21 eylül dünya alzheimer günü

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (AEAH) Nöroloji Klinik Sorumlusu Doç.

20 Eylül 2013 Cuma 00:00
21 eylül dünya alzheimer günü






Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (AEAH) Nöroloji Klinik Sorumlusu Doç.Dr.Yasemin Biçer Gömceli Alzheimer hastalığı, bellekte, öğrenme, konuşma, akıl yürütme, yargılama, iletişim ve günlük yaşam etkinliklerini sürdürme yetilerinde kademeli olarak yıkıma ve davranışlarda değişikliklere yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu belirterek, “Asrımızın en önemli yaşlılık hastalığı olan ve yaşlanan kişilerin korkulu rüyası haline gelen Alzheimer, göz ardı edilemez, hafife alınamaz bir halk sağlığı sorunu olmuştur” dedi.
Beyin fonksiyonlarında bozukluk meydana getiren hastalığın kişinin düşünmesinde sorunlar ortaya çıkardığını kaydeden AEAH Nöroloji Klinik Sorumlusu Doç.Dr.Yasemin Biçer Gömceli, “Hastalık nadir de olsa 40 ve 50’li yaşlarda da ortaya çıkmaktadır. Ancak Alzheimer hastalığının 65 yaşın üzerinde, 15 kişiden birinde görüldüğü tespit edilirken, 80 yaş üzerinde 2 kişiden birinde görüldüğü tespit edilmiştir” dedi.
DÜNYADA 38 MİLYON HASTA VAR
AEAH Nöroloji Klinik Sorumlusu Doç.Dr.Yasemin Biçer Gömceli, Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, bugün dünyada yaklaşık 38 milyon, Türkiye’de ise 350-400 bin Alzheimer hastası olduğu tahmin edildiğini söyledi. Doç.Dr.Gömceli, “Alzheimer, yavaş ilerleyen sinsi bir hastalıktır. Beyindeki sinir hücrelerini yok etmeye başlayan hastalık önceleri kısa süreli unutkanlıklar şeklinde ortaya çıkmaktadır. Örneğin, hasta bir gün önce ne yaptığını, ne yediğini hatırlayamaz hale gelmektedir. Hastalık ilerledikçe, kişinin günlük işleri aksamaya başlamakta, sorduğu bir şeyi tekrar sorar, yakınlarını tanıyamaz hale gelmektedir. Bu durum da kişinin psikolojisini bozmakta ve psikolojisi bozulan hasta ise içine kapanık bir hale gelmekte, konuşma, yürüme, tuvalete gitme gibi ihtiyaçlarını karşılayamaz ve yatağa mahkum bir yaşam sürmeye başlamaktadır. İlerlemiş Alzheimer hastalığı, hastaların ailesi için de bir yüktür. Çünkü, hastanın bütün bakımının ailesi, yakınları tarafından yapılması zorunlu hale gelmektedir. Bu nedenlerle de bu hastalıkla yaşamaya alışmak ve baş edebilmek için destek almak gerekmektedir” diye konuştu.
ERKEN TANI ÖNEMLİ
Doç.Dr.Gömceli, Alzheimer hastalığının nedenlerinin kalıtsal faktörler, beyinde protein birikimi, beyin hücrelerinin ölümü, sinirsel iletinin bozulması olarak açıklarken, hastalığın kesin nedeninin henüz bilinmediğini ve birçok hastalıkta olduğu gibi bu hastalığın tedavisinde de erken tanının çok önemli olduğunu belirtti.
SK-Y)
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.