İğrenç iddia, Yiyecek karşılığı tecavüz

Askerlerin istismarına maruz kalan kadınların çoğunun 2011 yılında yaşanan ciddi kıtlık sonrasında Somali'nin kırsal kesimlerini terk edip başkent Mogadişu'ya gelen ve kamplarda kalan kadınlar olduğu bildiriliyor.

09 Eylül 2014 Salı 00:24
İğrenç iddia, Yiyecek karşılığı tecavüz






İğrenç iddia, Yiyecek karşılığı tecavüz


Açlık ve yoksulluğun kasıp kavurduğu Afrika'da Afrika Birliği'ne bağlı askerlerin yemek karşılığı cinsel ilişki teklif ettiği ortaya çıktı. Tecavüze uğrayanlar arasında küçük yaşta kız çocukları da bulunuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Afrika Birliği'ne bağlı askerlerin Somali'de kadınlara ve kız çocuklarına tecavüz ettiğini ve gıda yardımını seks karşılığında değiş tokuş ettiğini söyledi.

Bugün açıklanan bir raporla Somali'deki duruma dikkat çeken kuruluş, "Tecavüze uğrayan kadınlar, askerlerin tecavüz sonrasında kadınlara yiyecek ya da para vererek saldırıyı ticari cinsel ilişki gibi göstermeye çalışıtığını söyledi" diyor.

BBC'ye konuşan bir Afrika Birliği yetkilisi ise iddiaların soruşturulacağını söyledi. Afrika Birliği güçleri AMISOM sözcüsü Eloi Yao "Bu iddiaları ciddiye alıyoruz ve iddialar uygun şekilde araştırılacak. Afrika Birliği'nin görevi kötüye kullanmaya sıfır tolerans politikası gereği ve disiplin içinde gereken önlemler alınacak" diye konuştu.
Bünyesinde 22 bin asker barındıran AMISOM toplam altı ülkeden asker alıyor. AMISOM 2007'den bu yana Somali hükümeti güçleri ile beraber El Kaide bağlantılı Eş Şebab örgütüne karşı savaşıyor.

Askerlerin istismarına maruz kalan kadınların çoğunun 2011 yılında yaşanan ciddi kıtlık sonrasında Somali'nin kırsal kesimlerini terk edip başkent Mogadişu'ya gelen ve kamplarda kalan kadınlar olduğu bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler'in desteği ile kurulan AMISOM'u destekleyenler arasında Avrupa Birliği, İngiltere ve ABD var.
21 kadın ve kız çocuğunun anlatımlarına dayanan HRW raporu, askerlerin "kırılgan durumdaki kadınları ve kız çocuklarını cinsel ilişkiye zorlamak için aralarında insani yardımın da olduğu bir dizi taktik" kullandığını söylüyor.
Rapor AMISOM üslerine su ya da tıbbi yardım almak için giden kadınların da tecavüze uğradığını söylüyor.

Tecavüze uğrayanlar arasında en genci 12 yaşında bir kız çocuğu. Ugandalı bir asker tarafından tecavüze uğradığını söylüyor. Kadınların birçoğu hastalanan bebekleri için AMISOM üssüne ilaç aramaya gittiklerini anlatıyor.
Kadınların bazıları askerlerin kondom takmayı reddettiğini, bu nedenle cinsel hastalıklara yakalandıklarını söylüyor. Bel soğukluğu bulaşan başlıca hastalıklar arasında.




Son Güncelleme: 09.09.2014 00:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.