Samsun'daki Kuş Cenneti, 40 peyzaj mimarisi öğrencisine emanet

İlker AKTAŞ/BAFRA(Samsun), ()– TÜRKİYE'nin 20 üniversitesinin peyzaj mimarisi bölümünde okuyan 40 öğrencinin Samsun'un Bafra İlçesin'deki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde yapacağı 15 günlük inceleme ve çalışmalar, bugün...

24 Ağustos 2015 Pazartesi 20:35
Samsun'daki Kuş Cenneti, 40 peyzaj mimarisi öğrencisine emanet






İlker AKTAŞ/BAFRA(Samsun), ()– TÜRKİYE'nin 20 üniversitesinin peyzaj mimarisi bölümünde okuyan 40 öğrencinin Samsun'un Bafra İlçesin'deki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde yapacağı 15 günlük inceleme ve çalışmalar, bugün gerçekleşen basın toplantısı ile başladı.
Samsun'un Bafra İlçesi'ndeki Kızılırmak deltasında bulunan Kuş Cenneti, Türkiye'nin 20 üniversitesinden 40 peyzaj mimarisi bölümü öğrencisini ağırladı. Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Genel Merkezi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen PMO Genç Yaz Okulu Projesi kapsamındaki etkinliğin tanıtımına AK Parti Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da katıldı. Kuş Cenneti'nde bulunan izleme kulesinde yenen öğlen yemeğinin ardından gerçekleşen basın toplantısında konuşan AK Parti Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, "Ben de peyzaj mimarisi bölümü mezunuyum. Peyzaj mimarı olduğum için bu projeyi çok önemsiyorum. Özellikle Kızılırmak deltasının Kuş Cenneti’nin hem Samsunumuz hem de Türkiye için burayı çok önemsiyorum. 40 öğrencinin bu alan için çalışması ve yeni projeler sunması çok güzel. Dolasıyla bu işin sonunda neler çıkacağını tahmin ediyorum. Burada biz ekolojik anlamda doğaya hiçbir zarar vermeden ekosistemi kullanmak istiyoruz. Dolayısıyla bunu yaparken de çok önemli hassasiyetlerimiz var. Türkiye’de şuanda yaşatarak korumak ya da koruyarak aynı zamanda yaşatabilmek üzere hem akademik anlamda hem de pratik anlamda birçok çalışmalar yapılmakta. Ben inanıyorum ki biz şuanda burada hayal kurma ve bu hayali gerçeğe dönüştürme aşamasındayız” dedi.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti hakkında öğrencilere bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, "Şu anda bulunduğumuz alan Samsun’un Alaçam, Bafra ve Ondokuzmayıs İlçeleri'ni içine alan Kızılırmak'ın denize kavuşurken oluşturduğu büyük alimiyonlu topraklarda oluşmuş bir kuş cennetidir. 50 bin hektar alanın içerisinde 21 bin hektarlık alan kısmı İran’ın Ramsar şehrinde 1990’lı yıllarda yapılmış bir toplantıda burasıda korunması gereken doğanın nadide köşelerinden birisi olarak kabul edilmiştir. Burada Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan oranda mandalar, yılkı atları var. Daha da önemlisi Türkiye’de var olan 450 civarındaki kuş çeşidinin 340 tanesi burada yaşıyor. Türkiye’de yaşayan kuş türlerinin yüzde 90’ı burada var olanlardır. Burada 2 ayın içerisinde çeşitli tesisler, buranın turizm konusu haline gelmesi için bir takım çalışmalar başlatacağız” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından PMO Genç Yaz Okulu Projesi kapsamında Samsun'a gelen öğrenciler, deltada incelemeler yaptı. Samsun Valiliği'nin de desteklediği proje kapsamında 15 gün boyunca alanda inceleme ve çalışma yapacak olan öğrenciler, 6 Eylül'de Samsun Kent Müzesi’nde gerçekleşecek olan toplantıda hazırladıkları projeleri Samsunluların beğenisine sunacak.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.