Gazeteci Talip Karakaş'tan çarpıcı analiz: Gazeteler ölü, internet kanser

Gazeteci Talip Karakaş'tan son dönem hem kamuoyundan hem de sektörden büyük tepki gören haberciliğe özgün yorum. Gazeteler ölü, internet kanser..

20 Mart 2016 Pazar 13:46
Gazeteci Talip Karakaş'tan çarpıcı analiz: Gazeteler ölü, internet kanser







Gazeteci Talip Karakaş'tan çarpıcı analiz: Gazeteler ölü, internet kanser

Gazeteci Talip Karakaş: Gazeteler aslında öldü ama haberleri yok. İnternet medyası ise, kanserli…

Yıllardır süregelen bir tartışma; geleneksel medya internet karşısında ne kadar daha dayanabilecek? Kimilerine göre gazeteler ölmeyecek kimilerine göre ise 3-5 yılı kaldı.



Konuyu değerlendiren gazeteci Talip Karakaş, geleneksel medyanın çağa ayak uyduramadığı görüşünde. “Bana göre gazeteler aslında öldü ama haberleri yok” diyen Karakaş, şunları söyledi: 17 yıldır sektördeyim. Söz konusu değişimi bizzat yaşayarak gördüm. 21. yüzyılda halen kağıt, boya, bobin, dağıtım gibi saçmalıklardan kurtulmamız gerek. Hem emek hem ham madde israfı.

Sabah bir olay yaşanıyor. Örneğin, hepimizi yaralayan Kayseri saldırısı. Gün boyu konuşuluyor, enine boyuna tartışılıyor. Görüntüleri  her yerde dolaşıyor. Sosyal medya kullanıcısı 1 saat sonra unutuyor. Başka mevzuya geçiyor.



Gazeteler, haberi 24 saat sonra “Alçak saldırı” başlığıyla veriyor. Ne farklı bir detay ne perde arkası… Hiçbir şey yok. Üstelik görüntü de yok. Fotoğraflarla anlatılmaya çalışılıyor. Halbuki akıllı cep telefonu bulunan herkes o fotoğrafları ve çok daha fazlasını çoktan gördü bile. Şimdi bu kişi niye gazete alsın? Almıyor da…

Gazete bayilerine dikkat edin raflar hiç boşalmıyor. Peki kim alıyor ve gazeteler hâlâ nasıl ayakta? Türkiye’nin yüzde 45’i henüz internetten bihaber. Bunların yaş ortalaması da bir hayli yüksek. Zaten internet olmasa bile gazete alışkanlığı da az. Dolayısıyla bir nesil yok olduğunda gazete de yok olacak. Gazetecilik ölmeyecek tabii ki…

Kıyamete kadar sürecek bir meslek.  Hal böyle iken internet medyası neden reklam pastasından çok az yiyor? Çünkü, klasik Türkiye rahatsızlığı sanal medya yöneticilerinde de var.  Çok ucuza tecrübesiz, bilgi seviyesi düşük elemanlar çalıştırıyorlar. Maksat içerik değil, tıklatmak… Çoğu “editör” paylaştığı haberin ne olduğunu bilmiyor. “Flaş, tıkla, son dakika” gibi aldatmacı başlıklarla bu cehalet gizleniyor. Sonuç; nerem doğru ki…
Son Güncelleme: 27.12.2016 01:37
Anahtar Kelimeler:
Talip Karakaş
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
dursun kahraman 2016-12-26 21:47:36

yeni nesil iletişim mezunlarının haberciliği sorunlu, dili üslubu malesef üç beş kelime. 5 kişinin can verdiği kazayı bir muhabir sadece 50 kelime ile yazabilecek kadar türkçe bilgisine sahip gerisini siz düşünün.