Kurtulmuş: Rusya'nın Boğaz'da böyle bir şova ihtiyacı yoktu

Rus donanmasına ait savaş gemisinin İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında omuzdan atılan füzeli askeri personelin gösterisine yönelik tepkiler devam ediyor. Numan Kurtulmuş konuyu değerlendirirken 'Buna gerek yoktu' dedi.

07 Aralık 2015 Pazartesi 21:47
Kurtulmuş: Rusya'nın Boğaz'da böyle bir şova ihtiyacı yoktu






Kurtulmuş: Rusya'nın Boğaz'da böyle bir şova ihtiyacı yoktu

Rus donanmasına ait savaş gemisinin İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında omuzdan atılan füzeli askeri personelin gösterisine yönelik tepkiler devam ediyor. Numan Kurtulmuş konuyu değerlendirirken 'Buna gerek yoktu' dedi.

IRAK'TAKİ VARLIĞIMIZ EĞİTİM AMAÇLI

Türkiye'nin Kuzey Irak'taki varlığına ilişkin Kurtulmuş, "Türkiye'nin Kuzey Irak'taki varlığı eğitim alanında varlığı o dönemin içişleri bakanının daveti ile gitmişti. Kuzey Irak'ta Türkiye'nin varlığının en önemli sebeplerinden birisi DAEŞ ile yapılan bu mücadelede Türkiye'nin etkin bir şekilde üstlendiği roldür. İkincisi Türkiye Kuzey Irak'ta bahse konu olan bölgede peşmergelerin eğitimi ve Musul ulusal muhafızları birliğinin eğitilmesi ile ilgili oradadır. Türkiye oraya yeni gitmiyor. Yaklaşık 2 bin 400 Kuzey Iraklı Musul muhafızı olarak eğitilmiştir. TSK'nın oradaki varlığı özelikle son günlerde birazda basındaki abartılı ve maksadını aşan bir takım yayınlar dolasıyla son derece abartılı bir şekilde kamuoyuna yansımıştır. Bu abartılı bir şekilde kamuoyuna yansımış olması Irak hükümetinde de fevkalade ciddi hassasiyetleri ortaya çıkarmıştır. Bu Irak hükümetindeki hassasiyetleri anlıyoruz. Bu hassasiyetlere saygı duyuyoruz. Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyan bir ülkedir. Türkiye'nin Kuzey Irak'taki varlığı merkezi Irak hükümetine karşı değil tam tersine merkezi Irak hükümetinin de gücünü arttıracak şekilde DAEŞ ile etkin bir mücadelenin yapılmasını sağlamak içindir. Irak makamlarında ciddi bir hassasiyet oluştu anlayışla karşılıyoruz. Milli Savunma Bakanımız, Irak Savunma Bakanı ile telefonda görüştü. Konuya ilişkin ayrıntılı bir şekilde kendisini bilgilendirdi. Maalesef Irak'ın içerisinde Türkiye'ye karşı hasımane tutum içerisinde bulanan bazı çevrelerin yaptığı açıklamaları esefle karşılıyoruz" diye konuştu.

IRAK HÜKÜMETİNDE BİR HASSASİYET OLUŞTU

Kurtulmuş, "Türkiye'nin oradaki varlığı ne yayılmacılık, emperyalist bir gayret, Irak'ın bütünlüğüne karşı bir tehdittir ne de Irak'ın içerisinde şu veya bu guruba destek vermektir. Tam tersine Irak'ın çok yoğun bir şekilde mücadele ettiği DAEŞ terör örgütüne karşı Irak halkının, hükümetinin yanında yer almaktadır. Türkiye kendi başına kendi amaçları için orada bulunmuyor. Teröre karşı ortak bir mücadele Musul ulusal muhafızlarını eğitmek, Kuzey Irak'taki peşmerge güçlerine eğitim desteği vermek için orada. Bir çok ülkede bu eğitim desteğini veriyor. Hollanda, Almanya Fransa gibi. Türkiye'den talep edilen bir hizmettir. Kamuoyunda oluşan çok yüksek algı nedeniyle Irak hükümetinde bir hassasiyet oluştu. Sayın Başbakanımızın mektubu, ilgili bakanların görüşmelerinden sonra Merkezi Irak hükümetinin bu tutumunu değiştireceği kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.
Son Güncelleme: 07.12.2015 21:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.