Pınar Selek davasında önemli gelişme,

Mısır Çarşısı patlaması davasında hakkında verilen üç beraat kararı da Yargıtay tarafından bozulan Pınar Selek'in hakkında çıkarılan yakalama kararı kaldırıldı.

03 Ekim 2014 Cuma 10:45
Pınar Selek davasında önemli gelişme,






Pınar Selek davasında önemli gelişme,

Mısır Çarşısı davası kapsamında yargılanan Pınar Selek hakkında çıkarılan yakalama kararı kaldırıldı. Mahkeme 4 Aralık'a ertelendi.

9 Temmuz 1998’deki 7 kişinin ölümü ve 127 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamanın ardından Pınar Selek, bombayı yapmak, terör örgütüne yardım ve yataklıkla suçlanıyordu.

PINAR SELEK DAVASI

Pınar Selek transseksüeller, sokak çocukları ve seks işçileri gibi ayrımcılığa uğrayan gruplar hakkında yaptığı araştırma ve çalışmalarıyla tanındı. 1998 yılında PKK üzerine yürüttüğü araştırması nedeniyle terör suçu şüphesi ile göz altına alındı. Söz konusu dönemde PKK için propaganda yapmak iddiasıyla tutuklandı ve filistin askısı, elektroşok ve kafatasına elektrik verilmek suretiyle ağır işkence gördü. Berlin’deki Überleben İşkence Kurbanları için Tedavi Merkezi, 2010 yılında, gördüğü işkencenin etkilerini doğrulayan bir rapor hazırladı. İki buçuk yıl sonra salıverilmesinin ardından 2002 ve 2006 yıllarında beraat etti. Mısır Çarşısı'ndaki patlamanın bombadan kaynaklandığı yönünde kesin bilirkişi raporu bulunmamaktadır.

24 Kasım 2010 tarihinde davanın yeniden açılacağı açıklandı. Savcının ömür boyu ağırlaştırılmış müebbet istemiyle açtığı davanın 9 Şubat 2011 tarihli ilk celsesi de beraat kararıyla sonuçlandı; ancak Yargıtay kararı bozup 24 Ocak 2013'te ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırdı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde halen Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili olarak yargılanmaktadır. 24 Ocak 2013 tarihinde 12. Ağır Ceza Mahkemesi, sosyolog Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Selek 25 Ocak 2013 tarihinde Strazburg'da yaptığı basın toplantısıyla mücadelesine devam edeceğini açıkladı.

02 Ocak 2014 de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 16 yıl önce meydana gelen Mısır Çarşısı’ndaki patlamayla ilgili davada müebbet hapis cezasına çarptırılan sosyolog Pınar Selek’in cezasının onanmasını istedi.
Son Güncelleme: 03.10.2014 10:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.