HSYK Başkan Vekili: MİT savcısının görev değişikliğini gazeteden öğrendim

05 Aralık 2012 Çarşamba 10:54
HSYK Başkan Vekili: MİT savcısının görev değişikliğini gazeteden öğrendim






BURSA (CİHAN)- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu, hakim ve savcıların sorunlarını dinleyip çözüm önerilerini ele almak üzere Bursa´da toplandı. İki gün sürecek olan toplantıda, hakim ve savcıların sorunlarını dinleyip çözüm önerilerini alan HSYK, durumu Adalet Bakanlığı'na iletecek.

Çelik Palas Otel'deki toplantı öncesinde basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya; HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, 3. Daire Başkanı ve HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici, 2. Daire Başkanı Nesibe Özer ve HSYK Genel Sekreteri Muzaffer Bayram katıldı.

Bursa´daki toplantının, Ankara dışındaki ilk olağan toplantı olduğunu belirten 3. Daire Başkanı ve HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici, HSYK, daha önce genel kurul toplantılarını bir kez Antalya´da, bir kez ise İstanbul´da yaptı, bu üçüncü oluyor. Onlar belki çok dikkat çekmedi, çünkü onlar Adalet Bakanlığı tesislerinde yapıldı. Bu, dışarıda bir ortamda yapıldığı için belki daha çok ilgi çekti. dedi. Hamsici, Bursa´nın büyük bir il olduğunu belirterek, hakim ve savcı sayısı açısından da kalabalık olduğu için buranın tercih edildiğini söyledi.

HAKAN FİDAN´A DOKUNAN YANIYOR MU

Bir gazetecinin, Hakan Fidan´ın savcısının görevi değiştirilmiş, Hakan Fidan´a dokunan yanıyor mu? şeklindeki sorusu üzerine Hamsici, şunları söyledi: Ben de gazeteden okudum ama bu başsavcının bir tasarrufu. Bunun HSYK ile ilgisi yok. Hakan Fidan ile ilgili Başbakanlığa soruşturma izni istenmesine ilişkin yazı bildiğim kadarı ile cevaplanmadı, dosya duruyordu. Bu konuda başsavcı takdir etmiş ve kendi ukdesine almıştır bu dosyayı.

3. Daire Başkanı ve HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici, Bursa´daki genel kurul ile ilgili ise Genel kurul toplantısında kendi gündemimizi bitirdikten sonra arkadaşlarla birlikte olmaya çalışacağız. Adliyedeki arkadaşlarla karşılıklı diyalog ve söyleşi şeklinde toplantımız geçecek. şeklinde konuştu.

SAVCI GÖREVDEN ALINMADI, DOSYASI DEĞİŞTİ

HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur da diğer illerdeki genel kurulların özel gündemle toplandığını belirterek, Oralarda hakim ve savcılar yüksek kurullarının yönetmeliklerini, genelgelerini görüşmüştük. Özel gündemli toplantılardı. Bursa toplantısı ise normal ve rutin gündemli ilk toplantı. Bir diğer husus da Bursa Adliyesi gerçekten meslektaşlarımızın son derece uyumlu, sıkıntısız, sorunsuz bir adliye. Buradaki arkadaşlarımızın sorunlarını dinlemek ve birlikte olmak adına Bursa´yı tercih ettik. dedi.

İbrahim Okur, MİT soruşturmasını yapan savcının görevden alınmadığını dile getirerek, Görevden alma nedir, görevden alma söz konusu mudur? Görevden alma bir görevin sona ermesidir. Burada bir görevin sona ermesi değil, cumhuriyet başsavcısının, savcılar arasında iş bölümü yapıp, hangi savcının hangi dosyaya bakmasına karar vermesi yetkisi var. Başsavcı, her zaman bu yetkisini kullanabilir. Türkiye´de sadece bu olayla ilgili değil, başsavcılar her zaman soruşturmaları zaman zaman değiştirebilir. Bu olay, belki kamuoyunun takip ettiği konu olduğu için dikkat çekmiş olabilir. Yoksa bunlar, adliyelerde olan işler. Başsavcı, takdir hakkını bu şekilde kullanmış olabilir. Ben de basından, internetten öğrendim bu konuyu. diye konuştu.

HSYK 1. Daire Başkanı Okur, HSYK´nın yeni bir misyonunun olduğuna dikkat çekerken, toplantının içeriği ile ilgili ise şunları söyledi: HSYK, Ankara´da hakimler adına oturup karar veren değil, hakim ve savcılarla bir araya gelerek, onların sorunlarını ve dertlerini, çözüm önerilerini dinleyen ve buna aracılık eden, bunu ilgili yerlere ileten bir kurum. Göreve başladığımızın ikinci ayında da durum analizi toplantıları yaptık. Hakim ve savcılara `sizce yargının en önemli sorunu nedir. Çözüm öneriniz nedir´ sorusunu yönelttik. Oradan çıkan çözüm önerilerini, Adalet Bakanlığı'nı ilgilendirenleri Bakanlığa ilettik. Kendi çözüm üretebileceklerimizi ise kendimiz çözdük. Bu toplantı da bunun devamı mahiyetinde.

İbrahim Okur, bu toplantıların ilerleyen günlerde başka şehirlerde de devam edeceğini sözlerine ekledi. Bursa´da iki gün sürecek olan toplantı bu akşam sona erecek.



CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.