Bakan Yıldırım: Kendi uçağımızı 10 sene sonra dünya semalarında uçuracağız

18 Ekim 2012 Perşembe 13:51
Bakan Yıldırım: Kendi uçağımızı 10 sene sonra dünya semalarında uçuracağız






İSTANBUL (CİHAN)- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yerli uçak ile ilgili faaliyetlere önem verdiklerini belirterek, Umut ediyorum kendi markamızı, kendi rengimizi, kendi katkımızı koyarak özgür uçağımızı 10 sene içinde dünya semalarında uçar hale getireceğiz. dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve THY Teknik tarafından tertip edilen Türk Havacılık Endüstrisi Sergisi ve Forumu (TÜHESFO 2012) açıldı. CNR'da 18-20 Ekim tarihleri arasında yapılacak forumda Airbus ile Boeing gibi büyük uçak üreticileri yedek tedarikçi firma arayacak. Uçak yan sanayiinin önde gelen aktörlerini bir araya getiren fuarın açılış törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ile THY Teknik Genel Müdürü İsmail Demir de katıldı.

Binali Yıldırım, açılışta yaptığı konuşmada, havacılık sektöründe son 10 senede önemli başarılar elde edildiğini vurguladı. Havayolunu halkın yolu halne getirmek için gerekeni yaptıklarını anlatan Yıldırım, Şu an böyle bir algı var da. Bakın Türkiye, THY gibi uluslararası bir marka çıkardı. Bu marka, yolcu adedini artırıyor ve devamlı büyüyor. ifadelerini kullandı. Türkiye'nin 2015 için belirlenen 50 milyon yolcu hedefini 2005'te aştığını aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

50 milyon hedefini koyan uluslararası otoriteler, büyük yanılgıya uğradı. Şu an havacılık alanında yolcu adedimiz 120 milyonu buldu. Yolun daha başındayız. Türkiye, 2023'te havaalanı kapasitesini 400 milyona, uçak adedini 900'e çıkaracak. Havayolu ile yolculuk edenlerin adedini 350 milyon dolaylarına getirecek. En mühimi dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yerini alacak. Şu an 100 milyon kapasiteli havaalanı yapmak demek o ülkenin milli gelirine yüzde 1 katkı yapmaktır. Havacılık sektöründe başarı elde edemesek 2023 hedeflerini, 2030 hedeflerini hayal bile edemezdik. Bu rakamları ve yerli uçak ile yerli uydu hedeflerini başarılara binaen dillendiriyoruz.

Türkiye'nin havacılık eko sistemini oluşturduğuna işaret eden Yıldırım, Bu iyi bir aşama. Buna eklemelerde bulunmak için bir de yüklenici olmalı. Çünkü durduk yere marka ortaya çıkmıyor. Burada evvela kendini kanıtlayacak, elinden geleni ardına koymayacaksın. Bütün dünya 'Bu adamlar bunları yapar diyecek'. dedi. Havacılık sektörünün 2 trilyonu aşan bir marketi olduğunu, 20 bin uçağı bulunduğunu, 30 milyonu aşkın eleman istihdam ettiğini dile getiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Türkiye'nin buradan önemli bir pay alabileceğine temas etti.

Türkiye'nin kanatlarını açtığını, gücünü ortaya koyduğunu anlatan Binali Yıldırım, ülkenin havacılık yan sanayiinde de önemli rol oynayabileceğini belirtti. Türkiye'ye büyük uçak şirketlerinin geldiğini ve ortaklar aradığını bildiren Binali Yıldırım, şöyle devam etti:

Biz, bu tekliflere açığız, ama bütün sırları bilmek kaydıyla. Çünkü ortaklık ebedi değil, güç birliği ebedi değil. Yarın aramız açıldığında ortada kalmayalım. Gelinen aşamada kendi uçağımız, kendi uydumuz, kendi hava savunma sistemimiz için adım attık. Askeri havlacılıkta atmıştık, sıra sivil havacılığa geldi. Bu anlamda Sivil Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü devreye alındı. Havacılıkla ilgili yasal altyapı bitirildi. Devlet Hava Meydanları ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde gereken denetleme yapıldı. Evet, kamuda ekosistem tamam. Sektör artık yasal altyapısı tamamlanmış halde yoluna devam ediyor. Devlet olarak biz, uçak yapmıyoruz, uçak yapanlara ve Ar-Ge faaliyetlerinde bulunanları teşvik ediyoruz. Onları uluslararası marka halime getirmek için gayret ediyoruz. Amerikayı yeniden keşfetme amacımız yok. Kendi markamızı, kendi rengimizi, kendi katkımızı koyarak özgür uçağımıza 10 sene içinde bütün dünyanın semalarında uçurur hale geleceğiz.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Davut Kavranoğlu ise konuşmasında Türkiye'nin havacılık dâhil bütün bilim ile teknoloji ekosistemini elden geçirdiği takdirde başarılarını artıracağını, 2023 hedeflerini yakalayacağını ifade etti. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye'nin havacılıkta 2002'den bu yana önemli bir ivme yakaladılğından söz etti. Uçak yan sanayii ihracatının artırılması gerektiğine işaret eden Yalçıntaş, üretim ile satım için içeride sertifikasyon, dışarıda da akreditasyon sorununun aşılması temennisinde bulundu.

TÜHESFO açılış töreninde son olarak kurdele kesimi yapıldı. Ardından Bakan Binali Yıldırım, Davut Kavranoğlu ve Murat Yalçıntaş ile birlikte sergi alanını dolaştı.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.