Bağdat'ta Musul için tank pazarlığı: 22 Tank daha gidecek

Irak'ta kurulan Türk askeri eğitim üssü konusu BM gündemine taşınırken, Ankara Bağdat hükümetini kamptaki tank sayısının artırılması için ikna etmeye çalışıyor. İşta detaylar...

13 Aralık 2015 Pazar 04:25
Bağdat'ta Musul için tank pazarlığı: 22 Tank daha gidecek






Bağdat'ta Musul için tank pazarlığı: 22 Tank daha gidecek

Ankara ile Bağdat'ı karşı karşıya getiren Musul yakınlarındaki Beşika Türk askeri eğitim üssü krizi Birleşmiş Milletler'e taşınırken, Türkiye en az 22 tankın daha bölgeye yollanması için çaba harcıyor. Irak merkezi hükümetini ikna etme çabalarına hız veren Türkiye, askerlerin geri çekilmesi yerine, üssün güçlendirilmesi için Bağdat merkezi hükümetiyle pazarlık yürütüyor. Beşika askeri üssüne ulaştırılan 18 tanklık birliğin 40 tank olarak planlandığını belirten güvenlik kaynakları, sınırda bekleyen 22 tankın Beşika Türk Askeri Üssü'ne ulaştırılması için pazarlıkların sürdüğünü bildiriyor.

TÜRK ASKERİ ÜSSÜ KAPATILMAYACAK, MÜMKÜNSE BÜYÜTÜLECEK

Irak Merkezi Yönetimi'nin, konuyu BM'ye taşımasına karşın Türkiye, kamptaki varlığını sürdürmeyi ve mümkünse büyütmeyi kararlaştırdı
Türkiye'nin, DAEŞ'la mücadele kapsamında eğitim verdiği Musul yakınlarındaki Başika Askeri Eğitim Kampı'nın statüsü ile ilgili pazarlıklar sürüyor. Irak Merkezi Yönetimi'nin, konuyu BM'ye taşımasına karşın Türkiye, kamptaki varlığını sürdürmeyi ve mümkünse büyütmeyi kararlaştırdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun özel temsilcisi sıfatıyla Bağdat'a giden ve Irak Başbakanı Haydar el Ebadi, Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve Savunma Bakanı Halit el Ubeydi ile görüşen Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan iki noktada ilerleme sağladı.
Buna göre; 
 Türk askerinin bulunduğu eğitim kampı, güvenlik riskleri ve Irak Merkezi Yönetimi'nin öncelikleri dikkate alınarak düzenlenecek.
 Türkiye ile Irak arasında savunma alanında işbirliğini güçlendirecek askeri koordinasyon mekanizması kurulacak.

ANKARA'NIN GÜNDEMİNDE GERİ ÇEKİLME YOK

Irak Merkezi Yönetimi'nin daha çok İran'ın etkisinde kaldığını, bu nedenle uluslararası toplumu yanıltıcı bilgilerle harekete geçirmeye çalıştığını düşünen Türkiye ise şu üç konuda kesin kararlı:
  • Türk askeri Musul'da kalmaya devam edecek.
  • DAEŞ'in etkisizleştirilmesi sürecinde Bağdat'ın beklentilerini de karşılamak üzere birlikte yönetim mekanizması kurulacak.
  • DAEŞ'le mücadele için karada da koalisyon güçleri ile koordineli çalışma yürütülecek.

Irak tarafının hassasiyetlerini gözeterek Musul'daki askeri eğitim kampının "uluslararası koalisyonla" uyumlu faaliyet göstermesine sıcak bakan Ankara, kampın güvenliğini sağlamak üzere gereken savunma amaçlı tank takviyesini de tamamlamayı istiyor. Musul'da halen 18 Türk tankının bulunduğu, planlamanın 40 tank üzerinden yapıldığı, 22 tankın sevkıyatının sınırda bekletildiği belirtiliyor.
Son Güncelleme: 13.12.2015 04:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.