Mucit gençlerden yeni görüntüleme cihazı

İZMİR, ()-İZMİR'deki Gediz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencileri Güray Geniş ve Alican Kerem Dönmez, danışman hocaları Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam'la birlikte, taşınabilir, hafif ve düşük...

23 Haziran 2015 Salı 11:24
Mucit gençlerden yeni görüntüleme cihazı






İZMİR, ()-İZMİR'deki Gediz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencileri Güray Geniş ve Alican Kerem Dönmez, danışman hocaları Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam'la birlikte, taşınabilir, hafif ve düşük maliyetli görüntüleme cihazı yaptı. Vücuttaki protezlerin 3 boyutlu görüntülenmesini, binaların dayanıklı olup olmadığının kırıp dökmeden yerinde anlaşılmasını ve taşıtların metal yorgunluğu testlerinin kolaylaşmasını sağlayacağı belirtilen bu teknolojinin TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirileceği belirtildi.
Gediz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Güray Geniş ve Alican Kerem Dönmez, danışman hocaları Yrd.Doç.Dr. Yavuz Bayam ile önemli başarıya imza attı. Gençler, görüntüleme sistemlerinde yeni yöntem geliştirdi ve bu alanda örneği olmadığı öne sürülen taşınabilir cihaz yaptı. Yrd.Doç.Dr. Yavuz Bayam, BATEL Firması'nın sanayi partnerliği ile hayata geçirip ENGÖRSİS (Endüktif Görüntüleme Sistemi) adını verdikleri cihazın, medikalden madenciliğe, otomotivden inşaata ve savunma sanayisine kadar geniş kullanım alanı olacağını açıkladı. Yrd.Doç.Dr. Bayam, taşınabilirliği, hafifliği, düşük maliyeti ve getirdiği yeniliklerle bir ilk olduğunu dile getirdi, şunları söyledi:
"Gönderdiği sinyallerle elektrik alanı uygulayarak yüzeyi derinlemesine tarıyor. Uygulanan bölgenin elektriksel haritasını çıkarıyor ve böylece 3 boyutlu görüntü elde ediliyor. Bu sayede vücuttaki protezin ne durumda olduğunu cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hızlı bir şekilde anlayabileceğiz. Binalara dayanıklılık testi uygulanırken, betonu kırıp dökmeden taşıyıcı sistemi görüntüleyerek yapının sağlamlığını yerinde tespit edebileceğiz. Doğalgaz borusu gibi metal boruların görünmeyen iç yüzeylerindeki çatlakları ve zayıf noktaları artık görebileceğiz. Taşıtların metal yorgunluğunun ne derecede olduğunu da belirleyebileceğiz."
RADYASYON DA YAYMIYOR
Gediz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam, yazılımı dahil tamamen yerli ve her şeyiyle öğrencilerin eseri bu teknolojinin diğer görüntüleme sistemlerinden bir diğer farkının da radyasyon gibi zararlı ışınlar yaymaması olduğunu dile getirdi. Yrd.Doç.Dr. Bayam, nihai ürün haline dönüştürülmesi için TÜBİTAK'ın desteklediğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"TÜBİTAK'ın bu desteğinin ardından projemizi daha da geliştirmek amacıyla kolları sıvadık. ENGÖRSİS'i farklı tip ve modellerde üretime hazır hale getirmeyi, ardından da üretimi için sanayiye sunmayı planlıyoruz. Görüntüleme sistemlerini taşınabilir kılıp pratikleştiren, oldukça yüksek maliyetini aşağıya çeken, birçok yenilik içeren yöntemimizin yurtiçinde ve yurtdışında büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.