CHP'li Hamzaçebi: SPK dün geceki müdahale ile 'yok' edildi

07 Aralık 2012 Cuma 14:24
CHP'li Hamzaçebi: SPK dün geceki müdahale ile 'yok' edildi






ANKARA (CİHAN)- CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'ndaki görüşmeler sırasında Hükümet tarafından verilen ve kabul edilen bir önerge ile Sermaye Piyasası Kurulu(SPK)´nun Başkan ve üyeleri görevden alınmasını, 'SPK'nın yok edilmesi olarak' değerlendirdi. Hamzaçebi, Bundan sonra yönetime kim gelirse gelsin, gelenler hükümetin bu operasyonunun gölgesinde görev yapacaklardır. dedi.


CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi yaptığı yazılı açıklamada, Dün gece kabul edilen Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı'na Cumhuriyet Halk Partisi olarak birkaç istisna dışında olumlu yaklaştık. Ekonominin ve piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda bir kanun çıkarılması yönünde çaba gösterdik. Ancak anılan Tasarının Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında hükümetçe verilen ve kabul edilen bir önerge ile Sermaye Piyasası Kurulu(SPK)´nun Başkan ve üyeleri görevden alınmıştır. dedi.
Sermaye Piyasası Kurulu Kanunu´nun 1981 yılında yürürlüğe girdiğini belirten Hamzaçebi, şöyle devam etti: Yani SPK, bir 12 Eylül dönemi kurumudur. Hükümet dün geceki tutumuyla 12 Eylül darbesini yapanları geride bırakmıştır. 12 Eylül darbecilerinin düzenleyici ve denetleyici kurum olarak özerklik ilkesi üzerine kurdukları SPK, dün geceki müdahale ile yok edilmiştir. Bundan sonra yönetime kim gelirse gelsin, gelenler hükümetin bu operasyonunun gölgesinde görev yapacaklardır. Bu tip düzenlemelere geçmişte de başvurulmuştu. Bunlar o zaman da yanlıştı. Şimdi de yanlıştır. SPK Başkan ve üyelerinin görevlerinden hangi şartlarda nasıl alınacağı kanunda belli edilmiştir. Suç işledikleri iddiası varsa bunlar hakkında kovuşturma yapılması ve cumhuriyet savcılıklarına, yargıya intikal ettirilmesi gerekir. Bunlar olmaksızın `ben öyle istiyorum´ denilerek bu yola başvurulamaz.

Dün gece kabul edilen SPK Yasa Tasarısı ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın, Borsa İstanbul AŞ. adı altında yeniden yapılandırıldığını dile getiren Hamzaçebi, Borsaların dünyadaki eğilime paralel olarak anonim şirkete dönüştürülmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak bunun herhangi bir büyüme ve dünyanın sayılı borsalarından biri olma yönünde bir strateji olmaksızın sadece özelleştirme gibi bir amaçla yapılması yanlıştır. şeklinde konuştu.
Borsa Yönetim Kurulu´nun büyük bir çoğunluğunun, hükümetin uygun gördüğü kişilerden oluşacağını söyleyen Hamzaçebi, Ayrıca kanunda yer alan bir maddeye göre de Borsa´nın harcamaları TBMM´nin denetimi dışına çıkarılmıştır. Yani Borsa bir yandan devletleştirilirken, diğer yandan parlamenter denetimin dışında bırakılmıştır. Anonim şirkete dönüştürülen Borsa´nın Borsa İstanbul AŞ.´ye ait hisselerinin özelleştirilmesine ilişkin herhangi bir süre söz konusu değildir. Yani Borsa görünüşte anonim şirkete dönüştürülürken, gerçekte devletin bir kurumu haline getirilerek hükümetin kontrolüne alınmakta ve harcamaları da parlamento denetiminin kapsamının dışına çıkarılmaktadır. Bu da demokrasiye ve bütün gelişmiş ülkelerde millete ait olan `bütçe hakkı´na vurulmuş bir darbedir. 12 Eylül darbesini yapanlar yargılanıyor. Ancak o darbeyi yapanların özerklik anlayışı içinde yapılandırdıkları kurumlara darbe vuranlar hükümette ve onlar ülkeyi yönetiyorlar. dedi.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.