı doğal besin ya da ilaç takviye kaynağı kullanırken bir kez daha düşünün..

ÇOCUKLAR VE YAŞLILARA ÖNEMLİ UYARI

Toplumda, “doğal olduğu ve hiçbir yan etkisinin bulunmadığı” kanısı nedeniyle doktora danışılmadan alınan bitkisel ilaçların halk sağlığı üzerinde tehdit oluşturmaması amacıyla Sağlık Bakanlığı çalışma başlattı. Bakanlık, hastalıklara iyi geldiği bilinen ancak yanlış kullanımda birçok rahatsızlığa da yol açan bitkileri açıkladı. Bakanlığın uyardığı nardan sarmısağa, kırmızı biberden sinamekiye birçok bitki, artık gıda takviyeleri olarak  kullanılamayacak.

 BU BİTKİLERE DİKKAT

Sağlık Bakanlığının yayımladığı listedeki bitkilerden bazıları şöyle:
 At kestanesi: Mide bağırsak şikayetleri, başağrısı, vertigo, kaşıntıve alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Açık yaralarda emboli ve trombozis riski vardır. Çocuklarda kullanılmamalıdır.
Aslan ayağı (Fındık otu): Hamilelerde ve emziren annelerde güvenlilikle ilgili yeterli veri olmadığı için kullanılmamalıdır.
 Sarmısak: Mide bağırsak sisteminde şikayete yol açar, alerjik astım ile kanama riskini artırır, kanın pıhtılaşma süresini uzatır.   
 Yulaf: Aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilir. 12 yaş altı çocuklarda, hamile ve emzirenlerde kullanılması önerilmez.
 Nergiz (Aynisefa): Kontakt dermatit oluşabilir, aşırı duyarlık reaksiyonları gelişebilir. 12 yaş altında kullanılmamalıdır.   
 Kırmızı biber: Toksik dozda vücut sıcaklığının normalin altına düşmesi, uzun süre yüksek dozda nörotoksik etkiler görülebilir.
 Sinameki: 30 gram kuru doz üzerine çıkılamaz. Çocuklarda 12 yaş altında kullanılmamalıdır. Yaşlı hastalarda normal dozun yarısı alınmalıdır. Aşırı dozda elektrolit ve sıvı dengesizliğine yol açabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.