İzmir´in atık problemine bilimsel öneri: Önce çöp master planı yapılmalı

06 Aralık 2012 Perşembe 13:05
İzmir´in atık problemine bilimsel öneri: Önce çöp master planı yapılmalı






İZMİR (CİHAN)- İzmir´in yeni katı atık depolama tesisi için yer arayışları tartışmalar eşliğinde sürerken Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Günerhan, Harmandalı Çöp Depolama Alanı´ndaki atık problemleri kapsamında çözüm önerilerini açıkladı. Kendi yönetiminde, Dr. Ali Kemal Çakır tarafından, İzmir Harmandalı Düzenli Depolama Alanındaki Metan Gazı Potansiyelinin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi isimli doktora tezi ışığında açıklama yapan Günerhan, öncelikle İzmir için bir çöp master planı yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye´nin üçüncü büyük şehri İzmir´in önemli problemlerinden birinin atıklar olduğunu söyleyen Doç. Dr. Günerhan Nisan 1992'de hizmete açılan Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi ömrünü tamamlamıştır. Yerine acil olarak bir depolama tesisi arayışı vardır. Ne yazık ki bu tesisin yerinin tespiti konusunda çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Ayrıca hızla büyüyen İzmir´de sanayi atıkları da artmakta ve bertarafı konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. İnşaat artıkları, molozlar, park bahçe atıkları, tıbbi atıklar, deniz atıkları da bunu izlemektedir. Evsel katı atıkların döküm alanına transferi de beraberinde bir transfer istasyonunun kurulması ve buradan kamyonlarla taşınması şeklindedir fakat mevcut istasyonların kurulumunun, İzmir´in gelişim sürecinde şehir merkezlerinde veya yakın yerlerde kalması, hem vatandaşlar hem de atık taşıma maliyetleri açısından sorun oluşturmaktadır. şeklinde konuştu.

'ÇÖPTEN ENERJİ ELDE EDİLEBİLİR'

Öncelikli olarak çöp master planı yapılmasını öneren Günerhan, çözüm önerilerini şöyle sıraladı: Bu plan, ilk planda AB direktiflerini baz alarak 2030 yılına kadar yapılmalıdır. En hızlı çözümün sağlanabilmesi için Harmandalı depolama alanı rehabilitasyon ihalesine çıkılmalı, ondan sonra orası yeşil bir mesire alanına dönüştürülmeli, gaz değerlendirme çalışmaları neticesinde bir kojenerasyon tesisi kurulmalıdır. Bu sayede yaklaşık 7 bin konutun elektrik enerjisi sağlanabilecek ve enterkonnekte şebekeyle TEDAŞ´a veya İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki sanayi tesislerine verilebilecektir. Civardaki konutlara ısınma amaçlı buhar enerjisi verilebilecek, alanda yapılacak seracılık faaliyetleriyle organik tarıma geçilebilecektir. Böylece herhangi bir koku gibi kötü durum söz konusu olmayacaktır. 900 dönümlük alanın yaklaşık 10 dönümüne kurulacak mekanik biyolojik arıtma tesisiyle Harmandalı, ortalama 30 yıl daha kullanılabilecektir. Bu anlamda İzmir´in güney kısmı için kurulması düşünülen ikinci depolama tesisi için zaman kazanılacaktır. Ek olarak güney kısmın organik atıklarının değerlendirileceği bir kompost tesisi kurulması da faydalı olacaktır. Bu tesis için 3-4 dönümlük bir alan yeterli olacaktır. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.