DAVUTOĞLU: TÜRKİYE, ÜRDÜN, SURİYE VE LÜBNAN ARASINDA SERBEST TİCARET BÖLGESİ KURACAĞIZ

Salih Üçtepe- Mehmet EZER- Ramazan ÇELİK- Çağlar ÖZTÜRK/HATAY, () - BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, 2010 yılında Hatay merkezli Türkiye, Ürdün, Suriye, Lübnan arasında dörtlü serbest vize ve serbest ticaret uygulama bölgesi kurma kararı aldıklarını,...

28 Aralık 2014 Pazar 12:56
DAVUTOĞLU: TÜRKİYE, ÜRDÜN, SURİYE VE LÜBNAN ARASINDA SERBEST TİCARET BÖLGESİ KURACAĞIZ






Salih Üçtepe- Mehmet EZER- Ramazan ÇELİK- Çağlar ÖZTÜRK/HATAY, () - BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, 2010 yılında Hatay merkezli Türkiye, Ürdün, Suriye, Lübnan arasında dörtlü serbest vize ve serbest ticaret uygulama bölgesi kurma kararı aldıklarını, ancak Suriye'de yaşanan iç savaştan dolayı projenin geciktiğini belirtti. Davutoğlu, "Ama bu proje masadan kalkmadı. Yeni bir demokratik Suriye doğduğunda, barış hakim olduğunda; Ürdün'le, Lübnan'la, Irak'la bu sağlandığında Hatay önümüzdeki dönemde yükselen bir havza, bir vilayet olacak" dedi.
Eşi Sare Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte Konya'dan il kongresine katılmak üzere Hatay'a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, havaalanında Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Hatay Milletvekilleri Sadullah Ergin, Hacı Bayram Türkoğlu, Mehmet Öntürk, Adem Yeşildal, Orhan Karasayar, Vali Ercan Topaca ve kent protokolü tarafından karşılandı.
Kahvaltı için Ottoman Otel'e geçen Davutoğlu, burada oda ve dernek temsilcileriyle biraraya geldi. Yaptığı konuşmada farklı dinlere mensup insanların Hatay'da yıllardır kardeş ve barış içerisinde yaşadığını, bu bağlamda Hatay'ın bütün Ortadoğu'ya ve dünyaya örnek bir şehir olduğunu söyledi.
"Hatay, şiddette karşı, nefrete karşı şifahanedir" diyen Davutoğlu, barış ve kardeşliğin hakim olduğu Hatay'a hükümet olarak önem verdiklerini ve bu kapsamda da yatırımların arttığını söyledi. Yapılması planlanan Amanos Tüneli'nin Gaziantep'i İskenderun Limanı'na bağlayacağını belirten Davutoğlu, tünelin stratejik bir öneme sahip olduğunu ve bu nedenle de en kısa zamanda hayata geçirmek için çalıştıklarını söyledi.
DÖRTLÜ HAVZANIN MERKEZİ HATAY OLACAK
Hatay'a 2 organize sanayi bölgesinin daha kurulacağını kaydeden Davutoğlu, konuşmasında Suriye'de devam eden iç savaşa da değindi. Önümüzdeki dönemde de Hatay'ın bütün ilçeleriyle birlikte barışın, kardeşliğin, karşılıklı saygı ve hoşgörünün, bütün dünyaya örnek teşkil etme özelliğini koruyarak geliştireceğine inandığını belirten Davutoğlu şunları söyledi:
"Hatay'ımızın bütün çevre havzalarıyla birlikte birleşerek, GAP'la, İç Anadolu'yla, Akdeniz'le bütünleşerek bütün bu havzaların en önemli çekim alanlarından bir olacağına inancım sonsuzdur. İnşallah bir gün Suriye'ye barış geldiğinde, Lübnan'da, Irak'ta, Ürdün'de, bütün bu havzada barış hakim olduğunda, bütün bu barış havzasının çekim alanı da Hatay olacak. Biz bunu planladık. 2010 yılında Türkiye, Ürdün, Suriye, Lübnan arasında dörtlü serbest vize, serbest ticaret uygulama bölgesi kurma kararı aldığımızda en önemli hedefimiz, bu dört ülkenin oluşturduğu havzanın çıkış limanının İskenderun, kültürel buluşma merkezinin de Hatay olmasıydı ama maalesef hepinizin bildiği gelişmeler yaşanıp bize dönük büyük bir mülteci akını başladığında bütün çabalarımıza rağmen, bu baskıları engellemek mümkün olmadıktan sonra yaşanan acı tecrübeler bu projeyi geciktirdi ama masadan kaldırmadı. İnşallah gün gelecek Suriye'de bütün kardeş halklar, topluluklar, Sünni, Alevi, Hıristiyan, Arap, Kürt, Türkmen bütün Suriyelilerin şekillendirdiği yeni bir demokratik Suriye doğduğunda, barış hakim olduğunda Ürdün'le, Lübnan'la, Irak'la bu sağlandığında İskenderun Limanı Hatay bir bütün olarak, bütün Hatay'ın güzel ilçeleri, hep beraber Antakya merkezli olarak da tabi önümüzdeki dönemde yükselen bir havza, bir vilayet olacak. Bizim size taahhüdümüz budur. Sizden de beklentimiz, talebimiz, Hatay'daki bu kardeşlik ortamını, bu güzel saygı ve hoşgörü ortamını tarihten aldığınız güzel bir miras olarak ebediyete kadar taşımanızdır. Hataylılara güveniyoruz. Hatay, hem ülkemizin, hem bütün Ortadoğu ve Akdeniz bölgesinin hem de dünyanın barış ve hoşgörü başşehri olma özelliğini koruyacak."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.