Oruç Rahmi Güvenç hayatını kaybetti

Türk Dünyası müziğine ve geleneksel Türk Tababeti'ne bir ömür adayan Prof.Dr. Oruç Rahmi Güvenç hayatını kaybetti.

05 Temmuz 2017 Çarşamba 13:41
Oruç Rahmi Güvenç hayatını kaybetti






Oruç Rahmi Güvenç hayatını kaybetti

Türk Dünyası Müzikleri'nin peşine adanan bir ömür. Prof.Dr. Oruç Rahmi Güvenç 69 yıllık hayatının son 40 yılını Türk Dünyası'nın seslerine ve geleneksel Türk Tababeti'nin unutulan tedavi yöntemlerine vakfetti. Türk Dünyası Müzik Topluluğu TÜMATA'nın kurucusu oldu. 
Osmanlı'nın son dönemlerinde, Cumhuriyet'in ilk yıllarında unuttuğumuz, unutturulan müzik aletlerine yeniden hayat verdi, ses verdi. Onların yeniden yapımı için kurulan atölyelerin destekçisi oldu. Dombra'yı yüzlerce yıl sonra Anadolu'ya hatırlatan ilk Güvenç, Çeng, Kıl Kopuz gibi yüzlerce enstrümanın yok oluş sürecini durduran hareketi başlattı..

Akademik ünvan peşinde koşmak yerine sahada hayatın içinde olmayı tercih etti. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği'nin baskılarının en yoğun olduğu dönemlerde Türk Dünyası'nda bilimsel araştırmalarda bulundu. Doğu Türkistan'a kadar uzanan yolculuğu sırasında halen bilinen en temiz Manas Destanı kaydını o dönemde Kırgızistan'da yapan ilk Türk araştırmacılardan biri oldu.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bünyesinde rahmetli Prof.Dr. Ayhan Songar ile birlikte kurduğu Müzikle Tedavi Merkezi'nin başına geçti. Etnomüzikoloji Bölüm Başkanı olarak Türk Müziği ile tedavi konusunda Almanya, Avusturya, Amerika, İspanya, Hollanda, Uruguay'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkede merkezler açtı. 70'e yakın ülkede konser verdi, Türk Müziği ile tedavi yöntemlerini son nefesine kadar bıkmadan usanmadan anlattı. 

Ağabeyi Yaşar Güvenç bu çalışmaları sırasında en yakın yoldaşı oldu. Kullandığı müzik aletleri  Ferudun Obul ustanın titiz ellerinden çıktı. 
Kurduğu grupların içinden çıkan Ali Özaydın gibi cevherler, Türk müziğinin kültür coğfrafyasında önemli araştırmalar yaptı, derin izler bıraktı.
Bünyamin Aksungur'un destanlara adeta ruh veren sesini TÜMATA ile duyduk. Gülten Urallı, Mustafa Buyurgan, Gökçe Güneygül, Şamil Kucur, Kanike Güvenç, Süyünbike Güvenç Oktay Bulgu ve daha nice öğrenciler onun kültür atlasından dünyaya baktı. 

Dünyanın değişik ülkelerinden gelen binlerce insana son nefesine kadar Türk medeniyetini müzikle anlatan  Oruç Rahmi Güvenç'in yorgun kalbi bugün aniden durdu.  

Karacaahmet Mezarlığı aile kabristanında bulunan annesi ve babasının babasının yanına defnedilecek

Oruç Rahmi Güvenç'in Omirlikte sinir sıkışması nedeniyle dün saat 14.00'te ameliyata alındığı, gece yarısına kadar süren ameliyatın ardından götürüldüğü yoğun bakım ünitesinde son nefesini verdiği öğrenildi. 


Oruç Rahmi Güvenç'in cenazesi bugün ikindi namazını müteakip Şakirin Camii'nden alınarak son yolculuğuna uğurlanacak.
Türk Dünyasının başı sağolsun. Ruhu Şad olsun
Son Güncelleme: 05.07.2017 14:04
Anahtar Kelimeler:
TÜMATAOruç Rahmi Güvenç
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.