Çin ve Güney Kore'den Japonya'ya tapınak ziyareti tepkisi

18 Ekim 2012 Perşembe 10:35
Çin ve Güney Kore'den Japonya'ya tapınak ziyareti tepkisi






TOKYO (CİHAN)- Japonya ile komşuları Çin ve Güney Kore arasında ada krizinin sürdüğü bir dönemde Japon muhalefet lideri Şinzo Abe ile iki bakanın tartışmaların odağındaki Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmesi tepki çekti.

Japonya'daki sonbahar festivali çerçevesinde tapınağa ilk ziyareti, muhalefetteki Liberal Demokrat Partisi (LDP) lideri Şinzo Abe yaptı. Anıtı ziyaretinin ardından gazetecilere açıklama yapan Abe, Parti lideri olarak buraya gelerek bu ülke için hayatını kaybetmiş kişilere saygımı gösterdim. Bütün ülkelerde bu tür ziyaretler normal olarak karşılanır. Bu, ülke ve bölgedeki barışı devam ettirme isteğinin bir göstergesidir. ifadelerini kullandı. Milliyetçi bir isim olan Abe'nin gelecek genel seçimlerde ülkenin yeni başbakanı olarak seçileceği tahmin ediliyor. Şinzo Abe'nin ziyaretinin ardından bugün aralarında bakanların da olduğu bir grup vekil Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etti. Ulaştırma Bakanı Yuichiro Hata ile kabine üyelerinden Mikio Shimoji anıtı ziyaret eden isimlerdi. Başbakan Yoshihiko Noda ise anıtı ziyaret etmeyeceğini belirterek bakanların da aynısını yapmasını istemişti.

LDP lideri Abe'nin anıtı ziyareti Çin ve Güney Kore'nin tepkisini çekti. Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'da, Nazik bir dönemde gerçekleşen Abe'nin ziyareti iki ülke arasında kırılgan olan ilişkilere büyük bir darbe daha vurdu. Provokatif ve dar görüşlü adımlar Japonya ve halkının çıkarlarına zarar verir ifadeleri kullanıldı. Güney Kore'nin de Abe'nin ziyaretine tepkisi büyük oldu. Japonya'nın 2. Dünya Savaşı'nda yaptığı şiddetle yüzleşmesi gerektiğini belirten Güney Kore Dışişleri, ziyareti derin endişe ve üzüntüyle karşıladıklarını bildirdi.

Japonya'nın 20. yüzyılın ilk yarısındaki savaşlarda kaybettiği yaklaşık 2.5 milyon kişi adına yaptırılan Yasukuni tapınağı, bazı ülkeler tarafından Japonya'nın o dönemki askeri politikasının bir sembolü olarak görülüyor. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.