Müzeye Dönüştürülen Tarihi Kiliseyi 3 Ayda 50 Bin Kişi Ziyaret Etti

Tuncel YILMAZ/AYVALIK (Balıkesir), ()- BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinin turizm alanındaki cazibe merkezi olarak nitelendirilen Alibey (Cunda) Adası'ndaki, tarihi Taksiyarhis Kilisesi'nin restore edilerek Türkiye'nin ortak kültür mirasına...

28 Eylül 2014 Pazar 16:22
Müzeye Dönüştürülen Tarihi Kiliseyi 3 Ayda 50 Bin Kişi Ziyaret Etti






Tuncel YILMAZ/AYVALIK (Balıkesir), ()- BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinin turizm alanındaki cazibe merkezi olarak nitelendirilen Alibey (Cunda) Adası'ndaki, tarihi Taksiyarhis Kilisesi'nin restore edilerek Türkiye'nin ortak kültür mirasına kazandırılmasıyla hayat bulan 'Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi', kısa süre içerisinde 50 bin kişi ağırladı.
Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'nın kültürel mirasa en yeni armağanı olan Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi'nin binası, Alibey Adası'nın anıt yapılarından olarak kabul ediliyor. 1873 yılında yapılan tarihi Taksiyarhis Kilisesi, 1927- 1944 yılları arasında cami olarak da kullanıldı ve 1944 depreminde gördüğü hasardan sonra kaderine terkedildi. Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı, harap haldeki kiliseyi 2012'de Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden 49 yıllığına kiraladı ve 22 ay süren bir restorasyonun ardından müzeye dönüştürdü. Viran haldeki Taksiyarhis Kilisesi, Rahmi M. Koç Vakfı restorasyon uzmanları, sanatçılar ve mühendisler tarafından insanlığın bilimsel ve teknolojik belleğini, yerli- yabancı ziyaretçilerin incelemesine sunarak endüstriyel mirasın gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla yeniden canlandırıldı. 
Alibey Adası'nda mermer işçiliği, tavan süslemeleri ve değerli mimari yapısıyla dikkat çeken müzenin koleksiyonu, İstanbul ve Ankara Rahmi M. Koç Müzeleri envanteri esas alınarak oluşturuldu. Müzede eski otomobillerden bisikletlere, buharlı iş makinelerinden bebek ve çocuk oyuncaklarına kadar geniş bir koleksiyon ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. 3 ay gibi kısa sürede müzeyi 50 bin kişi gezdi. Müzenin 50 bininci ziyaretçisi Adalet Füsun Gündür oldu. Gündür'e bu özel gün anısına Rahmi M. Koç Müzesi yöneticisi Zehra Jale Güven tarafından 'Anıtsal Bir Binanın Yeniden Hayat Buluşu' adını taşıyan ve kilisenin müzeye dönüş hikayesini anlatan müzenin kitabı hediye edildi.

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.