Paskalya çöreği yetiştirmek için gece gündüz çalıştı

HIRİSTİYAN alemi için en önemli bayramlardan biri olan Paskalya'da dağıtılmak üzere verilen siparişleri yetiştirmede zorlanan Besim Bağcı, bu hafta günde birkaç saat uyuyabildiklerini söyledi. Yıllar önce Mardin'den İstanbul'a göç...

09 Nisan 2015 Perşembe 09:08
Paskalya çöreği yetiştirmek için gece gündüz çalıştı






HIRİSTİYAN alemi için en önemli bayramlardan biri olan Paskalya'da dağıtılmak üzere verilen siparişleri yetiştirmede zorlanan Besim Bağcı, bu hafta günde birkaç saat uyuyabildiklerini söyledi.
Yıllar önce Mardin'den İstanbul'a göç eden Süryaniler, 'Diriliş' olarak da nitelendirilen Paskalya Bayramı'nı kutlamak için değişik etkinlikler yaparken, paskalya çöreği geleneğini de sürdürüyor. Mardin'de Müslümanlar'ın okutulan mevlitlerin ardından konuklara dağıttığı, Süryaniler'in ise Noel ve Paskalya bayramlarında yaptırdıkları 'Klice' de olarak adlandırılan çörek pişiren Bahçelievler'deki Belim Bağcı, bu dönemde aralıksız çalıştıklarını, siparişleri yetiştirmek için günde birkaç saat uyuyabildiklerini anlattı. Besim Bağcı, Süryani müşterilerinin düğün, nişanların yanı sıra dini bayramlarında bu çöreği sipariş verdiklerini belirtirken, "Bunun hamuru özel. İçine tarçın, yeni bahar, rezene, mahlep, şeker, tereyağı katıp, üzerini badem ile süslüyor ve yumurta sürdükten sonra pişiriyoruz. Noel döneminde sipariş üzerine 5 bin çörek hazırlayıp, özel ambalajı ile Almanya'ya gönderdik. Çörek, siparişe göre, 700, 800 gram veya 1 kilo ağırlığında olabiliyor" dedi.
Verdiği çörek siparişini fırında bekleyen 78 yaşındaki Sabiha Hannavi, "Paskalya çöreği geleneğine Mardin'den başlamıştık, İstanbul'da da devam ettiriyoruz. Her yıl Paskalka döneminde sipariş veriyoruz. Bunları eşe, dosta, aramızdan ayrılanların ruhuna dağıtıyoruz" dedi. Gelini Elizabet Hannavi de, "Bu çöreği özel günlerimizde yaptırıyoruz. Bir bölümü simit şeklinde oluyor" dedi. 

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.