Çerkes Soykırımı'nın 152. yılında kurbanlar anılıyor

Çerkeslere yönelik soykırım ve sürgünün 152. yılında kurbanlar düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

22 Mayıs 2016 Pazar 03:02
Çerkes Soykırımı'nın 152. yılında kurbanlar anılıyor






Çerkes Soykırımı'nın 152. yılında kurbanlar anılıyor


Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde büyük Çerkes sürgün ve soykırımının 152'nci yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinliğinde denize karanfil bırakıldı.

Bodrum Çerkesleri Platformu tarafından Çerkes sürgünü ve soykırımının 152'nci yıldönümü nedeniyle İskele Meydanı'nda anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılan yaklaşık 50 Çerkes, '21 Mayıs'ı kıyımı, sürgünü unutma', '21 Mayıs'ı unutma, unutturma' ve 'Soykırımın 152. Yılı' yazılı dövizler taşıdı. Grup daha sonra, üzerinde Çerkes sürgününün yaşandığı yıl olan '1864' yazan çelengi suya bıraktı.




Grup adına açıklama yapan Aydın Demirkan, "Çerkes sürgün ve soykırımını anmak üzere burada toplandık. Her Mayıs'ta dünyanın bütün denizleri Çerkeslere hüzün taşırlar. O gün, bizim için bütün denizler, ölülerimizin karanlık sularında kaybolduğu Karadeniz'dir. Bizler, Karadeniz'e vuran cesetlerin arasında sağ kalanların, Rus emperyalizminin karşısında direnen, Anadolu'yu işgal eden emperyalistlere karşı Kurtuluş Savaşı'na omuz verenlerin çocuklarıyız. Her türlü imkansızlıklara rağmen kendi dili, kültürü, geleneği ve anavatanını unutmayan, unutturmayan bir Çerkes neslinin evlatlarıyız. Bizler, Bodrum kıyılarına vuran Aylan bebeğin dramını en iyi anlayanlarız. Bu acıyı 152 yıldır yüreğimizde yaşıyoruz. Her 21 Mayıs bizim için diriliştir. Dilimize, kültürümüze, geçmişimize ve geleceğimize sahip çıkacağımızı tekrar dile getiriyoruz" dedi.
Grup, ellerindeki karanfilleri denize bıraktıktan sonra olaysız dağıldı.

MERSİN'DE ÇERKESLER SOYKIRIM VE SÜRGÜNÜ ANDI

Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nün 152'nci yıldönümünde anma etkinliği Mersin'de düzenledi. Mezarsız bırakılan ataları için saygı nöbeti tutan çerkezler, denize çiçek ve karanfil bıraktı.
Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Merkez Yenişehir İlçesi Adnan Menderes Bulvarı Kültür Parkı içindeki Özgecan Aslan Barış Meydanı'nda anma etkinliği düzenlendi. Meydanda toplanan yaklaşık 500 Çerkes, ellerinde flamalar ve Türk bayraklarıyla saygı duruşunda bulunup, mezarsız bırakılan ataları için saygı nöbeti tuttu.

Etkinlikte konuşan Dernek Başkanı Şevket Şamil Koç, Rusya’nın Çerkes Soykırımı'nı tanımasını istediklerini belirterek, "152 yıl önce yaşanan acıları unutmayan tüm Çerkesler ve dostları, etkileri hala devam eden soykırımı ve sürgününü hatırlatmak, haklı taleplerimizi dile getirmek için bugün yine bir araya geldik. 21 Mayıs, 101 yıl devam eden Rus-Kafkas savaşlarının bittiği tarihtir. 21 Mayıs halkımızın dünyanın dört bir yanına dağıtılmasının, Kafkasya’nın Çerkessiz bırakılmasının, tarihin gördüğü en büyük sürgün ve soykırımının yıldönümüdür. 152 yıl geçmesine rağmen biz Çerkeslerin çektiği acılara her gün bir yenisi eklenmektedir. 152 yıl boyunca sürdürülen sistemli politikalar sonucu azınlık durumuna düşen Çerkesler, kendi topraklarında dahi eşsiz dillerini ve kültürlerini kaybetme tehdidi ile karşı karşıyadır” dedi.

Konuşmaların ardından yitirdikleri ataları için dua eden Çerkesler, daha sonra ise direniş andını okudu. Denize çelenk ve karanfil bırakan grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

 
Son Güncelleme: 22.05.2016 03:59
Anahtar Kelimeler:
Çerkes Soykırımı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.