Türkiye, Amerika'yı hiç böyle uyarmamıştı

Stratejik ortaklıktan 'Önemli bir NATO' üyesi ülkesi konumuna düşen Türk - ABD ilişkileri, Suriye'de savaşın eşiğine sürükleniyor. Amerikalı politikacıların 'Aptalca' tercihleri Ankara'yı yeni seçeneklere doğru itiyor.

17 Ocak 2018 Çarşamba 08:47
Türkiye, Amerika'yı hiç böyle uyarmamıştı






Türkiye, Amerika'yı hiç böyle uyarmamıştı

Suriye'de PKK'lı teröristlerden oluşan düzenli ordu kurma kararı alan ABD, Ankara'nın hışmına uğrayabilir mi? Türkiye bu konuda bölge ülkeleri ile birlikte, NATO ve ABD'nin karşısında daha güçlü adımlar atabilir mi? Son iki yıldır Washington'la yürütülen görüşmelerden sonuç alamayan Ankara, Amerika'nın Suriye ve Arap politikaları karşısında nasıl bir tavır alacak?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson'a ile yaptığı görüşmede Suriye sınırında 'Sınır Güvenlik Gücü' adı altında bir ordu kurulmasının 'çok ciddi karşılığı olacağını' söylediğini aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, Kanada'nın Vancouver kentinde düzenlenen Kuzey Kore konulu Dışişleri Bakanları Zirvesi'nde ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklamalar yaptı.
Çavuşoğlu, Tillerson ile görüşmesinde ABD'nin YPG'ye desteği ve  Fetullah Gülen'in iade edilmemesi gibi iki sorunun ilişkilere zarar verdiğini anlattığını belirttiğini söyledi.

'GERİ DÖNÜLMEZ BİR SÜRECE GİREBİLİR'

"Bu iki sorunun yanı sıra bu durumun çok ciddi vahim bir durum olduğunu ve ilişkilerimizi ciddi şekilde tehlikeye sokacak bir adım olduğunu ve geri dönülmez bir sürece girebileceğimizi (Tillerson'a) açık bir şekilde söyledim" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, Tillerson'ın 'gazetelerde çıkan haberlere itimat edilmemesi gerektiğini söylediğini' aktardı.


'O NOKTAYA GİDERSE…'


Çavuşoğlu ise Tillerson'a, bunların sadece gazete haberleri olmadığını, bazı Amerikalı komutanların ifadeleri olduğunu hatırlattığını söyleyerek, "Biz ilişkilerimizin o noktalara gitmesini arzu etmeyiz. Ancak o noktaya giderse çok ciddi karşılığı da olur dedim" yorumunu yaptı.

'AFRİN'LE SINIRLI KALMAZ'

Türkiye'nin Afrin'e yönelik muhtemel operasyonuyla ilgili de muhataplarıyla konuştuğunu kaydeden Çavuşoğlu şunları söyledi:
"Afrin'de bulunan YPG/PKK teröristlerinin hem İdlib'deki gözlemcilerimize, hem Fırat Kalkanı bölgesindeki askerlerimize, hem Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarına yönelik hem de Türkiye'ye yönelik saldırılarına karşılık vereceğimizi ve karşımıza kimsenin çıkmaması gerektiğini söyledik. YPG/PKK'ya yönelik alacağımız tedbirler sadece Afrin'le sınırlı olamaz, burada Münbiç ve Fırat'ın doğusu da var."


'VERİLEN SÖZLER TUTULMADI'

ABD'nin daha önceki "YPG stratejik ortağımız değil, sadece IŞİD'le mücadele için işbirliği yaptık" açıklamasını hatırlatan Çavuşoğlu, "Madem stratejik ortağınız değil, bu desteğinizi sonlandırın, verdiğiniz silahları geri alın. Hatta seri numaralarını aldıklarını ve bu silahları toplayacaklarını söylemişlerdi. Ancak bizim şüpheci olmamız için çok sebebimiz var. Münbiç'te verilen söz tutulmadı. Rakka'da bize ve Batı Avrupa ülkelerine verilen söz tutulmadı" şeklinde konuştu.
Çavuşoğlu ayrıca dün akşam ABD Savunma Bakanı James Mattis ile de Suriye konusunu konuştuklarını, hem muhtemel sınır birlikleri hem de Türkiye'nin Afrin'e düzenleyeceği operasyonu ele aldıklarını kaydetti.


'MATTİS 'HABERLERE İNANMAYIN' DEDİ'

Çavuşoğlu, Mattis ile görüşmesine ilişkin, "Dün akşam yemekte olası kuzey ordusu oluşturulma konusunu konuştuk. Kendisi bu konudaki haberlere inanmamamızı ve bu konuyu bizzat takip ettiğini söyledi" dedi.

Bakan Mattis'in Türkiye'yi seven ve önemini anlayan bir kişi olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, olası bir sınır güvenliği gücüne ilişkin, "Ben kendisine böyle bir oluşumda Türk-Amerikan ilişkilerinin geri dönülmez bir şekilde zarar göreceğini, hasar göreceğini net bir şekilde anlattım. Mattis de Kanada'ya gelirken bile bu konuyu yakından takip ettiğini, bundan sonra da edeceğini ve bizimle de temas içinde olacağını söyledi" değerlendirmesini yaptı.

ABD içinde farklı kurumlar arasında farklı bazı açıklamaların yapıldığını gördüklerini kaydeden Çavuşoğlu, konuyla ilgili daha önce ABD Başkanı Donald Trump'ın da sözlerinin 'havada kaldığını' ifade etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.