Karaman'da maden ocağını su bastı, 18 madenci mahsur

Karaman’da bir kömür ocağında su kaynağının patlaması sonucu meydana gelen baskında 18 işçi yerin 375 metre altında mahsur kaldı.

28 Ekim 2014 Salı 16:53
Karaman'da maden ocağını su bastı, 18 madenci mahsur






Karaman'da maden faciası, Karaman'da maden ocağını su bastı, 18 madenci mahsur

Soma faciasının acıları tazeliğini korurken bu kez Karamanda'da bir maden ocağından gelen haber yürekleri dağladı. Karaman'da özel sektöre ait bir madende göçük meydana geldi. Yapılan son açıklamada 18 işçinin mahsur durumda olduğu belirtildi. Yer altında biriken suyun madeni bastığını ifade eden Vali Murat Koca, madende su boşaltılma işleminin başlatıldığını söyledi.

İlçeye bağlı Güneyyurt beldesinde faaliyet gösteren özel sektöre ait ocakta meydana gelen olayın ardından çok sayıda itfaiye, arama kurtarma ve sağlık ekibinin bölgeye sevk edildiği belirtildi.

VALİ: 20 MADENCİ OCAKTA MAHSUR KALDI

Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki bir kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili, "Olay, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 20 işçimiz çalışılan bölümde var. Diğer galeride olanlarda sıkıntı yok. 40'ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı. Şu anda 20 arkadaşımız yeraltında" dedi.

İKİ BAKAN OLAY YERİNE GİDİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan kaza yaşanan maden ocağına gidecek.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yıldız ve Elvan, maden kazası haberinin alınmasının ardından uçakla Konya'ya hareket edecek. Bakanlar daha sonra kara yoluyla Karaman Ermenek'te bulunan maden ocağına geçerek incelemelerde bulunacak.

FARUK ÇELİK DE GİDİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kaza yaşanan maden ocağına gitmek üzere yola çıktı.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bakan Çelik, maden kazası haberini alır almaz olay yeri Ermenek'e hareket etti.

Çelik, işçilerin mahsur kaldığı maden ocağına geçerek incelemelerde bulunacak.

KURTARMA OPERASYONUNU AFAD BAŞKANI YÖNETECEK

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Karaman'da maden işçilerinin mahsur kaldığı ocağa giderek arama ve kurtarma operasyonunu yönetecek.

Alınan bilgiye göre, AFAD maden kazasının ardından ilk ihbarla birlikte Konya ve Karaman'daki ekiplerini bölgeye sevk etti. AFAD ve AFAD'ın yönlendirdiği ekiplerle birlikte yaklaşık 70 kişi madende arama ve kurtarma çalışmalarına başladı.

AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın da arama ve kurtarma operasyonunu yönetmek için bölgeye hareket ettiği öğrenildi.

SU TAHLİYE EDİLİYOR


Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesi yakınlarındaki maden ocağında galeriyi su basması sonucu mahsur kalan işçilerden 8’i kurtarılırken, 20 işçinin kurtarılması için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesi yakınlarında bulunan özel bir maden ocağında saat 13.00 sıralarında galeriyi su basması sonucu işçiler mahsur kaldı. Karaman ve çevre illerden çok sayıda kurtarma ekibi maden ocağının bulunduğu bölgeye hareket etti. Maden ocağında ise su tahliye çalışmalarına başlandı.

Karaman Valisi Murat Koca, çalışma esnasında saat 13.00’ten sonra su baskını meydana geldiğini belirterek, “20 işçimiz şu anda yer altında mahsur. Suyun galeriyi işgal etmesi sonucu meydana geldi. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çevrede maden birden fazla olduğu için diğer madenlerden yardım alınarak biriken suyun tahliyesine devam ediliyor. İnşallah arkadaşlarımız sağ salim kurtulur” dedi.

AHTOPOT BÖLGEYE GÖNDERİLİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Karaman'da maden işçilerinin mahsur kaldığı ocağa, su tahliye aracı "AHTAPOT"u gönderiyor.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Karaman'daki maden ocağında görev alacak AHTAPOT, 10 kilometre mesafeye saatte 540 bin litre su tahliye edebiliyor.

Maden ocağında meydana gelen su baskınındaki tahliye çalışmalarında 5 personel görev yapacak.

TTK'DAN KURTARMA EKİBİ YOLA ÇIKTI

Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) 20 kişilik ekip, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılma çalışmalarına katılmak üzere yola çıktı.

TTK Merkez Tahlisiye istasyonunda toplanan 7 mühendis ve 13 madenciden oluşan ekip, malzemelerini araçlara yükleyerek midibüsle Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesindeki Zonguldak Havalimanı'na hareket etti.

Kurtarma ekibinin, havalimanından uçakla Konya'ya, oradan da helikopterle Ermenek'e ulaştırılacağı bildirildi.

 TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkan Vekili ve ekip başı Ahmet Sarıalioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, talimat üzerine kuruma bağlı Kozlu Müessese Müdürlüğünden ekip hazırladıklarını, 7 mühendis ve 13 madenci olarak bölgeye hareket ettiklerini söyledi.

Ağırlıklı olarak Soma'da görev yapan tecrübeli personelle Ermenek'e gittiklerini anlatan Sarıalioğlu, "Kurumdaki herkes bu konuda tecrübeli. Zonguldak Havalimanı'ndan bizi uçak alacak. Konya'ya inmemizin ardından da iki helikopterle olay yerine uçacağız" dedi.

İŞLETME YETKİLİSİNDEN ŞOK AÇIKLAMA
 
Maden ocağı yetkilisi Şehin Uyar'ın verdiği bilgiye göre bacalardan su sızıntısı gelmeye başlayınca vardiyadaki 26 işçiden 8'i tedirgin olarak ocaktan çıktı.
 
Olayın büyüyeceğini tahmin etmeyen 18 işçi ise çalışmaya devam etti. Sızıntıdan kısa bir süre sonra ise ani bir su baskını oldu.
 
Yine Uyar'ın verdiği bilgiye göre yeraltındaki madencilerin maskeleri ve oksijen kaynakları ancak 2 saat yetecek kapasitede. Uyar, saat 12.15 sularında meydana geldiğini söylediği kazanın üzerinden 3 saat geçtiğini ve 18 işçinin hayatıyla ilgili umutlu olmadığını da belirtti
Son Güncelleme: 28.10.2014 16:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.