Pekin'den Ankara'ya üstü kapalı Uygur tehdidi

Çin hükümeti hem Tayland yönetimini hem de isim vermeden Ankara'yı uyaran bir mesajla Doğu Türkistanlı Uygurlar'ın kendisini iadesini istedi.

01 Aralık 2014 Pazartesi 03:47
Pekin'den Ankara'ya üstü kapalı Uygur tehdidi






Pekin'den Ankara'ya üstü kapalı Uygur tehdidi

Doğu Türkistan'daki Çin zulmünden kaçarak Türkiye yoluna düşen 200 Uygur Türkü Taylan'da kaderlerini bekliyor. Çin hükümeti hem Tayland yönetimini hem de isim vermeden Ankara'yı uyaran bir mesajla Doğu Türkistanlı Uygurlar'ın kendisini iadesini istedi.

Tayland’da bu yılın başında yakalanan 200 Uygurlu mültecinin çilesi bitmek bilmezken Tayland Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada uyruk teyit işlemlerinin devam ettiği, hem Türkiye hem de Çin ile görüşmeler olduğu belirtildi.
Çin ise Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Uygur Türkleri ile bu kadar yakından ilgilenmesine ve Ankara’nın “Mültecileri Türkiye’ye almak istiyoruz” mesajına üstü kapalı bir tepki verdi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, “Bu konu Çin ile Tayland arasında bir mesele ve ‘ilgili ülke’ artık konuya müdahale etmeyi bırakmalıdır” dedi ve yine ülke ismi vermeden ekledi: “İlgili ülkeden konuya müdahil olmayı hemen bırakmasını, söyledikleri sözlere ve yaptıklarına dikkat etmelerini ve de illegal mülteci aktivitelerini destekleyebilecek yanlış sinyaller göndermemelerini istiyoruz.”

İADE EDİLİRSE KURŞUNA DİZİLECEKLER

Ankara günlerdir süren kamuoyu baskısının ardından ilk kez geçtiğimiz hafta başı Doğu Türkistanlı 200 Uygur'u getirmek için harekete geçmişti. Tayland hükümeti Çin'le krize neden olan Türkler'in hangi ülke vatandaşı olduğunu resmen bilinmediği gerekçesiyle her iki talebi de kabul etmemişti.
Son Güncelleme: 01.12.2014 03:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.