Küresel ısınmaya inat buzullar kalınlaşıyor

16 Nisan 2012 Pazartesi 19:12
Küresel ısınmaya inat buzullar kalınlaşıyor








Bilim adamları, Keşmir yakınlarındaki Karakurum dağlarının zirvelerinde buzulların küresel ısınma sebebiyle erimek bir yana aksine kalınlaştığını tespit ettiler. Uydu fotoğraflarından yapılan incelemede 10 senede buzulların kalınlaştığı tespit edildi.
Bir Fransız uydusundan çekilen fotoğraflarda Himalayaların batısında, dünyanın Everest'ten sonra en yüksek noktası olan Karakurum dağlarında buzulların kalınlaştığı görüldü. Fransa'da Milli Bilimsel Araştırmalar Merkezi ve Grenoble Üniversitesi'ndeki bilim adamları, 1999'la 2008 arasında buzullarda her sene 0,11 ve 0,22 metre kalınlaşma belirlediler. Çetin şartlardan dolayı dağ ulaşılmaz olduğu için buzullardaki kalınlaşma ancak uydu fotoğraflarıyla tespit edilebildi.
Tüm dünyada buzulların küresel ısınma sebebiyle küçüldüğü bir sırada bu bulgu bilim adamlarını şaşırttı. Küresel ısınmanın zı ddı bu gelişmenin sebebi bilinmiyor. Bunun tamamen bölgeye özel şartlardan kaynaklanıyor olabilece ği bildirildi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.