Rusya'dan ilk Obama değerlendirmesi: Umarız, tek kutuplu dünya kurmak istemez

07 Kasım 2012 Çarşamba 11:35
Rusya'dan ilk Obama değerlendirmesi: Umarız, tek kutuplu dünya kurmak istemez






MOSKOVA (CİHAN)- ABD Başkanı Barack Obama'nın yeniden başkan seçilmesinin ardından Rusya'dan ilk açıklama parlamento alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov'dan geldi.

Puşkov, Obama'nın seçilmesinin pozitif olarak değerlendirirken, başkandan ikinci döneminde dış politikada hard power yaklaşımı ve tek kutuplu dünya kurma çabasından uzak olmasını istedi.

Interfax'a değerlendirmede bulunan Puşkov, Öncelikle ABD'de Obama'nın rakibi Mitt Romney'in temsil ettiği muhafazakar olarak değerlendirilen sağ oylarda kayıp yaşandığı görülüyor. Bu sağ muhafazakar güçler bazen ABD'yi George W. Bush dönemindeki pozisyona taşıma anlamında ciddi, bazen de umutsuz adımlar atabiliyor. ifadelerini kullandı.

Twitter'dan yaptığı değerlendirmede de Puşkov, ABD'nin dış ortakları için Obama'nın seçilmesinin iyi bir haber olacağını söyledi. Puşkov'a göre ABD'de Obama'nın seçilmesi ile iç politikadaki ayrılık derinleşecek.

Duma Uluslararası İlişkiler Komisyon Başkan Yardımcısı ve Komünist Parti Milletvekili Leonid Kalaşnikov, Obama'nın ikinci kez seçilmesinin Rusya-ABD ilişkilerinin gelişimine katkı sağlayacağını söyledi. Kalaşnikov, Obama ikili ilişkilerin yeniden kurulmasına katkı sağlayacak. İran, Afganistan ve Suriye diğer krizi konuları ile ilgili Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki yaklaşımlarına olumlu bakacak. dedi.

Resmi olmayan sonuçlara göre Obama, yeniden başkan seçilebilmesi için gerekli olan 270 seçici delege oyunun çok üstünde olan 303 delegeye ulaştı. Rakibi Romney ise 206 delegede kaldı. Florida'dan 29 delege oyu ise henüz sonuçlanmadı. Romney, Başkan Obama'yı arayarak zaferini tebrik etti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.