Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 16 milyar liralık 112 yatırımı devreye alacak

11 Aralık 2012 Salı 14:48
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 16 milyar liralık 112 yatırımı devreye alacak






ANKARA (CİHAN)- Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 12 Aralık 2012 günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın katılımı ile yatırım maliyeti yaklaşık 16 milyar TL olan 112 tesisi hizmete açacaklarını bildirdi.


10 Ekim 2010´da 110, 11 Kasım 2011´de 111 dev tesisi hizmete sunduklarını hatırlatan Veysel Eroğlu, Bu sene de geleneği bozmayarak, 12 Aralık 2012 tarihinde; baraj, içme suyu, sulama, taşkın koruma tesisleri, ormanlar, meteorolojik gözlem istasyonları, tabiat koruma çalışmalarını içeren 112 tesisin açılışını yapacağız. dedi. 112 tesis ile 15 milyar 952 milyon liralık yatırımın hizmete alınacağını kaydeden Eroğlu, Bu tesislerin hizmete alınması ile yaklaşık 2 milyon 345 bin dekar arazi sulanacak. Senede yaklaşık 8,4 milyar kilowatt/saat elektrik üretilecek, 614 milyon metreküp içme suyu temin edilecek. ifadelerini kullandı.

Açılışı yapılacak olan Artvin Deriner Barajı´nın, 249 metre gövde yüksekliği ile kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci dünyanın da 6. en yüksek barajı olacağının altını çizen Eroğlu, 2.5 milyar TL´ye mal olan Deriner Barajı´nın senede 2 milyar 118 milyon kilowatt/saat elektrik üreteceğini dile getirdi. Türkiye´de üretilen hidroelektriğin yüzde 6´sını karşılayacak olan Deriner Barajı´nı, 530 milyon TL´ye mal olan Yozgat Çekerek Barajı izleyeceğini duyuran Bakan Eroğlu, aralarında Trabzon Atasu, Bolu Köprübaşı Barajı, Bayburt Demirözü Barajı´nın da bulunduğu toplam 16 barajın işletmeye alınacağını da açıkladı.

Eroğlu, Devlet su İşleri (DSİ) tarafından inşa edilen ve toplam 5 milyar lirayı aşan yatırım tutarı olan barajların yanı sıra Su Kullanım Hakkı Sözleşmesi çerçevesinde özel sektöre inşa ettirilen ve 1 milyar 259 milyon TL ile Sinop Boyabat Barajı ve HES´in başını çektiği 26 adet özel sektör hidroelektrik santrali (HES) yatırımının da işletmeye alınacağını belirtti.

İSTANBUL´DA 3 MİLYON NÜFUS İÇİN YENİ İÇME SUYU TESİSLERİ

İçme suyu tesislerinde ilk sırayı İstanbul´un alacağına temas eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şunları aktardı:

Aralarında Melen´in de bulunduğu tesislerin açılışı ile İstanbul´da 3 milyon nüfusun içme suyu ihtiyacını karşılayacak tesisler hizmete alınmış olacak. Söz konusu tesislerin işletmeye alınması ile İstanbul´a senelik 268 milyon metreküp içme suyu sağlanacak. Ülke genelinde hizmete alınacak içme suyu yatırımları ile toplam 614 milyon m3 içme suyu vatandaşın hizmetine sunulacak.

Eroğlu, 12 Aralık 2012 tarihinde ülke genelinde baraj, HES ve içme suyu tesislerinin yanı sıra çok sayıda sulama tesisi, orman, meteorolojik gözlem istasyonu ile Milli Park ve Tabiat Parkı çalışmalarının da hizmete alınacağından söz ederken; Yatırımlar ekonomiye katkılarının yanı sıra, istihdam sağlanması bakımından da büyük fayda yaratacak. Milletimizin refah artışına önemli katkısı olacak bu yatırımları hayata geçirmekten büyük gurur duyuyoruz. dedi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.