Selfie'lerde neden kötü çıkıyoruz? İşte cevap...

Aynada gördüğümüz kişi ile fotoğraflarda gördümüz kişi aynı değil. Aslında fotoğraflarda garip çıkmıyoruz ancak kendimizi tam karşıdan gördüğümüz için biz kendimiz kötü çıkmış gibi görüyoruz.

26 Ekim 2015 Pazartesi 08:42
Selfie'lerde neden kötü çıkıyoruz? İşte cevap...






Selfi'lerde neden kötü çıkıyoruz? İşte cevap...

Aynada gördüğümüz kişi ile fotoğraflarda gördümüz kişi aynı değil. Aslında fotoğraflarda garip çıkmıyoruz ancak kendimizi tam karşıdan gördüğümüz için biz kendimiz kötü çıkmış gibi görüyoruz.

Selfie, çirkin, fotojenik, güzel, fotoğraf

"Niçin aynada kendimi güzel/yakışıklı buluyorken fotoğraflarda çok çirkin buluyorum" diyenlerden misiniz? Ailenizdeki, hatta dünyadaki en fotojenik olmayan insan olduğunuzu mu düşünüyorsunuz?
Tek değilsiniz, insanların belki yüzde 90'ı fotoğraflarda kötü çıktığına inanıyor. Bunun çok basit bir nedeni olabilir: AYNALAR!

Kendinizi aynada görmekle karşıdan görmek arasında şöyle bir fark var: Biri diğerinin döndürülmüş hali olarak görünüyor.

Biz yıllardır kendimizi karşıdan değil, aynadan gördüğümüz için ayna görüntüsüne son derece alışığız.

Öte yandan insan yüzü tam simetrik değil. Sol tarafıyla sağ tarafı arasında küçücük, ama beynimizin yakaladığı farklar var. Sözgelimi kimimizin bir gözü diğerinden büyük, bir kaşımızın şekli diğerinden farklı, yüzümüzün bir tarafında ben ya da yara izi varken diğer tarafında yok... Elbette bunlardan daha büyük farklar da var: Saçlarımızı tam ortadan değil yandan ayırıyoruz mesela.

Bu simetri eksikliği nedeniyle aynadaki görüntümüz ile fotoğraftaki görüntümüz arasında dikkatimizi çekmeyen ama beynimizin yakaladığı farklar var. Beynimiz bu farkları yakaladığı için fotoğraftaki görüntümüzü beğenmiyor.
Bu doğrultuda yapılan araştırmalarda görülmüş ki insanlar çektirdikleri fotoğrafların döndürülmüş hallerini genelde daha beğeniyorlar. Aynı şekilde aşağıda Mona Lisa'nın iki fotoğrafı var. Soldaki bildiğimiz, sağdaki ise döndürülmüş hali. Bunları gören neredeyse herkes soldaki orijinalini beğeniyor. Bu iki örnek birbiriyle tutarlı ve bu teoriyi güçlendiriyor.

Bu arada eğer fotoğraflarda aynadaki gibi çıkıyor olsaydınız bu sefer de diğer herkes sizin kötü göründüğünüzü düşünecekti; çünkü onlar sizin aynadaki görüntünüze alışık değiller.
Son Güncelleme: 26.10.2015 08:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.