Toyota Türkiye CEO'su Özer: Üretim ve ihracatta gelişme gösterdik

15 Temmuz 2011 Cuma 17:15
Toyota Türkiye CEO'su Özer: Üretim ve ihracatta gelişme gösterdik






Toyota Türkiye'nin, bu yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği üretim ve ihracatı değerlendiren Özer, 2011 yılının ilk yarısında otomotiv üretiminde yüzde 15 ve ihracatta ise yüzde 5 oranında bir artış gerçekleştiğini ifade etti. Toyota Türkiye olarak, yılın ilk altı ayında 44 bin 164 adet araç üreterek, geçen yıla kıyasla yüzde 16'lık bir artış kaydettiklerini anlatan Özer, şunları söyledi: Ürettiğimizin 37 bin 453 adedini de ihraç ettik. Geçen yılın ilk 6 ayındaki ihracat adedimiz 34 bin 233 idi. Dolayısıyla hem üretimde hem de ihracatta bir gelişme gösterdik. Otomotiv üretimindeki bu artış, ekonomi ve sektör açısından olumlu olmakla birlikte, ithal araçların pazar payının yüzde 60'ın üzerinde bir değerle gerçekleşmesi, otomotiv dış ticaret dengesinin yıllar sonra ilk kez eksiye geçmesine neden oldu. Bu konuda gereken önlemlerin alınması ile açığın tekrar artıya döneceğini düşünüyorum. 

AVRUPA PAZARINDAKİ DURGUNLUĞA RAĞMEN SATIŞLARIMIZ ARTTI
Avrupa pazarındaki durgunluğun, kendileri gibi ürettiklerinin çok büyük bir kısmını Avrupa'ya ihraç eden şirketleri etkilediğine dikkat çeken Özer, "Buna rağmen geçen yıla göre üretimimiz yüzde 16, ihracatımız ise yüzde 9 arttı. Genel olarak Toyota'nın Avrupa'daki satışları ise yüzde 4.6 oranında artarak 425 bin 639 adet olarak gerçekleşti. Japonya'da yaşanan büyük depremin üretim ve satışlara olumsuz yansımalarına rağmen böyle bir artış, Toyota müşterilerinin bağlılık ve güvenlerini göstermektedir" dedi. Japonya'daki deprem ve tsunami felaketinin ardından da parça tedariğinde yaşanan sorunun giderildiğini belirten Özer, fabrikadaki üretimin 1 Haziran itibarıyla normal seviyede gerçekleşmeye başladığını bildirdi. Toyota'nın, diğer tüm Avrupa fabrikalarında oldugu gibi, Toyota Türkiye'de de üretimin deprem öncesi planlanan normal seviyesine döndüğünü açıklayan Özer, şunları söyledi: O dönemde de belirttiğim gibi, gerek Toyota Türkiye gerekse Avrupa'da bulunan diğer fabrikalarımızın bütün gayretleriyle çalışarak yıl başında planladıkları üretim rakamlarını gerçekleştireceklerine inanıyorum. İlk 6 ayda Avrupa satış rakamlarındaki artış bunu doğrulamaktadır. Bu fırsatı kullanarak, Toyota markasına güvenen tüm müşterilerimize bize verdikleri destek için teşekkür ediyorum. 
Haziran ayında gerçekleşen seçimleri de değerlendiren Özer, hem yabancı sermayeli bir yatırımcı olarak, hem de Türkiye otomotiv sektöründe önemli konumdaki bir üretim ve ihracat şirketi olarak ekonomik ve politik istikrarın sektör açısından önemli ve gerekli olduğuna inandıklarını belirtti.

COROLLA'NIN TÜRKİYE'DE ÜRETİMİ
Bu yılın ilk yarısındaki olumlu tablonun yılın ikinci yarısında da devam etmesini ümit ettiklerini kaydeden Özer; "Biz bu konuda kendi üzerimize düşenin en iyisini yaparak, yıl sonunda planladığımız miktarda üretim ve ihracat gerçekleştirmeyi ve böylelikle ekonomiye ve topluma katkılarımızı sürdürmeyi istiyoruz. Sektör açısından da yıl sonunda hedeflenen üretim ve ihracat rakamlarına ulaşılmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı. Adapazarı'nda üretilirken, Japonya ve Güney Afrika'ya kaydırılan Corolla'nın yeni modelinin Türkiye'de üretilmesiyle ilgili bir soruyu cevaplandıran Özer, üretim artışı ve yatırım kararlarının, pazar koşulları ve yeni planlar doğrultusunda Japonya'dan alındığını vurguladı. Özer, "Bizler bu kararları en iyi şekilde uygularız. Şu anda resmiyet kazanmış bir yeni yatırım kararı olmamakla birlikte bazı olumlu gelişmeler bekliyoruz" dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.