Türkiye, Suriye'de mülteciler için şehir kurmak istemiş

Ankara'nın Suriye'nin Kuzey kesiminde oluşturulacak güvenli bir bölgede kurmayı planladığı, alt yapısı ve mimari taslağını bile hazırladığı Suriyeli mülteciler şehri için ABD Başkanı Barack Obama'nın bile 'olur' dedi.

05 Mart 2016 Cumartesi 01:19
Türkiye, Suriye'de mülteciler için şehir kurmak istemiş






Türkiye, Suriye'de mülteciler için şehir kurmak istemiş

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 3 milyona yakın mülteci için Ankara'nın bir şehir kurmak için diplomatik çaba harcadığı ortaya çıktı. Ankara'nın Suriye'nin Kuzey kesiminde oluşturulacak güvenli bir bölgede kurmayı planladığı, alt yapısı ve mimari taslağını bile hazırladığı Suriyeli mülteciler şehri için ABD Başkanı Barack Obama'nın bile 'olur' dediği ancak uygulama safhasında yan çizdiği bildiriliyor. Konu bugün ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirildi. Erdoğan, Yeşilay'ın Zümrüdüanka ödül töreninde gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan
, Suriye'nin kuzeyine bir şehir inşa edilmesine ilişkin olarak Türkiye'nin daima girişimlerde bulunduğunu açıkladı.

KOORDİNATLAR HAZIR

Suriye'nin kuzeyine 4 bin 500 kilometrekarelik bir şehir kuralım. Alt ve üstyapısını uluslararası alanda paylaşalım. Yerel mimariyle bu şehri kuralım.  Bu bölgenin koordinatlarını da Sayın Obama ile de paylaştım. Yüz yüze konuştuğumuzda hepsi evet haklınız diyor ancak iş uygulamaya gelince uygulama yok.  İş kapıya dayanınca da feryat başlıyor. Karar verici olmak gerekiyor.

Erdoğan, Obama'yla söz konusu şehrin koordinatlarını dahi belirlediklerini ancak uygulama noktasında ABD'den herhangi bir hamle gelmediğini ifade etti.

"Yeşilay'ın mücadelesine güçlü destek verdim, vermeye de devam edeceğim. Bende Yeşilay'ın güzel anıları var. İmam Hatip Lisesi'ndeyken münazaralarına katılırdık. Hep şampiyon olurduk.

Son 5 gündür Batı Afrika ülkelerindeydik. 150 iş adamı ile 4 ülke dolaştık. Bunlar fakir ülkeler değil, madenler çok. Bunları kendileri alamamış, sömürülmüşler. Gelmişler altınları, elmasları götürmüşler. Fakat bu gidişimizde Gine'yi görünce bizim 50 yıl önceki Türkiye'yi gördüm. Yüzde 85'i Müslüman bir ülke. Bu manzarayı görünce 'Sorumluluğumuz çok daha arttı' dedim.

SORUMLUĞUMUZ ÇOK DAHA BÜYÜK

İstanbul'da ben görevi almadan önce çöp dağları neyse, Gine'de aynen o. İki Batılı ülkeyle anlaşmışlar ama yapılmamış. 50 otobüs vereceğimizi söyledik herkes ayakta alkışladı. Çünkü toplu taşıma aracı yok, bu noktadalar. Sırf okumak yetmiyor işte, gezeceksin ve oraları göreceksin. Sorumluluğumuz çok büyük.

'HOMOEKONOMİKUS' DEĞİL 'VEREN EL'

Amerika, İngiltere ve Türkiye. Yardım eden ülkeler arasında dünyada üçüncü sıradayız. Milli gelire oranla ise Türkiye birinci sıradadır. Sadece 5 senede Suriye'den gelen mültecilere harcadığımız para 10 milyar dolardır. Biz 'homoekonomikus' olarak değil, 'veren el alan elden hayırlıdır' diye bakıyoruz.

BİZ ALLAH İÇİN SEVİYORUZ

Batının kaldırımlarına hayran kalanlar, o kaldırımların altında milyonlarca Afrika'nın kanı olduğunu bilmek zorundadır. Biz siyaha sarılırken 'acaba ne derler?' demiyoruz, sadece Allah için seviyoruz.

Sigarayı vatandaştan alırken, 'eşini bu zulümden kurtarıyoruz' diyorum. Mücadelemizi sürdürmeliyiz. Sadece sigara değil uyuşturucuyla mücadele de aynı şekilde olmalı. Dağlara götürülenler uyuşturucu verilerek götürülüyor. İyi ki varsın Yeşilay. 96 yıldır ülkemize hizmet eden Yeşilay'a şükranlarımı sunuyorum."
Son Güncelleme: 05.03.2016 01:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.