Maden Ocağında 8'inci Gün: 18 İşçiye Ulaşılamadı (2)

KREDİ BORÇLARINA ERTELEME Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde su basması sonucu mahsur kalan 18 işçinin kurtarma çalışmalarını AFAD koordinasyon merkezinden yürüten Ulaştırma Denizcilik ve Haberlerleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Enerji ve Tabii...

04 Kasım 2014 Salı 16:22
Maden Ocağında 8'inci Gün: 18 İşçiye Ulaşılamadı (2)






KREDİ BORÇLARINA ERTELEME
Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde su basması sonucu mahsur kalan 18 işçinin kurtarma çalışmalarını AFAD koordinasyon merkezinden yürüten Ulaştırma Denizcilik ve Haberlerleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, bugün basına açıklamalarda bulundu. 
Bakan Lütfi Elvan, ''Ermenek havzasında yaklaşık 1500 madenci var. Bunların kredi borçları olduğunu tespit ettik. Kredi borçları 3 ay bankalar tarafından ertelenecek, faiz de işlemeyecek. Halk Bankası'na borcu olanların ise Halk Bankası Genel Müdürlüğü tarafından tamamen silinecek'' dedi.
İŞÇİLER DESANDRE VE NEFESLİĞİN EN SON BÖLÜMÜNDE OLABİLİR
Madendeki kurtarma çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Taner Yıldız ise, ''Moloz ve bütün aşağıdaki yürüme yolundaki normal rutinlerimizi yaptık. Ancak yarın suyla alakalı bir kısım hazırlıklarımız var. Şu an suyun maden ocağındaki çalışmalarla ilgili bizi etkileyen olumsuz yanı bulunmamaktadır. Toplam su açısından baktığımızda 5’te 4’ünü bitirdiğimiz, 5’te 1’nin suyunu ve çamurunu atmaya çalıştığımız bir ocaktan bahsediyoruz. Yürüme yolu açısından hem tahkimat, hem de yerdeki molozlara baktığımızda 2/3’ünü geçmiş bulunuyoruz, 1250-1300 metrelik maden ocağının 2/3'lük kısmında çalışılabiliyor'' dedi.
İşçilerin olduğu tahmin edilen 3 bacada olmadığını belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İşçi kardeşlerimizin yakınlarını beklediği 3 baca vardı. Fakat orada beklediğimiz sonucu alamadık, Orada işçi kardeşlerimize rastlayamadık. Demek ki, desandre (eğimli galeri) ve nefesliğin son bölümlerine doğru bulunduklarını tahmin ediyoruz. Tabi her açılan bariyerden sonra her açılan tahkimat bozukluğundan sonraki tabloyu sizlerle paylaşacağız. Çünkü içerde basınçlı suyun etkisiyle oluşan tahribatın olduğunu görüyoruz.''
YEMEK YEDİKLERE YERE 25 METRE MESAFE VAR
İşçilerin yemek yedikleri yere 25-28 metre mesafe bulunduğunu ifade eden Yıldız, ''Yemek yenilen yere 25-28 metre mesafe var. Bu 25 metreyi eğer arkası açıksa şu an bir bariyerin orada çalışılıyar, şu an en önde giden daha donanımlı ekip orada çalışıyor. Eğer bariyerin arkasında boşluk varsa 25 metreyi çok kısa sürede aşabiliyorsunuz. Tavanda göçmeler varsa daha çok zamana ihtiyacımız var'' diye konuştu.
Bakan Taner Yıldız, dün yaptığı açıklamada kurtarma çalışmalarıyla ilgili tavsiyeleri olanlardan tavsiyelerine alabiliriz şeklindeki açıklamanın yalnış anlaşıldığını belirterek, şunları söyledi:
''Tavsiyeleri olanlar oluyor. Bunların her birisine açık olduğumuzu söyledik. Oturduğumuz yerden kim nerden tavsiyesi varsa versin demiyoruz. Yol haritamız belli. Projemiz belli. Birinin tavsiyesi varsa, akademisyenlerin bu sektörde tavsiyesi varsa bunu dinleyebiliiz. Özel ve kamu sektörlerinden gelen arkadaşlarımız var. Sahada bakıyorlar. Bizlere önerilerini söylüyorlar.''
Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığının, facianın nedeninin eski galerideki biriken su olduğunu açıkladığını, bunu bilip bilmediklerinin sorulması üzerine Bakan Yıldız, ''Tabii sayın Başsavcının açıklamasını okuduk ve önceden biliyorduk. Bunun da savcılık tarafından açıklamasının daha iyi olur diye düşündük. Buradaki disiplin açısından'' dedi.
BATAN TEKNENİN KAPTANINI BAŞKA BİR GEMİ ALMIŞ OLABİLİR 
Bakan Lütfi Elvan, İstanbul Boğazı'nda batan tekne ile ilgili soru üzerine, ''24 kişi hayatını kaybetti. 6 kişi kurtuldu. 13 kişinin arama faaliyetleri devam ediyor. Çok değişik heberler bizlere ulaşıyor. Kaptanın bir başka gemi tarafından alındığı gibi. Ancak bunlar teyit edilmiş değil'' dedi.
  
FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.