Kümelenme tamam, raylı sistemlerde milli marka üretilecek

11 Aralık 2012 Salı 18:55
Kümelenme tamam, raylı sistemlerde milli marka üretilecek






İSTANBUL (CİHAN)- Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri kümelenmesi (ARUS), bundan sonraki raylı sistem ihalelerine yüzde 100 yerli ürünle girmeyi ve milli marka oluşturulmayı kararlaştırdı. Ülke kaynaklarının içeride kalması amaçlayan ARUS, raylı sisteme 2023´e kadar yapılacak 40 milyar TL´lik yatırımı yabancı firmalara kaptırmamayı amaçlıyor.

Raylı sektör temsilcilerinin tek çatı altında güç birliğini hedefleyen Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümesi´nin (ARUS) toplantısı geçtiğimiz günlerde İstanbul Ticaret Odası'nda gerçekleştirildi. Toplantıya; Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan, ARUS Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Burhanettin Güvenç, ARUS Başkan Yardımcısı Ostim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Çelikdoğan OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, RAYDER Yönetim Kurulu Başkanı Taha Aydın, İstanbul Ulaşım Genel Müdürü Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yıldız, İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şekip Avdagiç, KOSGEB, TUBİTAK, raylı sistem ana sanayi üreticileri, yan sanayiciler, kalite firmaları, mühendislik firmaları ve üniversiteler katıldı.

Edinilen bilgiye göre Ankara Metrosu ihalesini kazanan Çinli firma CSR´nin yetkililerinin de davet edildiği küme toplantısı birçok ilklerin de yaşanmasına zemin oluşturdu. Milli raylı sistemler markası çıkarmak ve ülke kaynaklarının içeride kalması amacıyla kurulan ARUS'un bu süre içinde mevcut projelerin de takipçisi olması kararlaştırıldı. Toplantıda, Ankara metro ihalesinde ilk kez yüzde 51 yerli katkı şartının konulmasının bir milat olduğunun altı çizilerek, bu şartın sözde kalmaması için uygulamanın çok sıkı takip edilmesi gerektiği vurgulandı.

Toplantıda konuşan Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapı Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Eyigün, CSR ile final dizayn aşamasına geldiklerini belirterek, şartnamede yerli katkı şartının açıkça yazdığını ve bunun takipçisi olacakları vurguladı. Ostim başkanı Orhan Aydın da sürecin bizzat takipçisi olacağını, ihale tutarının yüzde 51 orandaki paranın Türkiye´de kalması gerektiğinin altını çizdi.

Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan da konuşmasında, 'Sanayicinin emrindeyiz´ mesajı verdi. Yerli katkı kararının önemine değinen Tahan, sadece Ankara Metrosu ihalesinin maiyetinin 3 milyar lira olduğunu vurguladı. Tahan, 2023 hedeflerine göre 10 bin adet daha raylı sistem aracına ihtiyaç olduğunu, bunun maliyetinin de 40 milyar lirayı bulacağını kaydetti. Kümenin işbirliğine desteklerinin devam edeceğini de söyledi.

YERLİ KULLANDIK, 19 MİLYON EURO KAZANÇ SAĞLADIK

ARUS Başkanı ve Çankaya Üniversitesi Rektörü Ziya Burhanettin Güvenç de kümelenmenin bir kalkınma modeli olduğunu belirterek, kümelerin nihai ürünü hedeflemeleri gerektiğini vurguladı. Dünyadaki kümelenme örneklerini anlatan Güvenç, Türkiye; kümelenmeyle yerli üretimini artırmazsa yok olmaya mahkum olacak. dedi. Güvenç, anahtar teslimi iş alabilmeleri için tüm aktörlerin bir arada olması gerektiğini belirtti.

Türkiye´nin ilk yerli tramvayı RTE200 modelini üreten İstanbul Ulaşım şirketinin Genel Müdürü Ömer Yıldız, yerlileştirme faaliyetlerinden toplan 19 milyon Euro kazanç sağladıklarını belirtti. Milli marka için tasarım yatırımlarına ağırlık verdiklerini belirten Yıdız, yerlilik politikaları ile milli ürünlerin desteklenmesi gerektiği ve tüm üretim süreçlerinde marka bilinciyle hareket etmenin önemini vurguladı.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.